Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Kişisel gelişim makaleleri, başarılı kişilerin yaşamlarından enstanteneler ve motive edici paylaşımlar bu bölümde.


Zihninizi nasıl besliyorsunuz: Vaktinizi nasıl ve neyle geçiriyorsunuz?

Kişisel gelişim makaleleri, başarılı kişilerin yaşamlarından enstanteneler ve motive edici paylaşımlar bu bölümde.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 07 Eylül 2023, 10:07   #1
Çevrimdışı
Forumdan Uzaklaştırıldı
Avatarsız Forum Üyesi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Zihninizi nasıl besliyorsunuz: Vaktinizi nasıl ve neyle geçiriyorsunuz?

Zihninizi nasıl besliyorsunuz: Vaktinizi nasıl ve neyle geçiriyorsunuz?

Sizce kendini gerçekten seven, kendine özen gösteren bir insan nasıl beslenir? Her gün fast food tarzı yiyecekler mi yer yoksa bedenine iyi gelecek sağlıklı bir beslenme tarzını mı tercih eder? Çoğumuz vücudumuza iyi gelecek beslenme tarzının ne olduğunu biliyoruz. Peki ya zihnimize nelerin iyi gelip gelmediğinin farkında mıyız? Diyelim çok iyi besleniyor, sağlığımıza iyi gelecek gıdalar tüketiyoruz. Eğer çoğu zaman şiddet dolu filmler, diziler seyrediyorsak, arkadaşlarımızla buluştuğumuzda vaktimizi başka insanlar hakkında negatif şekilde konuşarak geçiriyorsak kendimizi kötü hissetmemiz pek de şaşırtıcı bir durum değildir. Zihnimizi nasıl beslersek zihnimiz ona dönüşür.

Zihnimizi negatif şekilde etkileyenler arasında diziler ve filmler de var. Maalesef günümüz dizi ve filmlerinin ezici çoğunluğu şiddet içerikli. Şu an rastgele bir televizyon kanalı açın. Büyük bir ihtimalle karşınıza, birbirini öldüren, şiddet uygulayan insanlarla dolu bir görüntü çıkacak. Bu dizileri, filmleri izledikçe gerçek hayattaki şiddete karşı hissizleştiğimizin farkında mısınız?

Film ve dizilerdeki şiddetin psikolojimizi nasıl etkilediği hakkında sayısız araştırma mevcuttur. Bu araştırmalardan birinde Andison (1977) televizyondaki şiddet dolu görüntüleri izlemekle, saldırganlık arasındaki doğru orantıya dikkat çekmiştir. Bir başka araştırma şiddet dolu filmler izlemenin beynimiz üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. Kolombiya Üniversitesi Tıp Merkezi Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) Araştırma Merkezi tarafından yapılmış bu araştırmaya göre şiddet içerikli programlar seyretmek beynimizin agresif davranışları bastıran bölümlerinin daha az aktif hale gelmesine yol açabiliyor (Kelly ve ark, 2007).



Amerikalı iletişim profesörü Gerbner’ın “Mutlu Şiddet” kuramı ise, izleyicileri televizyonda şiddet öğesinin seyredilme sıklığına göre etkileyen ve şiddet unsurunun normalleştirilmesi üzerine işlenen bir kuramdır (Koç, 2018). Gerbner’a göre izleyici, seyrettiği dizi ya da filmin karakteriyle kendini ne kadar çok özdeşleştirirse onun yapmış olduğu eylemler o kadar çok normal ve haklı görünmeye başlamaktadır (Akt. Koç, 2018). Bir filmde, filmin iyi karakterinin filmin kötü karakterine zarar verip iyinin kötüye galip geldiği sahneler “mutlu şiddet” örneği olarak gösterilebilir.

Beden, ruh ve zihin sağlığımız bir bütündür. Sadece beden sağlığına odaklanıp, zihnimizi ve ruhumuzu ihmal ederek bütünsel sağlığa ulaşamayız. İstediğimiz kadar iyi beslenelim, meyve suları, sebze suları içelim, spor yapalım, zihnimiz seyrettiğimiz filmlerin, izlediğimiz haberlerin şiddet dolu görüntüleriyle dolu olduğunda kendimizi tam olarak sağlıklı hissedemeyeceğiz. Zihnimizi nasıl beslediğimiz ezici çoğunlukta kendi elimizde. Çoğunlukla diyorum çünkü bazı kötü haberleri ister istemez duyuyoruz ancak şiddet içerikli dizileri, filmleri izleyip izlememek tamamen bizim tercihimiz. Ancak bunun için her gün bilinçli bir şekilde yaşamalıyız. Bıkmadan, usanmadan her gün izlediklerimize dikkat etmeliyiz.

Bugünden itibaren gün boyunca zihninizi nasıl beslediğinize dikkat etmeye ne dersiniz? Örneğin sosyal medyada ne tip hesaplar takip ediyorsunuz? Durmadan negatif konulardan bahseden, dünyadaki şiddete katkıda bulunan hesapları takip etmekten vazgeçin. Aynı zamanda sosyal medyadaki kötücül yorumları okuma huyunuz varsa, bu huyunuzu da bir an önce geride bırakın. Sosyal medyanın yanı sıra seyrettiğiniz dizilere, filmlere de dikkat edin. Zihninize ve ruhunuza iyi gelen, insana ilham veren filmler izlemeye özen gösterin. Sık sık haber detoksu yapın. Sizlere zihninizi güzelliklerle beslediğiniz günler diliyorum…


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
besliyorsunuz, geçiriyorsunuz, nasıl, neyle, vaktinizi, zihninizi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 11:16.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.