Forum Logo  


Ne-Nedir-Ne Değildir? En çok merak edilen konuların ve güncel bilgilerin harmanlandığı bölüm.


Neden Esniyoruz?

En çok merak edilen konuların ve güncel bilgilerin harmanlandığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Mart 2023, 17:25   #1
Çevrimdışı
Papatya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Neden Esniyoruz?

Neden Esniyoruz?

Neden Esniyoruz?

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Yetişkinler, bebekler ve hatta hayvanlar dahil herkes esner. Bilim insanları, esnemenin tam olarak neyin neden olduğuna dair bir bilgileri yok. Ama konu hakkında birkaç teorileri var...

Çoğu insan esnemeyi yorgun veya sıkılmış olmakla ilişkilendirir. Deniz aslanları gibi diğer memelilerle ilgili yapılan çalışmalar, dinlenirken ya da uykuluyken daha sık esnediklerini de göstermiştir. Son araştırmalar, esnemenin sadece yorgun olduğumuzu göstermenin ötesinde önemli fizyolojik veya sosyal işlevlere hizmet edebileceğini öne sürüyor.

Neden esniyoruz?


Bilim insanları neden esnediğimiz konusunda henüz bir fikir birliğine varamadılar. Bazı bilim insanları, esnemenin beynin uyanmasına ya da soğumasına yardımcı olmak gibi fizyolojik bir işleve hizmet ettiğini iddia ediyor. Diğerleri, esnemenin, insanların uykulu, sıkılmış ya da stresli olduklarını iletişim kurmalarını sağlayarak psikososyal bir işleve hizmet ettiğini iddia ediyor.

Teori 1: Esnemek can sıkıntısı ya da yorgunluk anlarında beyni uyandırır.

Bir teori, esnemenin sıkıcı ya da pasif faaliyetler sırasında beyni uyanık tutmaya yardımcı olabileceğini savunuyor. Esneme eylemi yüz ve boyundaki kasları hareket etmeye zorlar. Araştırmacılar, bu hareketin karotid arteri uyarabileceğine, kalp atış hızında artışa ve uyanıklığı teşvik eden hormonların salınmasına yol açabileceğine inanıyor. Uzmanlar, esnemenin, beyin sıvısının dinlenme ağından uzaklaşıp daha aktif bir duruma geçmesini sağlayarak beyin aktivitesini doğrudan etkileyebileceğini teorileştiriyor. Cildin elektrik iletkenliği de kafeinin etkilerine benzer şekilde esneme sırasında artar. Kafein, uyanıklığı teşvik ettiğinden, araştırmacılar benzer fizyolojik tepkinin her ikisinin de aynı işleve hizmet ettiğini gösterebileceğini düşünüyorlar.

Bu teoriye daha fazla kanıt eklemek gerekirse, esnemenin meydana gelme olasılığının daha yüksek olduğu aktivite türleridir. Örneğin; insanların araba kullanmak, televizyon izlemek veya ders dinlemek gibi daha pasif bir faaliyetle meşgul olduklarında esneme olasılığı daha yüksektir. Yemek pişirmek veya konuşmak gibi daha aktif bir şey yaptıklarında esneme olasılıkları daha düşüktür.

Teori 2: Esnemek beynin soğumasına yardımcı olur.

Esneme, beyin termoregülasyonuna ya da beynin çekirdek sıcaklığını koruma sürecine yardımcı olabilir. Esneme sırasında yüz kasları hareket eder ve büzülür, böylece ısının daha kolay dağılabileceği yüze kan akışı artar. Bazı insanların gözleri esnerken yaşarır, bu da ısı açığa çıkarabilir. Aynı şekilde, derin bir temiz hava solumak beyne daha soğuk kan göndermeye yardımcı olabilir.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, insanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan ön çalışmalar, termoregülasyon teorisi için kanıt sağlamıştır. Örneğin; muhabbet kuşları üzerinde yapılan bir araştırma, ortam sıcaklığı arttığında, özellikle vücut sıcaklıklarına yaklaştığında daha fazla esnediklerini buldu. İnsanlar üzerinde yapılan bir çalışmada araştırmacılar, esneyen insanların videolarını izlerken katılımcıların alınlarına sıcak bir paket ve buz torbası yerleştirdiler. Videolara tepki olarak sıcak tutanlar daha çok esnerken, buz torbası olanlar daha az esnedi.

Çevre sıcaklığındaki mevsimsel değişiklikler üzerine yapılan çalışmalar, esnemenin termoregülasyon teorisine de destek sağlar. Örneğin; bir çalışma katılımcılardan kış ve yaz aylarında kaç kez esnediklerini kendileri bildirmelerini istedi. Araştırmacılar, katılımcıların daha sıcak yaz aylarında esneme bildirme olasılıklarının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu bulmuşlardır. Bu korelasyon, nem veya uyku gibi diğer değişkenler dikkate alındıktan sonra devam etti.

Multipl skleroz, anksiyete ya da inme gibi çekirdek vücut ısısını artıran belirli koşullara sahip kişiler, esnemenin semptomlarını geçici olarak hafiflettiğini görebilir. Bu koşullar genellikle aşırı ısınmaya doğal bir tepki olabilecek aşırı esnemeye neden olur.


Teori 3: Bulaşıcı esneme empati becerileriyle bağlantılıdır.

Esnemenin bulaşıcılığı, insanların ve diğer memelilerin iletişim kurmasına yardımcı olan empatik bir tepki olabileceğini düşündürmektedir. Beyin görüntüleme, bir kişi birinin esnemesini izlediğinde, beynin empati ve sosyal davranışla ilişkili bölümlerinin aktivitesinde bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

Araştırmalar, bir kişinin kendini başka bir kişiye ne kadar yakın hissettiğini, o kişi esnediğinde esneme olasılığının o kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Başka bir deyişle, bir kişinin bir arkadaşının ya da aile üyesinin esnediğini gördükten sonra esneme olasılığı, bir tanıdık veya yabancıdan daha fazladır. İnsanlar bebekken esnerken, diğer insanların nasıl hissettiğini anlamak için zihinsel yolları geliştirdikleri yaklaşık 4 ila 5 yaşına kadar bulaşıcı esnemeye duyarlı hale gelmezler.

Bazı araştırmalara göre, bulaşıcı esneme daha yüksek empati ile ilişkilidir. Tersine, şizofreni veya otizm spektrum bozukluğu gibi sosyal becerileri engelleyen bozuklukların da bulaşıcı esnemeyi azalttığı görülmektedir. Bencillik, vurdumduymazlık ve diğer antisosyal kişilik özelliklerinde daha yüksek puan alan kişilerin, diğerlerinin esnemelerine yanıt olarak esneme olasılığı daha düşüktür, ancak yorgunluk yine de daha büyük bir rol oynuyor gibi görünmektedir.

Neden esnediğimizle ilgili diğer teoriler

Esneme, boğazınızı kulağınıza bağlayan östaki borularınızı açmanıza yardımcı olur. Bu hareket, örneğin bir uçak inerken kulağın oluşan rahatsız edici basınç birikimini hafifletmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, yutmak da aynı amaca ulaştığı için, bilim insanları bunun esnememizin birincil nedeni olduğuna inanmıyorlar.

Çok aşırı esnemek neden olur?

Ne kadar esnemenin çok fazla olduğu konusunda resmi bir fikir birliği yoktur, ancak bazı uzmanlar bariz bir neden yoksa 15 dakikalık bir süre içinde üç defadan fazla esnemenin anormal olduğunu düşünmektedir. Ortalama bir insan, genellikle uyandıktan sonra ve yatmadan önce olmak üzere günde 28 defaya kadar esner. Yorgunluk, can sıkıntısı ya da diğer tipik belirtilerin yokluğunda esneme de anormal kabul edilir ve altta yatan bir bozukluğa işaret edebilir.

Aşırı esneme, beynin esneme ile ilgili kısımlarının hasar görmesinden kaynaklanabilir. Çok fazla esneme, aşağıdaki gibi durumların bir işareti olabilir:

Felç
Parkinson hastalığı
Epilepsi
Migren
Multipl skleroz
Beyin tümörü veya şişmesi

Nadir durumlarda, antidepresanlar, opioidler, dopaminerjik ilaçlar ve benzodiazepinler gibi bazı ilaçlar da esnemeye neden olabilir. Uykusuzluk veya obstrüktif uyku apnesi (OSA) gibi uyku bozuklukları olan kişilerin de aşırı esneme yaşama olasılığı daha yüksektir.

Esneme hakkında doktorunuzla ne zaman konuşmalısınız?


Başka birinin esnediğini gördükten sonra ya da kendinizi yorgun, sıkılmış, aç veya stresli hissettiğinizde esnemek yaygındır. Her zamankinden daha fazla esniyorsanız ve neden olduğundan emin değilseniz mutlaka bir doktora danışın. Yetersiz uyumaktan dolayı çok esniyorsanız ya da gün içinde kendinizi uykulu hissediyorsanız da doktora danışmalısınız.


alıntı



[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
esniyoruz, neden


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 12:59.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.