Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kültür ve Sanat > Tarihte Bugün > İcatlar ve Buluşlar

İcatlar ve Buluşlar Bilim insanlarının ve tarihe damgasını vurmuş kaşiflerin; icatlarının ve buluşlarının yer aldığı bölüm.


Hoparlörün İcadı | Kim Buldu?

Bilim insanlarının ve tarihe damgasını vurmuş kaşiflerin; icatlarının ve buluşlarının yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 01 Mart 2023, 14:29   #1
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Hoparlörün İcadı | Kim Buldu?

Hoparlörün İcadı | Kim Buldu?



Auxetophone adlı ilk ses yükselticinin patenti Londra’da 1898 yılında Horace Short tarafından alındı. İlk kez de 1900 yılında Paris Panayırı sırasında, Eyfel Kulesi’nin tepesinde çalınan bir fonograftaki opera aryalarını tüm çevreye yayarak kullanıldı.

Sıkıştırılmış hava ile çalışan aygıttan çıkan ses, Paris’in her yerinden duyulabiliyordu. Short, buluşunun patentini 1903 yılında Charles Parsons’a sattı. Elektrikle çalışan ilk ses yükseltici, 1906 yılında New York’ta Miller Reece Hutchinson ve Kelly Turner tarafından geliştirildi. Bu, aynı zamanda, en modern sistemlerin de bir prototipi niteliğindeydi. Dictograph adı verilen aygıt, ertesi yıl piyasaya sunuldu. Elektrikli ses yükselticileri, ilk kez 1912 yılı Eylül ayında Bell telefon şirketi ile Western Electric’in işbirliği ile, Chicago’da Olympic Theatre’da kullanıldı.

Hoparlör, elektrik akımı değişimlerini ses titreşimlerine çeviren alettir.

1920 yıllarında elektrikli ses dalgalarının kaydedilip yayınlanmasına imkân sağlayan buluşlar ortaya çıktı. Bu buluşların neticesinde ilk hoparlör 1924-1925 yıllarında yapılmıştır. Chester W. Rice ve Edward W. Kellogg tarafından yapılan çalışmalar hoparlörü geliştirdi. Bu iki bilim adamının ortaya çıkardığı sistem, günümüzde önemli değişikliğe uğramamıştır.

Çalışma şekillerine göre elektrodinamik, magnetostatik, elektrostatik ve elektromanyetik hoparlör olmak üzere dört tip hoparlör vardır. Hareketli bobinli hoparlörler, daire veya elips biçiminde bir diyaframdan meydana gelir. Diyafram ortası ve kenarları boyunca dizilen yaylarla metal bir çerçeveye asılıdır. Diyaframın ortasında sıkıca tutturulmuş silindir şeklinde bir çekirdek ve üstüne sarılı bir ses bobini bulunur. Bobin ve çekirdek bir mıknatısın kutupları arasına yerleştirilmiştir. Önceleri, bir yükselticiden alınan doğru akımla çalışan elektromıknatıslar kullanılıyordu, günümüzde yumuşak demirden kalıcı mıknatıslar veya seramik maddeler kullanılmaktadır.

Hoparlör sözcüğünün Türkçedeki hali Fransızca Haut-parleurun okunuşudur, Fransızca “yüksek-konuşan/ses yapan” anlamına gelmektedir. İngilizce karşılığı olan Loudspeaker ve Almanca Lautsprecher da aynı anlama gelmektedir. Sözcüğün İspanyolcası Altavoz “yüksek ses” anlamına gelir.


  Alıntı
Alt 30 Ekim 2023, 23:35   #2
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Hoparlörün İcadı | Kim Buldu?



Hoparlör, elektriksel ses sinyallerini onunla uyumlu bir sese dönüştürebilen bir alet olan elektroakustik bir dönüştürücüdür. İlk ilkel hoparlörler, 1800lerin sonunda telefon sistemlerinin geliştirilmesi sırasında icat edildi ancak vakum tüp aracılığı ile elektronik yükseltmenin 1912 yılında icat edilmesi ile birlikte hoparlörler daha kullanılabilir birer alet halini aldı. 1920lere kadar hoparlörler, radyolar, gramofonlar, genel anons sistemleri ve sesli filmlerin gösterildiği salonlarda ses sistemi olarak kullanıldı.

Günümüzde en çok kullanılan hoparlör, 1925 yılında Edward W. Kellogg ve Chester W. Rice tarafından icat edilmiş olan dinamik hoparlördür. Dinamik hoparlörler, dinamik mikrofonlarla aynı şekilde ancak ters bir düzenekte çalışır. Dinamik mikrofonlar, sesten elektrik sinyalleri üretirken dinamik hoparlörler, elektrik sinyallerinden ses üretmeye yarar. Elektriksel bir ses sinyalinin alternatif akımı doğal mıknatısın kutupları arasındaki dairesel boşluk içerisinde yer alan ses bobini üzerine uygulandığında bobin, Faraday'ın elektromanyetik endüksiyon kanunu gereği hızlı bir şekilde ileri geri hareket etmeye başlar. Bu hareket sonucunda genellikle konik bir şekle sahip olan ve bobine bağlı olan diyafram da ileri geri hareket eder ve bunun sonucunda hava üzerine uyguladığı baskı sonucu ortaya ses dalgaları çıkar. En çok kullanılan bu yöntemin yanı sıra elektriksel sinyalin sese dönüştürülmesi için kullanılan diğer bazı yöntemler de bulunmaktadır. Örneğin bir ses kaydı ya da mikrofon gibi bir ses kaynağından gelen sinyal hoparlöre gönderilmeden önce bir yükseltici kullanılarak ses seviyesi yükseltilmelidir.

Hoparlörler genellikle dairesel ya da kare şeklinde olan, ahşaptan ya da bazen plastikten yapılma bir kaplama içerisinde bulunur. Bu kaplama, ses kalitesi üzerinde önemli rôl oynar. Sesin yüksek kalitede yeniden üretilmesi gerektiğinde birden fazla hoparlör tek bir kaplama içerisine yerleştirilebilir ve bu kaplama içerisinde bulunan her bir hoparlör, işitilir frekans aralığındaki bir bölümü yeniden oluşturur. Bu durumda aynı kaplama içerisinde bulunan her bir hoparlöre "sürücü", içerisinde birden fazla "sürücünün" bulunduğu kaplamanın tamamına da hoparlör adı verilir. Yüksek ses frekanslarını yeniden üretmek için kullanılan sürücülere tiz hoparlör (tweeter), orta frekans için olanlarına orta aralık (mid-range) hoparlörü ve alçak frekans için olanlarına ise alçak frekans hoparlörü (woofer) adı verilir. Küçük boyutlu hoparlörler genellikle radyo ve TV alıcılarının yanı sıra pek çok müzik oynatıcı türü üzerinde yer alır. Daha büyük boyutlu hoparlörler ise müzik, sinema ve konserlerde ses takviyesi ve genel anons sistemlerinde kullanılır.

Hoparlör'ün Tarihi
Johann Philipp Reis, 1861 yılında telefonuna elektrikle çalışan bir hoparlör ekledi. Bu hoparlör, temiz tonların yeniden üretimini gerçekleştirebiliyordu ancak hoparlör üzerinde yapılan bir dizi iyileştirmeden sonra örtülü sesler de duyulabiliyordu. Alexander Graham Bell, kendi geliştirdiği elektrik hoparlörünün patentini kendi geliştirdiği telefonu ile birlikte 1876 yılında aldı. 1877 yılında Ernst Siemens, Bell'in sistemini geliştirerek kendisine ait olan sistemin patentini üzerine aldı. Bu süre içerisinde Thomas Edison, silindir şeklinde gramofonlar üzerinde sıkıştırılmış havanın bir ses yükselticisi olarak kullanılmasına yönelik olan bir yöntemin patentini İngiltere'de üzerine aldı ancak daha sonra o da, metal bir klaksona bağlı olan bir zar ile kaplı pikap iğnesini kullanmaya başladı. 1898 yılında Horace Short, sıkıştırılmış hava ile çalışan bir hoparlörün patentini üzerine aldı ardından bu patentin kullanım haklarını Charles Parsons'a sattı. Parsons, 1910 yılına kadar İngiltere'de bir dizi başka patenti de üzerine aldı. Victor Talking Machine Company ve Pathe gibi birkaç şirket, sıkıştırılmış hava kullanan hoparlörleri kullanan müzik oynatıcılarını piyasaya sürdü ancak bu oynatıcıların hem ses kalitesi düşüktü hem de ses seviyesi düşürülemiyordu. Bu sistemin benzerleri genel anons sistemi uygulamalarında ve daha yakın tarihlerde ise uzay roketlerinin fırlatılması sırasında ortaya çıkan ses ve titreşime bu roketler üzerindeki ekipmanların ne derecede dayanabileceklerine yönelik yapılan testler üzerinde kullanıldı.

Dinamik olarak da bilinen ve döner bobin kullanan ilk hoparlör, 1898 yılında Oliver Lodge tarafından icat edildi. İlk kullanışlı döner bobin hoparlörünün üretimi ise Danimarkalı bir mühendis olan Peter L. Jensen ve Edwin Pridham tarafından 1915 yılında Kaliforniya eyaletinin Napa bölgesinde yapıldı. O güne kadar üretilmiş olan hoparlörler gibi bu hoparlörler de, küçük bir diyafram tarafından üretilen ses seviyesini yükseltmek için klakson kullanıyorlardı. Jensen'in bu hoparlörlerin patenti verilmedi. Ürünlerini telefon şirketlerine satmakta başarısız olduklarından 1915 yılında hedef pazarlarını radyolara ve halka yönelik duyuruların yapıldığı genel anons sistemlerine yönelttiler ve ürünlerinin adını Magnavox olarak değiştirdiler. Jensen, hoparlörün icadından sonra uzun yıllar boyunca, Magnavox Şirketi'nin kısmî sahibi olmayı sürdürdü.

Döner bobin prensibi günümüz hoparlörlerinde sıklıkla kullanılmaya devam etmektedir ve patenti, 1924 yılında Chester W. Rice ve Edward W. Kellogg tarafından alınmıştır. Daha önceki denemelerle Rice ve Kellogg'un patenti arasındaki temel fark, mekanik parametreler arasındaki farklılıktır. Rice ve Kellogg'un patentinde, döner bobinin temel rezonansı frekans aralığının altında olduğundan, koninin ışınım çelisi (radiation impedance) tekdüze halindedir.

Aşağı yukarı aynı dönemde Walter H. Schottky, Dr. Erwin Gerlach ile birlikte ilk şerit hoparlörü icat etti.

Bu hoparlörler doğal mıknatıslar yerine elektromıknatıs kullanıyorlardı zira doğal mıknatısların fiyatı görece pahalıydı. Elektromıknatıs üzerindeki manyetik bobine, ki bu indüktör sargısı ya da alan sargısı olarak da bilinir, sürücüye bağlı olan ikinci bir çift bağlantı üzerinden geçen akım sayesinde enerji verilir. Bu sargılama yönteminin aslında iki işlevi vardır zîrâ bu sargı aynı zamanda boğma kangalı görevini de üstelenerek, hoparlörün bağlı olduğu yükselticinin güç destek ünitesini de filtreliyordu. 1930 yılında Jensen, ilk sabit mıknatıslı hoparlörü icat etti ancak bu hoparlörlerde kullanılan büyük ve ağır demir mıknatıslar, gündelik kullanımlar için pek uygun değildi ve II. Dünya Savaşı'ndan sonra icat edilen ve daha hafif olan Alnico mıknatısların yaygınlaşmasına kadar bobinli hoparlörler yaygın olarak kullanılmaya devam etti.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
buldu, hoparlörün, kim, İcadı


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 01:04.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.