Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kültür ve Sanat > Tarihte Bugün > Önemli Günler ve Haftalar

Önemli Günler ve Haftalar Türkiye'de ve Dünyada kutlanan önemli gün ve haftalar ile milli bayramların anlam ve önemine dair bilgilerin yer aldığı bölüm.


8 Ekim Dünya Disleksi Farkındalık Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Türkiye'de ve Dünyada kutlanan önemli gün ve haftalar ile milli bayramların anlam ve önemine dair bilgilerin yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 15 Ekim 2024, 12:42   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Ataç 8 Ekim Dünya Disleksi Farkındalık Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

8 Ekim Dünya Disleksi Farkındalık Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Tarihçesi
Disleksi, hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir öğrenme bozukluğudur. Belirtileri neredeyse her zaman dışsal olduğu için hızlı bir şekilde teşhis edilebilir.
genel forum sitesi: forumadasi.com
Bu günün kurucusu bilinmemekle birlikte Disleksi ilk olarak “kelime körlüğü” olarak adlandırılmıştır. 1877’de Alman nörolog Adolf Kussmaul buna “tam metin körlüğü… görme gücü, zeka ve konuşma güçleri sağlam olmasına rağmen” dedi. Aksi takdirde çok yetenekli olan bu çocuklar aşırı okuma güçlüğü çekiyorlardı.

‘Disleksi’ teriminin Alman göz doktoru ve Stuttgart’ta profesör olan Rudolf Berlin tarafından ortaya atılmasının üzerinden 130 yıl geçti. Disleksi ilk olarak 1881 yılında Alman doktor Oswald Berkhan tarafından tanımlanmıştır.

Berkhan, okuma yazma öğrenmede ciddi güçlükler yaşadığını bildiren genç bir çocuğun vakasını incelerken gelişimsel okuma bozukluğunun varlığını keşfetti. Hasta, zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı olduğu için Berkhan’ın dikkatini çekti ve özellikle bu durumla ilgilendi.

Bulguları popüler hale geldiğinde Berkhan, genç hastasının nadir görülen bir vaka olmadığını ve aslında birçok yetişkinin de bundan muzdarip gibi göründüğünü fark etti.

Bozukluğun tanımlanmasından altı yıl sonra göz doktoru Rudolph Berlin, 1887 yılında “disleksi” terimini bir engelin sonucu olarak okuma zorluklarını kapsayacak şekilde ilk kez kullandı.

Araştırmacılar başlangıçta disleksik insanların bir tür beyin veya sinir hasarı olduğunu düşündüler. Aslında, 1920’lerin sonlarında, Dr. Samuel Torrey Orton disleksiyi “beynin çapraz lateralizasyonu” olarak yeniden tanımladı. Bu, beynin sol tarafının normalde sağ tarafın yapması gereken şeyi yaptığı ve bunun tersi olduğu anlamına geliyordu.

1972’de araştırmacı Sandhya Naidoo, disleksi ile ilgili ilk büyük çalışmalardan biri olan bir kitap yayınladı. Buna Spesifik Disleksi adı verildi.

Günümüzde artık disleksi ve zeka arasında bir bağlantı olmadığı iyi biliniyor. Disleksi ve öğrenme güçlüğü çeken ve büyük başarılara imza atan birçok ünlü ve meşhur kişi var. Yardımcı teknoloji araçlarının yardımıyla disleksi ve diğer öğrenme güçlüğü teşhisi konan kişiler normal yaşamlarına uyum sağlayabilir ve devam edebilirler.

Diğer bazı engeller gibi disleksi de sadece ilaçla tedavi edilemez. Hastalar, öğrenme güçlüklerinin yönetilebileceği bir hayat yaşamak için genellikle terapiye, öğrenme için yenilikçi yöntemlere ve bakıcılar tarafından sürekli bakıma ihtiyaç duyar. Bozukluk teşhis edilmediğinde, hastalar genellikle tembel, yavaş öğrenen veya sorun çıkaran inatçı bireyler olarak tanımlanırlar. Bu, elbette, gerçeklerden uzak bir tespittir.

Disleksi keşfedildiğinden beri, dünyanın dört bir yanındaki doktorlar ve terapistler, disleksiklerin bozukluklarını yönetmenin en iyi yollarını bulmaya çalışıyorlar. Okumak disleksikler için zor olabileceğinden, okumayı kolaylaştırmak için özel bir disleksi yazı tipi icat edilmiştir. Dünya Disleksi Günü dışında, Uluslararası Disleksi Derneği tarafından oluşturulan Disleksi Farkındalık Ayı da her yıl Ekim ayı boyunca kutlanmaktadır.


  Alıntı
Alt 15 Ekim 2024, 12:42   #2
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 8 Ekim Dünya Disleksi Farkındalık Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Disleksi Nedir?
Disleksi, konuşma seslerini tanımlama ve bunların harfler ve kelimelerle nasıl ilişkili olduğunu öğrenme (kod çözme) nedeniyle okuma güçlüğünü içeren bir öğrenme bozukluğudur. Beynin dili işleyen bölgelerini etkiler.
genel forum sitesi: forumadasi.com
Aynı zamanda öğrenme güçlüğü olarak bilinen disleksi, bir bireyin normal zeka düzeyinde olmasına rağmen dil, okuma, ve yazma becerilerinde sorunlar yaşamasına neden olan bir özel öğrenme bozukluğudur. Öğrenme güçlüğü bir hastalık değildir, yalnızca bir öğrenme farklılığıdır.
  Alıntı
Alt 15 Ekim 2024, 12:44   #3
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 8 Ekim Dünya Disleksi Farkındalık Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Disleksi bir engelli mi?
Disleksi bir hastalık değildir, yaşam boyu devam eden bir durumdur. Bu nedenle disleksili birey, bir engelli değildir, hiçbir öğrenme yetersizliği zihinsel bir hastalık olarak kabul edilemez. Öğrenme yetersizlikleri nörolojik esaslıdır.
genel forum sitesi: forumadasi.com
Disleksi bir sağlık sorunu mudur?
Disleksi bir hastalık değildir. Bir kişinin doğuştan sahip olduğu bir durumdur ve genellikle ailelerde görülür. Disleksisi olan insanlar aptal veya tembel değildir. Çoğu ortalama veya ortalamanın üzerinde bir zekaya sahiptir ve okuma sorunlarının üstesinden gelmek için çok çalışırlar.

Disleksi kalıtsal mıdır? Disleksi, kökeni genetik olan nörobiyolojik bir durum olarak kabul edilir. Bu, bireylerin bu durumu bir ebeveynden miras alabilecekleri ve nörolojik sistemin (özellikle beynin okumayı öğrenmekten sorumlu bölümlerinin) performansını etkilediği anlamına gelir.
  Alıntı
Alt 15 Ekim 2024, 12:44   #4
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 8 Ekim Dünya Disleksi Farkındalık Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Türkiye’de Disleksi
Türk Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) “disleksi” yerine genellikle “Özel Öğrenme Zorlukları” terimini kullanmaktadır. Türkiye’de disleksi tanısı, sadece devlet hastaneleri ya da üniversite hastaneleri tarafından yapılmaktadır. Diğer hiçbir hastanenin bunu yapma izni yoktur.
genel forum sitesi: forumadasi.com
Türkiye Disleksi Derneği 2017 raporuna göre Türkiye’de resmi olarak disleksi teşhisi konulan kişi sayısı 41.600’dür.

Öğrenme güçlüğünün kendi içinde dörde ayrılır, bunlar; okumada zorluk, matematik ağırlıklı öğrenmede zorluk, yazmada zorluk, dil ve konuşmada zorluk farklılığıdır.

Disleksik birçok çocuk, okuma güçlüğünü güçlü fotoğrafik hafıza gibi diğer yeteneklerle telafi edebilebilir. Disleksik bireylerin bu tür yetenekleri Türkiye’de henüz dikkat çekmese de Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya ve İsrail gibi ülkelerde bireye teşhis konulduğunda derhal özel eğitime alınırlar.

Disleksi, tüm kültürlerde, çağlarda ve toplumlarda her zaman veya her yerde bulunan yaygın bir nöroçeşitliliktir. Dünya çapındaki istatistikler, on kişiden birinin disleksi olacağını vurguluyor.

Sonuç olarak disleksi, nüfusun yüzde 20’sini etkiler ve öğrenme güçlüğü çekenlerin yüzde 80-90’ını temsil eder. Tüm nöro-bilişsel bozuklukların en yaygın olanıdır.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilgi, disleksi, dünya, ekim, farkındalık, günü, ile, ilgili, yazılar


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 22:18.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.