Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Cep Telefonları > iPhone


Apple, Şikayet Edilen Çentiği Nasıl Geliştirdi?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 10 Eylül 2022, 03:54   #1
Çevrimdışı
Extraction - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Apple, Şikayet Edilen Çentiği Nasıl Geliştirdi?

Apple, Şikayet Edilen Çentiği Nasıl Geliştirdi?

Akıllı Telefon Üreticileri Çentiği Kaldırmanın Yolunu Ararken Apple Nasıl Oldu da Çentiği Telefonun Bir Parçası Hâline Getirdi?



Akıllı telefonlarda çentiği küçültme, hatta ortadan kaldırma çabaları devam ederken Apple, iPhone 14'ün Pro modelleriyle bu alanda yeni bir kapı açmış gibi görünüyor.



Ekran/kasa oranını artırma amacıyla ortaya çıkan ve akıllı telefon üretiminde yeni bir devir açan çentikler, çoğu zaman kullanıcıların şikâyetleriyle gündeme geliyor. Akıllı telefonlar, bu çentikler sayesinde daha fazla ekran alanı sunuyor olsalar da kullanıcılar, ekrana doğru giren bir çıkıntının olmasından yine de memnun değil.
Bu konuda üreticiler de farklı çentik tasarımları üreterek çabalarını gösteriyorlar. Hatta bazı telefonlarda bu çentiğin tamamen ortadan kaldırıldığını, ön kameranın ise ekranın altına saklandığını gördük. Apple ise, bu tasarım anlayışı konusunda geriden gelmişti ve başta iPhone X ile gösterdiği tasarım oldukça eleştiri toplamıştı. 7 eylülde tanıttığı iPhone 14 Pro modellerinde ise yeni bir standart olabilecek çentik tasarımını gösterdi.
Her şey iPhone X’un tanıtılmasıyla başladı:






iPhone 8 ile aynı etkinlikte tanıtılan fakat farklı zamanlarda kullanıcılarla buluşan bu model Apple’ın, fiziksel tuşları kaldırıp ekran alanını büyüten rakiplerine karşı ilk hamlesi oldu. Bu bağlamda kamera ve hoparlör gibi elementleri ekrana doğru giren bir çıkıntının içine sığdıran rakiplerine karşı o da aynı tasarımı izledi.


Fakat farklılaşması gereken yerler de vardı. Zira ikonik iPhone tuşunu kaldırmak, kullanıcıların yıllardır alışık olduğu Touch ID’den de kurtulmak anlamına geliyordu. Kullanıcıların sevdiği bir şeyi alıp onlara çirkin bulacakları bir çentik vermek de şirketi pek iyi etkilemeyecekti.
Burada yeni sensörler devreye girdi:






Apple, iPhone X modellerine yerleştirdiği çentiği, bir kamera yuvasından fazlası yaparak işlevsel hâle getirdi. Bu bağlamda buraya kamera, kızılötesi kamera, yakınlık sensörü, ortam ışığı sensörü, hoparlör, mikrofon ve nokta projektörü yerleştirildi. Sensörlerin ve yeni işlemcinin katkısıyla, Touch ID’den çok daha güvenli olan Face ID cihazlara geldi.
Bu sırada diğer markaların çoğu, çentiği ‘kamerayı saklayacak bir yer’ olarak görüyordu:


Bu bağlamda ekran alanı yaratmak için kameranın pop-up sisteminde kullanıldığı cihazlar da gördük.



iPhone X’dan sonra ekran altı kameralar gibi sistemler de gördük. Peki Apple bu sırada neler yaptı?






iPhone 11’de bu çentik fark edilmeyecek derecede genişledi diyebiliriz. Elbette her modelin ekran ve kasa boyutu ufak oynamalarla bile olsa değiştiği için çentiğin buna göre yapıldığını belirtelim. Yine de gelen yeniliklerle Face ID’nin yüzde 30 oranında hızlandığını söylemekte fayda var.


Daha küçük yer kaplayan çentiklerle daha çok performans alabilirsiniz:






Fakat Face ID gibi oldukça iyi bir güvenlik sistemini elde etmek için ödememiz gereken bedel güncel olarak bu. Öte yandan Face ID herkesin kullandığı bir özellik değil. Kimileri kendi şifrelerini daha güvenli buldukları için telefonlarında o şifreleri kullanıyor. Bu sebeple Apple, asıl önemli olan kısma, yani performansa daha fazla yatırım yapıyor.


Bunu yaparken çentik konusunu da atlamıyor:






iPhone 12’de çentik açısından çok da bir fark görmedik. Sadece yeni ekrana uyumlu olsun diye daha küçük hâle geldi. iPhone 13’te ise gelecekte yapılacak hamleler için çentikte bir ipucu bizleri karşıladı. Belki de bu yazıyı okuyana kadar fark etmediniz fakat iPhone 13’ün ahize kısmı, kasanın en üstüne yerleştirildi. Bu sayede hem çentik yüzde 20 oranında küçüldü hem de gelecekte yapılacak iyileştirmelerin önü açıldı.
Önü açılan gelişmeleri de geçtiğimiz günlerde gördük:






iPhone 14 serisinin Pro modellerinde bu çentiğin ne denli işlevsel hâle geldiğini gördük. Bu işlevselliği sağlayan ise Dynamic Island özelliği oldu. Söz konusu özellik; gelen aramalara, mesajlara, farklı bildirimlere ve kullanılan uygulamalara göre şekil alabiliyor.


Bu bağlamda tüm üreticiler çentikten kurtulmaya çalışırken Apple’ın bunu alıp cihazın parçası hâline, daha da önemlisi Face ID haricinde iş görebilecek bir parçası hâline getirmesi oldukça cesur bir hareket diyebiliriz.


Sizce diğer üreticiler de iPhone 14 Pro ailesini takip edip çentik üzerinde farklı denemeler yapacak mı, yoksa bildikleri yolda ekran altına alınan kameralarla birlikte onu kaldırmak için uğraşmaya devam mı edecekler? Düşüncelerinizi yorumda belirtebilirsiniz.


Webtekno

































































































































































Mağdur rolünü oynamaktan bıkmadılar
Aydınlığa sarılmayanlara bak
Geçmişin tüm vergileri yarınlara sadaka
Al hepsini, suriye den pakistana kadar, al
Sonra yapsın reklamını çalışmayan
Kafalar
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
apple, Çentiği, edilen, geliştirdi, nasıl, Şikayet


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 07:24.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.