Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kadınların Dünyası > Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı Beslenme Sağlığınızı koruyabilmeniz için nasıl beslenmeniz lazım? sorusuna yanıt bulabileceğiniz bölüm


Gıdalardaki Küfler Tehlikeli Mi?

Sağlığınızı koruyabilmeniz için nasıl beslenmeniz lazım? sorusuna yanıt bulabileceğiniz bölüm


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Zeze

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 24 Temmuz 2023, 16:22   #1
Çevrimdışı
Papatya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Gıdalardaki Küfler Tehlikeli Mi?

Gıdalardaki Küfler Tehlikeli Mi?

Gıdalardaki Küfler Tehlikeli Mi?

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Yiyeceklerde küf oluşması sıklıkla karşılaşılan bir durum. Peki, böyle durumlarda gıdalar çöpe gitmek zorunda mı? Küfler hakkında bilmeniz gereken her şey yazımızda...

Evde durdukça birçok yiyecekte küf oluşumu başlar. Peki gerçekten yiyecekler küflenince çöpe atmak zorunda mıyız? İşte küften korunması ve küflü yiyeceklere yapılması gerekenler:

Küf nedir?

Küfler, bitkiler veya hayvanlar üzerinde yaşayan ve hava, su veya böceklerle taşınabilen küçük mantarlardır. Küflü yiyeceklerde küfle birlikte büyüyen başka görünmez bakteriler de olabilir.

Küf hangi koşullarda oluşur?

Küfler en iyi ılık ve nemli koşullarda büyür, ancak buzdolabı sıcaklıklarında da oluşan küfler olabilir. Küfler tuzu ve şekeri tolere eder ve reçel, turşu, meyve, domates gibi yüksek asitli gıdalarda ve pastırma, jambon ve salam gibi işlenmiş tuzlu etler üzerinde yaşayabilir.

Küf tehlikeli midir?

Bazı küfler, duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara ve solunum problemlerine neden oldukları için tehlikeli olabilir. Bazı küfler, insanları hasta edebilecek zehirli maddeler olan mikotoksinler de üretir. Gıdaların üzerinde küf göründüğü zaman bu küfün sadece yüzeyde oluştuğunu göstermez, küf sporları ürünün derinlerine de nüfuz etmiştir.

Küften korunmak için ipuçları

Gıdaları temiz tuttuğunuz kadar mutfak gereçlerini de temiz tutmaya özen gösterin. Küflü yiyeceklerden kaynaklanan küf sporları buzdolabında, bulaşık bezinde ve diğer temizlik gereçlerinde birikebilir. Küfleri kontrol etmek veya azaltmak için şu ipuçlarını izleyebilirsiniz:

Buzdolabının içini birkaç ayda bir 1 yemek kaşığı karbonat ve bir litre su ile temizleyin. Temiz su ile durulayın ve kurulayın. Buzdolabınızın kapak lastiklerinde siyah renkli olarak görülebilen küfleri daha kuvvetli bir deterjanla temizleyin.

Bulaşık bezleri, havlular, süngerler ve paspasları temiz ve taze tutun. Küf kokmaları etrafa da küf yaydıkları anlamına gelir. Koku aldıktan sonra temizlendiğinden emin olmadığınız şeyleri bir daha kullanmayın.

Evinizin nem seviyesini %40'ın altında tutun.

Alışveriş yaparken, özellikle ekmek gibi taze ürünleri satın almadan önce kontrol edin.

Küflenmiş et ve et ürünlerini kontrol edin. Bazı salamlar, yenmesi güvenli olan ince, beyaz bir küf kaplamasına sahiptir. Kuru kürlenmiş bazı jambonlar ise pişirmeden önce kazınması gereken bir yüzey küfü içerir. Aldığınız ürünün özelliklerine dikkat ederek tüketin.

Küflü yiyeceklere ne yapmalı?

Küflü yiyeceklerle karşılaşırsanız koklamayın. Bazı küfler burnunuzdan girerek solunum yollarınızda sorunlara yol açabilir. Küflenmiş yiyecekleri küçük bir poşete koyarak çocuklardan ve hayvanlardan uzakta kapalı bir çöp kutusuna atın. Buzdolabını veya kileri, özellikle yiyeceklerin saklandığı alanı temizleyin ve küflü yiyeceklerin dokunmuş olabileceği yakındaki eşyaları ve gıdaları kontrol edin. Küf, özellikle meyve ve sebzelerde hızla yayılır.

Genel olarak, sert peynir, sert salam, kuru kürlenmiş jambon ve havuç ve dolmalık biber gibi sert ürünler dışında küflenmiş yiyecekleri atmak en iyisidir. Küflerin bu ürünlere derinlemesine nüfuz etmesi zor olduğundan, küften çok etkilenmedikleri takdirde kurtarılabilirler. Ürünü kurtarmak için, henüz küflenmemiş kısımlara bulaşı önlemek adına bıçağı küfe değdirmeden, etrafından ve en az 2 santim derinliğinde keserek küflü kısmı çıkarın. Sonrasında yeni bir koruyucuyla örterek saklayın.


alıntı



[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Alt 24 Temmuz 2023, 17:00   #2
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: Gıdalardaki Küfler Tehlikeli Mi?

Tehlikelidir tabi, enfeksiyona yol açabilir
Papatya bunu beğendi.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
gıdalardaki, küfler, tehlikeli


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 05:21.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.