Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kültür ve Sanat > Tarihte Bugün > Önemli Günler ve Haftalar

Önemli Günler ve Haftalar Türkiye'de ve Dünyada kutlanan önemli gün ve haftalar ile milli bayramların anlam ve önemine dair bilgilerin yer aldığı bölüm.


2 Ekim Dünya Şiddete Hayır Gününün Anlam ve Önemi

Türkiye'de ve Dünyada kutlanan önemli gün ve haftalar ile milli bayramların anlam ve önemine dair bilgilerin yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Ekim 2024, 15:39   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Ataç 2 Ekim Dünya Şiddete Hayır Gününün Anlam ve Önemi

2 Ekim Dünya Şiddete Hayır Gününün Anlam ve Önemi



Mahatma Gandhi, sosyal adalet ve eşitsizlikler gibi yerli halkın medeni hakları için mücadele etti. Hindistan’ın İngiliz Yönetimine karşı şiddet içermeyen hareketinin lideriydi ve aynı zamanda Sivil İtaatsizlik Hareketi’ni yönetti.
forumadasi.com
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 15 Haziran 2007’de ilan edilen Uluslararası Şiddetsizlik Günü (International Day of Non-Violence), Hindistan özgürlük hareketi lideri Mahatma Gandhi’nin doğum günü anısına her yıl 2 Ekim’de kutlanmaktadır.

Bununla birlikte UNESCO tarafından Kasım 2019’da oybirliğiyle Kasım ayının ilk Perşembe günü Uluslararası – Siber Zorbalık da Dâhil Olmak Üzere – Okullarda Şiddet ve Zorbalıkla Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir.

Uluslararası Şiddetsizlik Günü Neden Önemli?
Mohandas Karamchand Gandhi ile özdeşleşen “Şiddetsizlik” terimi geçen yüzyılda o kadar sık ​​kullanıldı ki anlamı yeni biçimler aldı. Genellikle pasifizm ile eşanlamlı olduğuna ve aynı zamanda dünya çapındaki gruplar tarafından savaşa katı bir şekilde muhalefet etmek yerine sosyal değişim için bir güç olarak benimsenmiştir. BM, eğitim ve farkındalık yoluyla, bugün sahip olduğumuz şiddetsizliğin birçok biçimini paylaşmayı umuyor.

“Şiddetsizlik”, altında birkaç kategori bulunan geniş bir şemsiye terimdir. Abluka ve oturma eylemleri gibi işbirliği ve şiddet içermeyen müdahaleler de birçok dünya ülkesinde daha fazla eşitsizlikleri ve haksızlıkları göstermek için başarıyla kullanıldı. Tüm bu çabalar, fikirlerin barışçıl bir şekilde yayılmasına yol açtı.

Küreselleşme bize daha üretken bir küresel ekonomi sağladı ama aynı zamanda çözülmesi gereken daha karmaşık sorunlara da yol açtı. Bu sorunların şiddete dönüşmesini engellemek için şiddetsizlik fikirlerini ve başarı öykülerini yaymak çok önemli olacaktır.

Şiddetsizlik Tanımı
Şiddet içermeyen direniş olarak da bilinen şiddetsizlik ilkesi, sosyal veya politik değişim sağlamak için fiziksel şiddetin kullanımını reddeder. Genellikle “sıradan insanların siyaseti” olarak tanımlanan bu toplumsal mücadele biçimi, sosyal adalet kampanyalarında dünyanın her yerindeki kitleler tarafından benimsenmiştir.

Şiddetsizlik teorisinin temel ilkelerinden biri, yöneticilerin gücünün nüfusun rızasına bağlı olduğu ve bu nedenle şiddetsizliğin, halkın rızasını ve işbirliğini geri çekerek bu gücü baltalamaya çalışmasıdır.

Şiddet içermeyen eylemin üç ana kategorisi vardır:
  • Yürüyüşler ve nöbetler dahil olmak üzere protesto ve ikna
  • Direniş
  • Ablukalar ve işgaller gibi şiddet içermeyen müdahaleler.
Bugün Gandhi’nin sözlerine kulak verin ve “dünyada görmek istediğiniz değişim olun”.

Gandhi ve şiddetsizlik mücadelesi
Mahatma Gandhi’nin adı ırk, din ve ulus-devlet sınırlarını aşan ve 21. yüzyılın en etkili sivil itaatsizlik sesi olarak ortaya çıkmıştır. Dünya, Gandhi’yi yalnızca şiddet içermeyen ve üstün hümanizm pratiğine olan tutkulu bağlılığı için değil, aynı zamanda kadınları ve erkekleri kamusal yaşamda, siyasi fikirlerde ve hükümet politikalarında ve ortaklarımızın umut ve dileklerinde test ettiğimiz bir ölçüt olarak hatırlıyor.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
anlam, dünya, ekim, gününün, hayır, Önemi, şiddete


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 18:48.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.