Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Sağlık Köşesi

Sağlık Köşesi Her şeyin başı, her şeyden önemlisi sağlıktır. Alt bölümler aracılığıyla konuları takip edin, sağlığınızı ihmal etmeyin.


Depresyon Mu, Üzüntü Hali Mi?

Her şeyin başı, her şeyden önemlisi sağlıktır. Alt bölümler aracılığıyla konuları takip edin, sağlığınızı ihmal etmeyin.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 30 Haziran 2022, 15:55   #1
Çevrimdışı
Antheia. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Tamamdır Depresyon Mu, Üzüntü Hali Mi?

Depresyon Mu, Üzüntü Hali Mi?

Yoksa üzüntü ile karıştırıyor muyuz ?

Üzüntü, doğal bir psikolojik tepkidir ve zihinsel ya da psikolojik bir sorun değildir. Basitçe, zor anlarda veya biri bizi incittiğinde ortaya çıkan bu duygu kaçınılmaz olacaktır. Üzüntü hali depresyonun birden fazla belirtisinden sadece biridir. Kayıp, hayal kırıklığı, problemler veya diğer zorlu durumlara verilen normal bir tepkidir. Zaman zaman üzülmek, insan olmanın bir parçasıdır.
Üzüntülü olma hali yaşamın bazı dönemlerinde karşımıza çıkabilecek birçok olumsuzluğa karşı gösterdiğimiz sağlıklı duygusal bir tepkidir. Üzüntü yaşamak, zorlu süreçlerden geçen herkes için normal, insani bir tepkidir ve üstesinden gelinebilir. Bu duygu aynı zamanda depresyonun küçük bir parçası olduğu gibi depresyon yaşayan herkes üzüntü içerisinde olmayabilir. Kişinin uzun suren üzüntüye bağlı olarak duygudurumu daha düşük bir mood da seyredebilir. Yine de bu her zaman depresyon demek değildir.

Depresyon ise sağlıklı kabul edilmeyen bir duygusal durumdur, yaygın ve kronik şekillerde düşünme yetisini, duyguları, algıları ve davranışları ve hatta beden işlevleri etkileyen bir ruhsal rahatsızlık olarak tanımlanır. Depresyon pek çok kişi tarafından yanlış bilinir, üzüntüyle karıştırılabilir. Yaşanılan bir üzüntü, sıkıntı ya da hayata karşı kızgınlık veya isteksizliğin olması depresyon değildir. Bazı ruhsal veya yaşamsal etkenler tetikleyebilir. Ancak depresyon, yaşamsal etkenlerden bağımsız değişen bir tablodur. Sadece üzüntü ve sıkıntı yoktur. Hatta oldukça azdır. Elem, keder, hüzün, umutsuzluk, suçluluk gibi olumsuz duyguları içeren duygusal bir yaşantıdır fakat bu tür duygusal değişikliklerin tamamı depresif bozukluk olarak değerlendirilmemedir. Depresyonda bu duygular yaygın ve süreklidir ve kişinin işlevselliğinde belirgin bozulmaya neden olur. Bu genellikle beyindeki sinir hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurma yeteneklerini engelleyen bir biyokimyasal dengesizlikten kaynaklanır. Bu hücreler, bazıları ruh halini korumaya yardımcı olan nörotransmiterler adı verilen kimyasalları kullanarak iletişim kurar. Bu kimyasallarda bir eksiklik varsa, kişi depresyon yaşayabilir.

Depresyon çoğu kez kaygı (anksiyete) duygusu ile beraber ilerlediği için depresyondaki insan hüznünü bile gerçek anlamda yaşayamayabilir. Bazı insanlar depresyonu öfke veya sinirlilik olarak yaşayabilirler. Konsantre olmak veya karar vermek zor olabilir. Uyku, iştah ve enerji sorunları ve açıklanamayan ağrılar depresyonun fiziksel belirtileri olabilir. Bazıları ölüm veya yaşamlarını sona erdirme (intihar) ile ilgili zor düşünceler dahi yaşayabilirler. Depresyon biyolojik bir tıbbi hastaliktir. Ciddi ve çok önemli bir Sağlık sorunudur. Mutlaka doktora, psikiyatri uzman hekimine başvurulmalıdır. Mutlaka depresyon tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen ağır depresyon ölümcül sonuçlara varabilir.

Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü’ne göre yetişkinlerin yüzde 7’sinin klinik depresyon yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu hastalığın en yaygın belirtisi derin bir umutsuzluk hissi olsa da her bireyi farklı şekilde etkileyebilir. Depresif olan herkes aynı türde semptomlara maruz kalmaz ve yoğunluk seviyesi kişiye ve kişinin psikolojik durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Yanılgılarımız, depresyon gibi tedavi gerektiren ciddi bir durumun ihmaline veya hüzün gibi yerine göre doğal duygusal bir duruma aşırı tepkiler vermemize yol açabilir. Tam da bu noktada bu ayrım önem kazanmaktadır. Depresyon tedavisi olan bir hastalıktır.

Tanı konulabilmesi için bir temel belirti olmak üzere en az beş belirtinin bulunması ve bu belirtilerin her gün, en az iki hafta devam etmesi gerekir. Bunlar çoğunlukla kaygı artışı sonucu mide bulantısı, sıcak ve soğuk basması, terleme de olabilir. Hastalığın en sık görülen belirtileri ise şunlardır:

Enerji kaybı

Aktivitelere ve yaşama karşı ilginin azalması

Üzüntü

İştah ve kilo kaybı ortaya çıkması

Konsantrasyon bozukluğu

Ümitsizlik duygusu

Bedensel şikayetler

İntihar düşüncesi
Her iki durumda da kişiler psikolojik yardım almak için doktora başvurabilir. Yaşamın belirli dönemlerinde karşılaşılabilen olumsuzluklar karşısında destek almak amaçlı ya da depresyonun biyolojik ve psikoterapi ile tedavisi amacıyla psikiyatri uzmanından yardım alınabilir.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
depresyon, hali, Üzüntü


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 23:16.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.