Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Tarih - İnkılap Tarihi


Konar-Göçer ve Yerleşik Toplumların Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 18 Eylül 2023, 14:07   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Konar-Göçer ve Yerleşik Toplumların Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir?

Konar-Göçer ve Yerleşik Toplumların Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir?



Konar-göçer yaşam şekliyle yerleşik yaşam şekli arasında ciddi farklar görmek mümkündür. Mesela ekonomik alanda çok büyük değişimler olmuştur. Çünkü yerleşik hayatta yapabildiğimiz bazı şeyleri konar göçer yaşam şeklinde yapamıyorduk; aynısı tam tersi için de geçerli. Konar göçer yaşam biçiminde hayvancılık ön plana çıkarken yerleşik hayata geçtikten sonra tarımın hayvancılığın önüne geçtiğini görürüz. Yerleşik hayat öncesinde tarım mümkün olmadığından insanlar hep etle beslenmekteydi. Bu yüzden o zamanlarda sindirim zorlukları, kabızlık, kolesterol gibi rahatsızlıklar çok sık görülmekteydi.

Şu anki yerleşik hayatta ekonomik hayatta sanayi, eğitim, sanat, spor, bilim gibi dallara ayrılmış meslek dallarından belli bir bölümünde kendini geliştiren bireyler topluma yararlı olabileceği şekilde mesleklere sahip olurlar. Bu düşük maaşlı yararlı bireylerden adeta sömürülen para büyük şirketler tarafından daha fazla güç ve para için harcanılır. Bu onlara güç ve para sağlayacak olan alanlarda işçi çalıştırmaları gerektiğinden bir çok kişi de bu alanlardan ekmeğini kazanır. Devletimiz de tıpkı bu büyük şirketler gibidir. Bizden aldığı parayla yeni şeyler üretir ve bu alanda işçiler çalıştırarak insanların ekmeğini kazanmasını sağlar. Eğer üretim devam ederse de gittikçe güçlenir. Bu üretim ne yazık ki ülkemizde aktif şekilde gerçekleştirilememekte ancak pek çok iş imkanımız bulunmaktadır.

Mesela Ege ve Akdeniz bölgelerimizde turizm, Karadeniz’de balıkçılık ve kerestecilik, belirli bölgelerde madencilik ve pek çok türde ürünün tarımı yapılmaktadır. Bunun dışında dokumacılık, ticaret gibi dallarda uğraşmak da mümkün ancak ülkenin gelirinin büyük çoğunluğu vergilerle sağlanmakta. Başka ülkelere bakacak olursak Norveç’te en büyük ekonomi kaynağı balıkçılık, insanlar sırf bunun pazarlamasını yaparak ülkelerini ayakta tutabiliyorlar. Bazı Ortadoğu ülkeleri için bu temel gelir alanı da petroldür; yani demin belirttiğimiz gibi, ayakta kalmak için artık her kaynağa aynı anda erişimimizin olması günümüzde zorunlu değil.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
ekonomik, faaliyetleri, konargöçer, nelerdir, toplumların, yerleşik


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 13:49.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.