Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji alanındaki paylaşımlara ulaşabilirsiniz.


Watson’un Bitişiklik Kuramı

Psikoloji alanındaki paylaşımlara ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 27 Mart 2023, 23:15   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Watson’un Bitişiklik Kuramı

Watson’un Bitişiklik Kuramı


John Broadus Watson, konunun girişinde de bahsedildiği gibi davranışçı yaklaşımın babası sayılır. Davranışçı bakış açısını sistemli hale getiren ve davranışçı ilkeleri ilk kez yayınlayarak yolunu belirleyen odur.

Watson’a göre, psikoloji diğer tabiat bilimleri gibi nesnel ve deneysel bir yol izlemelidir. Bunun için de soyut zihinsel kavramları bırakıp somut olan davranışa yönelmek gerekir. Davranışın oluşumunda zihin gibi belirsiz içsel mekanizmalarla uğraşmak yerine, onu ortaya çıkaran çevresel (dışsal) uyarıcılara odaklanmıştır. Davranışçılar, filozof John Locke’ın “insan zihninin doğuştan boş bir levha olduğu” görüşünü kabul etmektediler. Bu görüşe göre doğuştan getirilen davranış yoktur, insan ne biliyor ve nasıl davranıyorsa bunların hepsini sonradan çevresel uyarıcıların etkisiyle edinmektedir.

Watson, 1930 yılında yayınlanan bir kitabında “Bana sağlıklı, iyi yapılı bir düzine çocuk ve onları içinde yetiştireceğim kendi özel dünyamı (çevreyi) verin. Onların yetenekleri, eğilimleri, meziyetleri, yatkınlıkları, atalarının ırkı ne olursa olsun, size onlardan her birini rastgele biçimde kendi seçeceğim mesleklere göre doktor, avukat, sanatçı, tüccar, hatta dilenci ve hırsız olarak eğitmeyi garanti edeyim.” demiştir. Bu abartılı görüş ile eğitimin insan davranışları üzerindeki önemine vurgu yapan Watson, yazısının devamında bu görüşü için; “Ben gerçeklerin ötesine gidiyorum ve bunu itiraf ediyorum. Fakat bunun tersini savunanlar da var ve bunu binlerce yıldır yapıyorlar.” diyerek, insanların olumlu ve olumsuz davranış özelliklerinin atadan geldiğini savunan “öjenik” görüşlere karşı olduğunu ifade etmiştir.

Watson; Pavlov’un yaptığı klasik koşullanma deneylerinden etkilenmiş ve kendisi de bu doğrultuda çalışmalar yapmış, klasik koşullamayı insan davranışlarını açıklayabilecek temel bir mekanizma olarak görmüştür. Watson, eğer bir köpek koşullanabiliyorsa bir çocuğun da koşullanabileceğini ileri sürmüş ve Pavlov’un yaptığı tarzda klasik koşullanma deneylerin insan denekler (çocuklar) ile yapmasıyla meşhur olmuştur.

Watson’a göre davranışlar doğuştan gelen özellikler değildir. Çevresel etmenlerin tesiri altında öğrenilirler. Davranışlar tıpkı klasik koşullanmada olduğu gibi U-T bağlarının, şartlan yoluyla birbiriyle ilişkilendirilmesiyle oluşur. Diğer deyişle Watson’a göre öğrenme koşullu uyarıcı ile koşulsuz uyarıcının birbiriyle ilişkilendirilmesi sürecidir. Bunun için önce koşullu uyarıcı hemen ardından da koşulsuz uyarıcı verildiğinde koşullanma gerçekleşir. Watson’un kuramında öğrenmenin gerçekleşmesi için koşullu uyarıcı ile koşulsuz uyarıcının bitişikliği (U-U bitişikliği) gereklidir.



Watson, bu görüşlerini test etmek için 1920 yılında Rayner adlı meslektaşı ile psikoloji literatüründe “Küçük Albert Deneyi” olarak bilinen deneyi yapmışlardır. Bu deneyde amaçları, korkuların (fobiler) doğuştan gelen özellikler değil öğrenilmiş tepkiler olduğunu göstermektir. Bunun için 11 aylık Albert adında bir bebek almışlardır. Öncelikle bu bebeği doğal olarak korkutacak bir uyarıcı araştırmışlar ve demir bir çubuğa çekiçle vurulunca Albert’in korkup ağladığını tespit etmişlerdir. Daha sonra Albert’e büyük beyaz bir fare vermişlerdir. Bu aşamada çocuk fareden korkmamakta, hatta ona elini uzatıp dokunmaktadır. Koşullanma süreci başlatıldığında Albert’e beyaz fareyi gösterdikten hemen sonra demir çubuğa çekiçle vurulmuş ve çocuk bu ses karşısında irkilip korkmuş ve ağlamıştır. Bu durum birkaç kez tekrarlanınca küçük Albert artık beyaz fareyi görür görmez ağlamaya (koşulsuz uyarıcı olan yüksek ses olmadan) ve fareden kaçmaya başlamıştır. Albert’in korkusu beyaz fare ile sınırlı kalmamış, tüylü ve beyaz olan başka nesnelere de (beyaz tavşan, beyaz sakal, kürk vb) genellenerek onlardan da korku duymasına neden olmuştur. Böylece Watson, korkuların klasik koşullanma yoluyla öğrenilmiş olduğu iddiasını deneysel olarak ispatlamıştır. Aslında Watson’un bu deneydeki ikinci bir amacı da korkmanın öğrenilmiş olduğu gibi korkmamanın da öğrenileceğini ispatlamaktır. Bu nedenle Albert’le yaptığı deneyi devam ettirip onun korkusunu yok etmeyi amaçlamıştır. Ancak, deney süreci sonlanmadan annesi çocuğu bir daha getirmediği için bu deney yarım kalmıştır.

Watson’un yarım kalan Albert deneyi, bilim adamları tarafından çokça eleştirilmiştir. Bir bebeğe olumsuz bir davranış (korku) kazandırıp bu durumu düzeltememenin sonuçları etik açıdan tartışılmıştır. Bundan dolayı sonraki çalışmasında Watson, çocuklara korku kazandırmak yerine, zaten korkuları olan çocuklarla çalışmalarını yürütmüşlerdir. Bunlardan en meşhur olanı ise Peter adında 3 yaşındaki bir çocukla yapılan çalışmadır. Peter; küçük Albert’in durumuna çok benzer bir şekilde fare, tavşan, kürk gibi şeylerden korkmaktadır. Watson ve arkadaşı Jones, Peter’in yemek yediği odanın bir köşesine, onu rahatsız etmeyecek bir mesafeye kafes içinde tavşan koymuşlardır. Peter, önce tavşana dikkat etmişse de mesafe yeterince uzak ve güvenli olduğu için korku tepkisi göstermemiştir. Daha sonra araştırmacılar tavşanı her gün azar azar Peter’e yaklaştırmışlardır. Ve nihayetinde bir gün Peter’in bir yandan yemeğini yerken bir yandan da tavşanla oynadığı, ondan korkmadığı gözlenmiştir. Peter, zamanla bu durumu genelleştirmiş ve korktuğu diğer uyarıcılardan da korkmamaya başlamıştır. Watson’un korkuları yenmek için uyguladığı bu yöntem sonraları geliştirilmiş ve günümüzde “sistematik duyarsızlaştırma” adıyla bir terapi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Watson’un öğrenme ile ilgili temel fikirlerini maddeler hâlinde özetlersek;

İnsan davranışlarının tamamı klasik koşullanma ilkeleriyle oluşmaktadır. Davranışların değiştirilmesi de yine bu ilkelerle mümkündür.

Bitişiklik ilkesi: Koşullanmanın olması için koşullu uyarıcı ve koşulsuz uyarıcının hemen peş peşe gelmesinin gerektiğini söylemiştir. Bu nedenle çevredeki uyarıcılar önemlidir. Olumsuz uyarıcılar bireylerde olumsuz izler, olumlu uyarıcılar ise hoş izler bırakacaktır.

En son ve en sık ilkesi: Öğrenmede pekiştirmelerden söz etmez. Ona göre, organizma bir uyarıcıya verdiği en son tepkiyi bir sonraki seferde de verme eğilimindedir. Böylece bu tepki tekrarlar. Bir tepki ne kadar çok tekrar edilirse koşullanma da o kadar kuvvetli olur.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bitişiklik, kuramı, watson’un


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 15:52.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.