Forum Logo  



22 | Edirne


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 07 Ağustos 2022, 21:35   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart 22 | Edirne

22 | Edirne


Genel Bilgiler
  • Yüzölçümü: 6.074 km²
  • Nüfusu: 396.462 (2007)
  • Nüfus Yoğunluğu: 65
  • Şehir Nüfusu: 259.809 (2007)
  • Köy Nüfusu: 136.653 (2007)
  • Yıllık Nüfus Artış Hızı: %-0,49
  • Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %9,29
  • Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %-12,30
  • İl Trafik No: 22
  • İl Telefon Kodu: 284
Hakkında Bilgi
Edirne' nin İlçeleri: Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Süloğlu ve Uzunköprü' dür.

Coğrafyası
Marmara Bölgesi’ nin Trakya bölümünde bulunan Edirne’ nin denizden yüksekliği 41 metredir. Edirne genel olarak geniş düzlüklerle, basık tepelerin yer almış bulunduğu coğrafi konuma sahiptir.

İklimi
Karasal bir iklime sahiptir. Kışlar, Akdeniz iklimi etkisini gösterdiği zamanlarda ılık ve yağışlı, kara iklimi etkisini gösterdiğinde de sert ve yağışlı geçmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, bahar dönemi yağışlıdır. İlde en sıcak aylar, Haziran, Temmuz, Ağustos en soğuk aylar ise Aralık ve Ocaktır. Yaz ayları ortalama sıcaklığı ise 23,4 C dir.

Tarihçesi
Edirne’ nin en eski halkı, Traklar soyundan Odrisler’ in yörede, Meriç ve Tunca ırmaklarının birleştiği bugünkü Edirne’ nin bulunduğu yerde bir kent kurdukları bilinmektedir. Odrisler’ den sonra yöreye egemen olan Makedonyalılar Dönemi’ nde kent, büyük bir olasılıkla Odris yada Odrisia adının değişmesi sonucu, Orestia/Orestas olarak anılmaya başlanmıştır.

İS. II. yy’ da Roma İmparatoru Hadrianus, (117-138) Orestia Kasabası’ nın stratejik önemi nedeniyle buraya kent statüsü verdi ve kendi adını koydu. Böylece, Roma Dönemi’ nde kent Hadrianopolis / Hadrianupolis / Adrianupolis / Adrianapolis adlarıyla anıldı. Adrianopolis zamanla Adrianople / Adrianopel olarak değişti.

Osmanlı dönemi başlarında Edrinus / Edrune / Edrinabolu / Endriye diye anıldı. XVI. yy başlarında kentin Edirne olarak adlandırıldığı görülür. Edirne 1361 yılında I. Murat tarafından fethedilmiş ve İstanbul’ un alınışına kadar 92 yıl boyunca Osmanlı Devleti’ nin başkenti olmuştur.

Ne Yenir?
Edirne’ ye özgü yiyeceklerin başında Edirne’ nin meşhur tava ciğeri gelmektedir. Edirne’ yi ziyaret edenler Edirne’ nin tava ciğerini yemeden kentten ayrılmazlar.

Ne Alınır?
Edirne’ de Tarihi Alipaşa kapalı çarşısının otantik ortamında alış-veriş yapabilirsiniz. Özellikle Edirne‘ ye özgü ürünlerin satıldığı Selimiye arastasında Edirne’ nin meşhur Deva-i Misk tatlısını, peynir şekerini , misk sabununu; Arasta çarşısındaki sahaflardan ise her türlü kitap ihtiyacınızı ve Edirne’ nin en işlek caddesi olan Saraçlar Caddesi' nde Edirne’ ye özgü bir ürün olan badem ezmesini ve El Sanatları Mağazası' ndan Edirne’ ye özgü el sanatları ürünlerinden satın alabilirsiniz.

Edirne' ye nasıl gidilir?
Karayolu: Edirne gerek D-100 devlet yolu, gerekse TEM otoyolu üzerinden İstanbul’ a dolayısıyla Anadolu’ ya ve D-100 devlet yolu üzerinden de Çanakkale üzerinden Ege’ ye bağlanan karayollarının üzerindedir.

Ayrıca Kapıkule Sınır Kapısı’ ndan Bulgaristan ve Avrupa’ ya sadece kara yolundan değil demiryolu ile de bağlanmaktadır. Pazarkule ve İpsala Sınır Kapısıyla kara yolundan, Uzunköprü demiryolu ile de Yunanistan’a ulaşım sağlanmaktadır. Edirne İstanbul ve Çanakkale üzerinden Anadolu ile düzenli bir ulaşıma sahiptir. Otogar Tel: (+90-284) 226 00 20

Denizyolu : Liman Tel: (+90-284) 811 60 27

Demiryolu:
Edirne İstasyon Tel: (+90-284) 235 26 71- 4 hat
Kapıkule İstasyon: (+90-284) 238 20 36 – 238 23 12
Oto Kuşet: (+90-284) 235 26 29 – 235 25 99 – 235 64 93-94
Uzunköprü İstasyon: (+90-284) 513 48 05

Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
edirne


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 09:33.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.