
Kimyanın ve Kimyacıların Başlıca Çalışma Alanları
Kimya bilimi; maddenin yapısını, özelliklerini, birbiri ile olan etkileşimlerini ve etkileşimler sonucu meydana gelen değişimleri incelemektedir. Fakat bu oldukça geniş bir kapsama alanı meydana getirir ve kimya bilimi çeşitli alt dallara ayrılır.
Kimya Disiplinleri
Kimya bilimi biyokimya, analitik kimya, organik kimya, anorganik kimya, fizikokimya, polimer kimyası ve endüstriyel kimya olmak üzere yedi başlıca disipline ayrılır.
Organik Kimya
Temel yapısı karbon atomundan oluşan, karbon atomunun yanında, azot, fosfor gibi atomları da içeren bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. Organik bileşikler çoğunlukla canlıların yapısında bulunur.
Bilgi: Laboratuvar ortamında üretilen ilk organik bileşik üredir. Alman Kimyacı Friedrich Wöhler tarafından 1828 yılında üretilmiştir.Petrol ve petrol ürünleri, boyalar, ilaçlar, plastikler, patlayıcıların eldesi, tepkimeleri ve özelliklerinin incelenmesi organik kimyanın ilgi alanıdır.
Anorganik Kimya
Genellikle karbon içermeyen, organik olmayan bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini incelemektedir. Asitler, bazlar, tuzlar, mineraller, metaller ve ametaller gibi maddeler doğada nasıl oluşur, tepkimeleri nelerdir, kimyasal ve fiziksel özellikleri nedir gibi sorulara cevap arayan kimya disiplinidir.
Analitik Kimya
Maddenin kimyasal bileşenlerini, madde içeriklerindeki miktarları bitel ve nicel olarak inceleyen kimya disiplinidir.
Analitik kimya boya, ilaç, kozmetik, yakıt, gıda, çevre endüstrisi gibi birçok endüstriyel alanda; tıpta, arkeolojide, adli kimyada kullanılan bileşikleri nitelik ve nicelik olarak analiz eder.
Su, toprak, hava, kan, idrar, doku kalıntısı gibi madde örneklerinin yapısında bulunan kimyasal maddelerin tür ve miktarlarının saptanması analitik kimyanın ilgi alanıdır.
Nicel analiz: Bir maddeyi oluşturan bileşiklerin miktarını ölçmeye yarayan yöntemdir.Biyokimya
Nitel analiz: Bir maddenin hangi bileşenlerden oluştuğunu inceleyen yöntemdir.
Canlıların yapısında gerçekleşen kimyasal olayları ve süreçleri inceleyen kimya disiplinidir. Solunum, sindirim, dolaşım, fotosentez gibi olayları inceler. Protein, karbonhidrat, DNA ve RNA gibi moleküllerin etkileşimlerini, yapısını ve oluşumlarını incelemektedir. Anorganik ve organik kimya tekniklerine biyokimyada başvurulmaktadır.
Fizikokimya
Kimyasal sistemlerin özellik ve davranışlarını inceleyen kimya disiplinidir. Sistemlerin özellikleri ve davranışları sonucu meydana gelen yasaları belirleyen bilim dalıdır. Sistemdeki ısı ve kimyasal iş dönüşümlerini, tepkime hızlarını ve tepkime mekanizmalarını matematiksel olarak ifade eden teoremlere dönüştürür. Fizikokimya; elektrokimya, termodinamik, kimyasal kinetik alanlarını da kapsar.
Polimer Kimyası
En küçük yapı birimi monomer olan moleküllerin çok sayıda bir araya gelmesi ile oluşan büyük moleküllere polimer denir. Polimerlerin oluşumunu, kullanım alanlarını, özelliklerini inceleyen kimya disiplinine polimer kimyası denir.
Nişasta, proteiner, DNA, Teflon, PVC, PET molekülleri polimerlere örnek verilebilir.
Endüstriyel Kimya
Kimyasal madde ve olayları kullanarak toplu üretimlerde ürünün verimini, kalitesini artırmak, maliyetini düşürmek için yapılan çalışmaları kapsayan kimyanın alt disiplinidir.
Endüstriyel kimya ile elde edilebilecek endüstriyel ürünün özellikleri kimyasal yöntemlerle tasarlanmaya çalışılır.
Çamaşır suyu, boya ve çimento gibi maddeler endüstriyel kimya ürünleridir.