Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kültür ve Sanat > Tarihte Bugün > Önemli Günler ve Haftalar

Önemli Günler ve Haftalar Türkiye'de ve Dünyada kutlanan önemli gün ve haftalar ile milli bayramların anlam ve önemine dair bilgilerin yer aldığı bölüm.


18 Aralık Dünya Göçmenler Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Türkiye'de ve Dünyada kutlanan önemli gün ve haftalar ile milli bayramların anlam ve önemine dair bilgilerin yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 25 Aralık 2023, 09:31   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

18 Aralık Dünya Göçmenler Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Göçmenler Günü Tarihçesi
Göç, birçok güç tarafından yönlendirilen küresel bir olgudur ve göçü küresel düzeyde zorlayan birçok faktör vardır. Bunlar güvenlik, onur, haysiyet ve barış için insani ihtiyaçlardan kaynaklanmaktadır. Özellikle önünüzdeki yolculuk son derece tehlikeli ve bazen ölümcül olduğunda, evden ayrılmaya karar vermek asla kolay değildir.

Gün 2000 yılında resmen ilan edilmiş olsa da, bu günün kutlanması, 18 Aralık’ın çeşitli Asyalı göçmen örgütleri tarafından göçmenlere saygı, hak ve koruma için kampanya günü olarak işaretlendiği 1997 yılına kadar uzanıyor.

Dünya çapında sürekli artan göçmen sayısı nedeniyle, 4 Aralık 2000’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 18 Aralık’ı Uluslararası Göçmenler Günü ilan etti. Bundan on yıl önce 18 Aralık 1990’da, BM Meclisi, Tüm Göçmen İşçilerin ve Aile Fertlerinin Haklarının Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmeyi kabul etti.

19 Eylül 2016’da büyük ölçekli göçmen ve mülteci hareketlerine odaklanan ilk zirve sırasında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından bu tür yerinden edilmiş kişilerin güvenliğini artırmak amacıyla Mülteciler ve Göçmenler için New York Deklarasyonu olarak bilinen bir dizi sabit taahhüt kabul edildi. Bu deklarasyon, uluslararası koruma rejiminin gerekliliğini yineler ve üye devletlerin hareket halindeki insanlar için göç sistemini iyileştirme taahhüdünde bulunur.

BM’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi de göçle ilgili hedefleri içeriyor. Bunlar, daha iyi fırsatlara ve daha iyi bir yaşam kalitesine yol açacak olan eğitime erişimi içerir.


  Alıntı
Alt 25 Aralık 2023, 09:31   #2
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Uluslararası göçmen nedir?
BM tarafından doğru bir şekilde tanımlanan uluslararası uzun süreli göçmen tanımı şu şekildedir: “Her zamanki ikamet ettiği ülkeden başka bir ülkeye en az bir yıl (12 ay) için taşınan kişi; varış ülkesi fiilen onun yeni mutad ikamet ülkesi haline gelir.”

Gönüllü göç nedir?
Gönüllü göç, zorunlu göçün aksine, bir bireyin bir fırsat için yer değiştirmeyi seçmesidir – bir bireyin güvenliğinden korktuğu için yer değiştirmeyi seçmesidir.

Göç türleri nelerdir?
İnsan göçü şu türlerden oluşur: iç göç, dış göç, zorunlu göç, gönüllü göç, mevsimlik göç, sürekli göç.

Gönüllü göç, birisi evden ayrılmayı seçtiğinde gerçekleşir. İster dahili ister harici olsun, çoğu gönüllü göç, daha iyi ekonomik fırsatlar, eğitim veya barınma arayışı içinde gerçekleştirilir.

Zorunlu Göç; İnsanların bulundukları yeri kendi iradeleri dışında terk etmeleridir. Zorunlu göçlerin oluşumunda genellikle itici faktörlerin etkisi vardır. Bunlar genellikle savaş ve çatışmalar, doğal afetler, sosyal hizmetlerin yetersizliği, ekonomik ve temel ihtiyaçların karşılanmasındaki zorluklar, işsizlik, dini ve siyasi basıklar, güvenlik olarak sıralanabilir. Tarih boyunca savaş, zorunlu göçün önde gelen nedenlerinden biri olmuştur.

Ayrıca zorunlu göçler genellikle hükümetler tarafından sınır dışı edilen veya köle ya da mahkum olarak nakledilen insanları da içerir.

İç göç; birisinin bir ülkenin bir bölümünden diğerine, genellikle ekonomik nedenlerle taşınmasıyla oluşur. İç göçün en belirgin örneği kırsal bölgelerden kentlere doğru olan harekettir. Bu tür bir göç, uygarlığın kaydedilen en eski dönemlerinden beri meydana gelmektedir, ancak özellikle 20. yüzyılda yaygın hale gelmiştir. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana dünyanın birçok yerinde, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, kentsel büyüme çok hızlı olmuştur.

Dış göç; bir ülkeden başka bir ülkede yaşamak için ayrılmayı içerir. Bu tür göç aynı zamanda asırlık bir olgudur, ancak en dramatik örneği modern zamanlarda yaşanmıştır.

Mevsimlik (Geçici) Göçler; mevsimsel insan göçü, insanların bir yerden veya başka bir yerden mevsimsel olarak hareket etmesidir. En yaygın olarak işgücü talebindeki mevsimsel değişimler nedeniyle oluşur. Yaz aylarında sıcaktan kaçmak veya tarım, hayvancılık ve turizm gibi faaliyetler nedeniyle yer değiştirmeleri içerir.

Sürekli Göç: İnsanların siyasi, sosyal, ekonomik ve doğal nedenlerle bulundukları yeri sürekli terk etmeleridir. Sürekli göçler gönüllü olabileceği gibi zorunlu da olabilir.

Bununla birlikte Geri dönüş göçü, yolcuların ve göçmenlerin kendi menşe yerlerine gönüllü veya gönülsüz dönüşü anlamına gelir. Döngüsel göç, göçmenlerin menşe ve hedef ülkeler arasında tekrar tekrar seyahat ettiği bir insan göçü olgusudur.
  Alıntı
Alt 25 Aralık 2023, 09:31   #3
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Mülteciler ve Göçmenler Hakkında Gerçekler ve Veriler
İlk insan göçlerinin yaklaşık 1,8 milyon yıl önce gerçekleştiği tahmin ediliyor. Bu, Homo Erectus’un Afrika’dan Avrasya’ya göç etmeye başladığı zamandır.

En fakir ülkeler en az göç alan ülkelerdir. Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Nijer BM İnsani Gelişme Endeksi derecelendirmeleri ve kişi başına düşen GSYİH’nın en düşük olduğu ülkelerden bazılarıdır ve tümünün nüfusunun %3’ünden azı sınırları dışında yaşıyor.

Şu anda kaydedilen en yüksek hareket seviyelerine tanık oluyoruz. Dünyada her 30 kişiden biri göçmendir. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği 2022 raporuna göre Dünya çapında 103 milyon insan zorla yerinden edildi.

Dünya genelinde;
  • 32,5 milyon mülteci
  • 53,2 milyon ülke içinde yerinden edilmiş kişi
  • 4,9 milyon sığınmacı
  • 5,3 milyon uluslararası korumaya ihtiyaç duyan diğer kişi bulunuyor.
Türkiye, dünyadaki en büyük nüfus olan yaklaşık 3,8 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Kolombiya, yurtdışında yerinden edilmiş Venezuelalılar da dahil olmak üzere 1,8 milyondan fazla insanla ikinci sırada.

Çatışmaların daha karmaşık hale gelmesiyle birlikte, küresel yerinden edilme tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Dolayısıyla günümüzde insan ırkının %1’i yerinden edilmiş durumda.

Suriye, dünyadaki en büyük mülteci sayısına sahip ülkedir ve onu Venezuela, Afganistan, Sudan ve Myanmar izlemektedir. Bu nedenle tüm mültecilerin %68’i sadece bu beş ülkeden geliyor.

Dünya genelinde yeniden yerleşim gereklilikleri ev sahibi devletler tarafından karşılanmıyor ve bu da büyük bir aciliyet yaratıyor.

Dünya çapında tahminen 34 milyon çocuk ve genç evlerinden oldu. Bu sayı mültecilerin yüzde 40’ının çocuk olduğunu ortaya koyuyoır.

Türkiye’deki Göçmenler
Türkiye Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden (GİGM) elde edilen en son rakamlara göre, Türkiye topraklarında 5 milyondan fazla yabancı uyruklu bulunmaktadır ve bunların 3,7 milyonu uluslararası koruma talep etmektedir.

Uluslararası koruma arayanların çoğu, Türkiye’de geçici koruma statüsü verilen Suriyelilerdir (3.739.859 kişi).

Ayrıca, uluslararası koruma başvuru sahipleri en sık Afganistan, İran İslam Cumhuriyeti ve Irak uyruklu olup, diğer bir yabancı uyruklu grubu oluşturmaktadır.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ocak 2022 verilerine göre Türkiye’de, 330.000’e yakın uluslararası koruma statüsü sahibi ve sığınmacı bulunmaktadır. Ayrıca oturma izni sahibi statüsünde 1.364.991 yabancı uyruklu bulunmaktadır; bu sayıya insani ikametgah sahipleri de dahildir. Haziran 2022’den bu yana kamplarda ikamet eden Suriyeli sayısı 1.392 azaldı.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
aralık, bilgi, dünya, günü, göçmenler, ile, ilgili, yazılar


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 10:01.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.