Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kadınların Dünyası > Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı Beslenme Sağlığınızı koruyabilmeniz için nasıl beslenmeniz lazım? sorusuna yanıt bulabileceğiniz bölüm


Hangi Vitamin Takviyesi Ne İçin Kullanılır?

Sağlığınızı koruyabilmeniz için nasıl beslenmeniz lazım? sorusuna yanıt bulabileceğiniz bölüm


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 16 Mayıs 2023, 20:07   #1
Çevrimdışı
Papatya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Hangi Vitamin Takviyesi Ne İçin Kullanılır?

Hangi Vitamin Takviyesi Ne İçin Kullanılır?

Hangi Vitamin Takviyesi Ne İçin Kullanılır?

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Vitamin takviyeleri sağlıklı mı?", "Hangi vitamin takviyesi nasıl kullanılır?", "Günlük alınması gereken vitamin takviyeleri nelerdir?", "Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler nelerdir?" sorularının yanıtını verdi.

Bu içerik Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek tarafından kaleme alınmıştır.

Beslenme nedir?

Beslenme; yaşamın sürdürülmesi, büyüme ve gelişme, sağlığın iyileştirilmesi, korunması ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, üretkenliğin sağlanması için gerekli olan besin ögeleri ile biyoaktif bileşenleri sağlayan besinlerin tüketilerek vücutta kullanılmasıdır. Besinlerin bileşimini oluşturan ve insan organizması için gerekli olan makro ve mikro besin öğeleri; karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitamin ve minerallerdir. Bilimsel deneyler sonucu bu besin öğelerine ne kadar ihtiyacımız olduğu, yaş, boy, kilo, cinsiyet, varsa tanısı konmuş hastalık, fiziksel aktivite yoğunluğu gibi birçok özelliğe göre miktar olarak belirlenmiştir. İşte tam burada "Gereksinimlerimizi yeterli alabiliyor muyuz?" sorusu akla geliyor.

Hangi vitamin takviyesi ne için ve nasıl kullanılır?

Bilinçli ve bilimsel takviye kullanmak için öncelikle doktor ve diyetisyeniniz ile bu konuda size özel konuşmalısınız. Sonrasında:

Omega 3 ne işe yarar? Almamız gereken Omega 3 ne kadardır?

Özellikle kalp damar, göz ve beyin sağlığı için çok kıymetli bir antioksidandır. Haftada 2- 3 kez balık yemek bu ihtiyacımızı karşılar. Kendimize soralım; yaz kış demeden her hafta 3 kez balık yiyebiliyor muyum? Bu balıklar denizde yüzen, doğal beslenen, vücutlarında ağır metal bulundurmayan balıklar mı? Cevabınız hayır ise balık yağı takviyelerinden her gün kullanmanızı tavsiye ederim. Semizotu ve cevizde de omega 3 bulunmakla birlikte bunlardaki omega 3’ün vücutta EPA ve DHA ya dönüşümünün yetersiz olduğu unutulmamalı.

Magnezyum ne işe yarar? Almamız gereken magnezyum ne kadardır?

Vücutta 800’den fazla enzimin yapısına katılarak birçok sistemde yer alır. Kas ve sinir sistemi bunların en başında yer alır. Tansiyon ve şekeri kontrol eder, kemiklerde bulunması en az kalsiyum kadar önemlidir. Mide ve bağırsak fonksiyonlarında önemli görevler alır. Maalesef ki kanda bakılan magnezyum, vücutta magnezyumun ne durumda olduğunu doğru göstermemektedir. Takviye için doktor ve diyetisyen ile ayrıntılı anamnez ve semptomlara göre karar verilebilir. Göz önünde bulundurmamız gereken en önemli şey ise besinlerden yeterli Mg alabiliyor muyuz? Verimsiz, dinlenmemiş topraklar, tarım ilaçları topraktan bitkiye Mg geçişini çok azaltmaktadır. Yeşil sebzeleri ne kadar az tükettiğimiz ise cabası. Hatta bazı ilaçların (örnek tansiyon ilaçları) Magnezyum eksikliğine neden olduğunu yapılan araştırmalarda görmekteyiz. Ayrıca D vitamini takviyesi almanıza rağmen D vitamini seviyelerinizi yükseltemiyorsanız, bunun bir sebebi de Mg yetersizliği olabilir.

D Vitamini ne işe yarar? Almamız gereken D Vitamini ne kadardır?

Vücudumuzda kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi başta olmak üzere birçok mekanizmada D Vitamini yer alıyor. Besinlerle alımı çok zordur. Güneş ışınları sayesinde sentezlenir ve birçoğumuzda yapılan kan tahlillerinde düşük gözlemlenmektedir. Takviye kullandıktan sonra tekrar düşme olasılığı olduğu için tekrar tahlil yaptırmakta fayda vardır. D vitamini takviyesinin daha etkili olması için K2 vitamini eşliğinde olan formu tercih edilmelidir.

Demir Minerali ne işe yarar? Almamız gereken Demir ne kadardır?

Demir mineralinin en önemli görevi kanda oksijen taşıyan hemoglobinin yapısına katılmaktır. Vücutta DNA sentezi ve daha birçok önemli rolü vardır. Toplumda demir eksikliğinin ne kadar yaygın olduğunu fark etmişsinizdir. Halsizlik, üşüme, baş dönmesi, çarpıntı gibi sorunları yaratır. Eksikliğini sadece demirden zengin beslenme ile gideremediğimiz durumlarda doktor tarafından aç karnına, uygun dozlarda takviye önerilir. Aldığımız demirin vücutta iyi emilebilmesi için çay, kahve, yoğurt, süt tüketimine yakın zamanlarda tüketmeyin. Ayrıca bunun için iyi bir mide asidine sahip olmalıyız. Mide koruyucu kullanımı demir emilimini azaltmaktadır. C vitamini eşliğinde kullanım ise emilimi artırır.

B12 vitamini ne işe yarar? Almamız gereken B12 vitamini ne kadardır?

Hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamininin vücutta iyi emilimi çok sağlam mide asitleri, bağırsak ve sindirim enzimleri gerektirir. Ayrıca vegan/vejetaryen beslenenler de B12 eksikliği açısından risk altındadır. Kan testlerinde kolaylıkla tespit edilen B12 vitamini eksikliği durumunda doktor tarafından takviye önerisi verilir. Dilaltından emilen takviyeler çok etkilidir. Metilkobalamin gibi aktif formları kullanmaya özen gösterilmelidir.

Çinko ne işe yarar? Almamız gereken çinko ne kadardır?

Vücutta yüzlerce aktivitede yer alır. Hormonal denge, göz, cilt, kemik, kas, böbrek, karaciğer, üreme sağlığı, bağışıklık sistemi en önemli çalışma alanlarıdır. Çinko kan tetkiklerinde normal görünse bile hücresel çinkonun yeterli olup olmadığını göstermeyebiliyor. Çinko eksikliği; yaraların geç iyileşmesi, saçlarda dökülme incelme, tat koku duyusunda sorunlar, iştahsızlık gibi semptomlar üzerinden doktor tarafından karar verilir. Ayrıca bazı çalışmalar gösteriyor ki Türk toplumunun besinlerden günde 15mg alması gerekirken 8-9 mg alabiliyor. Çinko pikolinat formunda preparat daha iyi emilim için önemlidir.

İyot ne işe yarar? Almamız gereken iyot ne kadardır?

Son dönemlerde toplumda bilinçsizce lugol çözeltisi kullanılmaya başlandı. Doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayın.

Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler nelerdir?

Bağışıklık sistemimizi baskılayan ve zayıf düşüren faktörler; hatalı beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, sigara, alkol kullanımı, uyku düzensizliği ve stres gibi özünde yaşam tarzımızla ilgili unsurlardır. Bunların varlığı halen devam ederken, bağışıklık güçlendiren takviyeler tek başına hiçbir işe yaramaz. Ancak yaşam tarzınızda sağlıklı yaşama dair değişiklikler kalıcı olarak yapılandırıldığında, yukarıda bahsettiğimiz D vitamini ve B12 gibi eksiklikler varsa tamamlandığında ve kişiye özel uygun dozlarda takviyeler ancak o zaman bağışıklık gücünü çok daha fazla arttırdığını görebiliriz.

Takviyelerde en fazla karşılaştığımız bağışıklık güçlendirici içerikler olarak; C vitamini, sambucus nigra, propolis, ekinezya, kuersetin, kurkumin, çörekotu, probiyotikler, alfa lipoik asit, koenzim q10, resveratrol, glutatyon ve daha birçok tıbbi bitkiden üretilen antioksidan moleküller ile karşılaşıyoruz. Destek için dönemsel veya mevsimsel olarak ara ara kullanılabilir.

Unutmayın ki; kişiye özel uygunluk için doktor ve diyetisyen önerisi çok önemlidir. Takviyelerin güvenirliliği için lütfen eczanelerden alışveriş yapınız.



[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
hangi, kullanılır, takviyesi, vitamin, İçin


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 10:36.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.