Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kültür ve Sanat > Tarihte Bugün > Önemli Günler ve Haftalar

Önemli Günler ve Haftalar Türkiye'de ve Dünyada kutlanan önemli gün ve haftalar ile milli bayramların anlam ve önemine dair bilgilerin yer aldığı bölüm.


12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü ile Yazılar

Türkiye'de ve Dünyada kutlanan önemli gün ve haftalar ile milli bayramların anlam ve önemine dair bilgilerin yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 09 Mart 2023, 17:13   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü ile Yazılar

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü ile Yazılar

İSTİKLAL MARŞI'NIN YAZILMASI VE BESTELENMESİ

İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde hazırlandı. Saldırgan düşmana karşı Anadolu’da tutuşan heyecanı koruyacak; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi, Genel Kurmay Başkanı İsmet (İnönü) Paşa’dan geldi. İsmet İnönü böyle bir marşın Fransız ordusunda mevcut olduğunu ve bizim ordumuz için de faydalı olacağını Milli Eğitim Bakanlığına iletti. Milli Eğitim Bakanlığı da bu düşünceyi benimseyip bir yarışma düzenledi. Beğenilen güfte için 500 lira ödül verilecekti. Yarışma için 734 şiir gönderildi. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenip 6 tanesi ayrıldı. Ama hiçbiri beğenilmedi; marş olacak değerde bulunmadı. O zaman Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif’in para ödülünden rahatsızlık duyduğu için yarışmaya katılmadığı öğrenildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi şairin Meclis’teki sıra arkadaşı Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Bey’in yardımını istedi.

Hasan Basri Bey bundan sonrasını şöyle anlatıyor:
‘‘Akif Bey’in yanımda olduğu bir zaman, elime bir kağıt parçası alarak, onun dikkatini çekecek bir tarzda yazmaya başladım.

- Ne yazıyorsun?

- Marş… İstiklal Marşı yazıyorum.

- Yahu sen ne adamsın? Seçilecek şiire para ödülü verileceğini bilmiyor musun? İçinde para olan bir işe nasıl katılıyorsun?

- Yarışma kaldırıldı? Seçilecek şiire ne para verilecek, ne de her hangi bir ödül. Milli Eğitim Bakanı bana güvence verdi.

- Ya, o halde yazalım.
İşte böylece yazılmaya başlanan ve 48 saatte bitirilen İstiklal Marşı, imzasız olarak Milli Eğitim Bakanlığının seçici kuruluna sunuldu. Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, daha önce seçilen 6 şiirle birlikte yeni şiiri Ordu Komutanlarına gönderdi. Onlardan, şiirlerin askerlere okunmasını, beğenilenleri sıralamalarını istedi. Komutanlar, kısa sürede sonucu bildirdiler: Hepsi de Mehmet Akif’in şiirini birinci sıraya almıştı. Bundan sonraki iş, İstiklal Marşı’nın TBMM’ye getirip kabul ettirmekti.

Marş, ilkin Meclis’in 1 Mart 1921 günü yaptığı ikinci oturumunda ele alındı. Başkan Mustafa Kemal’in söz vermesi üzerine Hamdullah Suphi kürsüye gelerek, sık sık alkışlarla kesilen şiiri okudu ve son seçimin Meclis’e ait olduğunu söyledi. O gün oylama yapılmadı. Şiirle ilgili konuşmalar ve oylama, Meclis’in 12 Mart 1921 günü öğleden sonraki oturumunda yapıldı. Bazı milletvekilleri, bir komisyon kurularak şiirin yeniden incelenmesini, bazıları da hemen görülüp karara bağlanmasını istediler. Uzunca tartışmalardan sonra, şiirin kabulü için verilen 6 önerge benimsendi ve İstiklal Marşı çoğunlukla kabul edildi.

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. 1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930 da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı orkestrası şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922 de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe kondu. Marşın armonileşmesini Edgar Manas, bando düzenlemesini İhsan Servet Künçer yaptı.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Alt 09 Mart 2023, 17:14   #2
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü ile Yazılar

İSTİKLAL MARŞININ MECLİSE GİRMESİ VE KABULÜ

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde çalınan ve söylenen marşlar, padişah için bestelenen marşlardı.

Avrupa’ya giden temizcilerimiz güç durumda kalırlardı. Çünkü ulusal marşımız yoktu. Atatürk özgürlük savaşını kazanıp genç Türkiye Cumhuriyeti’ni kurunca bir istiklal marşımızın olması gerektiğini belirtti.

İsmet paşa o sıralarda batı cephesi komutanıydı. İsmet Paşa’nın önerisi ile Milli Eğitim Bakanlığı bir yarışması açtı. Birincilik alan şiirin şairine 500 lira ödül verilecekti. Yapılan yarışmaya 724 şair katıldı. Bu şairlerin hiçbiri ulusal duyguları ve Kurtuluş Savaşı'nın özüne yansıtacak güçte bulunmadı.

Zamanın Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver ; para ödülü olduğu için yarışmaya katılmayan Mehmet Akif Ersoy'u ödül verilmeyeceğini ve şiir yazması konusunda Balıkesir milletvekili Hasan Basri Çantay ile birlikte ikna etmeye uğraşırlar.

İstiklal Marşı Meclis'te

1 Mart 1337 (1921) meclis başkanlığında Mustafa kemal olmak üzere, meclis ikinci toplantı döneminde başlarken, bütün mebuslar hazır, localar ise dinleyicilerle dolu bulunmaktaydı. Maarif vekili Hamdullah Suphi, müsabaka Heyeti’nin seçmiş olduğu yedi şiirle, müzakerelerin başlamasını beklemektedir. Milli mücadelenin bu tarihi günde Mustafa kemal, bir yıl önce ile o yılın mukayesesinin yapıldığı açış konuşmasını yapar.

Paşa ünvanı almış olan ismet İnönü, İnönü savaşlarının kahramanı olan büyük tezahüratlarla kürsüye geldi ve heyecanlı bir konuşma yaptı.

Reis paşa – istiklal marşlarından bir tanesinin kürsüden okunmasının heyet-i celile karar vermişti.

Hamdullah Suphi Bey- arkadaşlar, hatırlarsanız, maarif vekaleti son mücadelemizin ruhunu terennüm edecek bir marş için şairlerimize müracaat etmiştir. Birçok şiirler geldi.

İstiklal Marşının Resmen Kabulü

Marşının resmen kabulü müzakeresi 11 gün gerçekleşebilmiştir. 12 Mart 1921 günkü toplantıda başkanlık kürsüsünde Doktor Adnan (Adıvar ) oturmaktadır. (Kastamonu) doktor Suat (Ertuğrul ) necim (karesi) Hasan Bahri (Ankara ) Şemsettin, emin, Bitlis, Yusuf ziya, Isparta, İbrahim Kırşehir Yahya galip beylerin verdikleri takrir ile oya sunularak, Mehmet Akif in yazdığı istiklal marşı ekseriyet-i azamiye ile kabul edildi.

Müdif Efendi (Kırşehir)- Reis bey yalnız bir şey arz edeceğim. Hamdullah Suphi beyin bu marşı kürsüde bir daha akmasını rica ediyorum.

Reis bey- müsaade buyurunuz efendim heyet-i muhtereme bu marşı kabul ettiğimizden tabii resmi bir istiklal marşı olarak tanımıştır. Bina enleyen ayakta dinlemeniz icat eder. Buyurunuz efendiler.

Hamdullah Suphi (Tanrıöver) kürsüye gelerek İstiklal Marşı’nın okudu. İstiklal Marşı’nın resmi marş olarak ilk defa okunması, büyük saygı ve takdir hisleriyle dolup taşıyordu. Mehmet Akif ise, müzakereler başladığında mahcubiyetten sessizce salondan ayrılmıştı.

Meclis üyeleri şiiri ayakta alkışlarla karşıladılar. Bunlar ARASINDA Mustafa Kemal de vardı.

Seçilen şiirin ilk iki kıtası beste yarışmasına sunuldu. Gelen 24 beste arasında Osman Zeki Üngör’ün bestesi birinci oldu. Osman Zeki Üngör, bu besteyi İzmir’e giren süvarilerimizin ilhamı ile yazdığını söyledi.

Bugün büyük bir coşku ve gururla söylediğimiz ve bir bayrak, bir dil. Bir yurt gibi koruduğumuz İstiklal Marşımız, dünya durdukça mavi göklerde yankılanacaktır.

Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Alt 09 Mart 2023, 17:14   #3
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü ile Yazılar

Ulusal Marş Ne Demektir?
Ulusal Marşlar (Milli Marşlar) ,bir ulusun bağımsızlığını simgeleyen müzik parçalarıdır. Bayrağı ve ulusal barışı olan bir ulus özgür ve bağımsız bir ulustur. Özgür ve bağımsız bir ulus olan Türk ulusunun marşı İstiklal Marşı’dır

İstiklal Marşımızın Yazılması
Kurtuluş Savaşı başlamıştır. Genel Kurmay Başkanı İsmet paşa(İnönü)cephede savaşa askerlerin moralini yükseltecek ulusal duygularını güçlendirecek ve onları coşturacak ulusal bir marşımızın olmasını düşünüyor ve istiyordu. Milli Eğitim Bakanlığı bu düşünceyi benimseyerek bir yarışma düzenledi. Yarışmayı kazanan şaire 500 lira (500 altın) ödül vereceği halka duyuruldu. Verilen süre içerisinde yarışmaya 734 şiir gönderildi. Bu 734 şiirden 728şiir elendi, geriye 6 şiir kaldı. Aynı zamanda milletvekili de olan Şair Mehmet Akif ulusal marş olan bir şiirin para ödülü karşılığı yazılmasına karşı olduğundan bu yarışmaya katılmamıştı. Bir arkadaşım ısrarı ve ricasıyla son anda yarışmaya katıldı. Yazdığı şiir, seçilen 6şiirle birlikte ordu komutanlarına gönderildi. Ordu komutanlarına gönderilen bu 7şiir arasından Mehmet Akif Ersoy’un eserini birinci seçtiler.

İstiklal Marşımızın Kabulü
Ordu komutanları tarafından birici seçilen Mehmet Akif Ersoy’un şiiri Milli Etim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından 1 Mart 1921 günü TBMM’de okundu. Çok beğenildi. Aynı günü defalarca okutuldu. Ancak oylama yapılmadı. Oylama 12 Mart 1921tarihinde yapıldı ve şiir İstiklal Marşı olarak kabul edildi. Şiiri İstiklal Marşı olarak kabul edilen Mehmet Akif Ersoy verilen ödülü (500lirayı) Ben bu şiiri para için yazdım diyerek bu parayı Türk ordusuna bağışladı,

Mehmet Akif İstiklal Marşı’nı ulusumuza armağan etmiş ve safahat adlı kitabına almamıştır, Nedenini sorulduğunda o şiir artık benim değildir. O ulusun malıdır.” demiştir.

Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
akif, anma, ersoyu, günü, ile, kabulü, mart, marşının, mehmet, yazılar, İstiklâl


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 12:51.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.