Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Tarih - İnkılap Tarihi


Sözlü Kültür Örnekleri | Tarih


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 18 Eylül 2023, 14:11   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Sözlü Kültür Örnekleri | Tarih

Sözlü Kültür Örnekleri | Tarih



Gerek toplum yönetimi gerek de eğitim hakkında ciddi etkileri olan sözlü kültür ögeleri, birkaç temel başlık altında toparlanabilir, özellikle uzak doğuda geçen Türk destanları ile batıda Yunan destan ve mitolojisi ciddi anlamda farklı olup yaşantılar ile sözlü kültür ögelerinin ilişkisini inkar edilemez bir şekilde açıklar.

Mitoloji: Toplumların tarihi olayları, afetleri, savaşları ve inanışlarını bağladığı çoğu zaman mistik ve doğaüstü ögeleri barındıran anlatılar bütünü olarak tanımlanabilir. Örmek: Yunan mitolojisi, Roma mitolojisi, Türk mitolojisi vb.

Masal: Özellikle çocuklara anlatılması ile fazlasıyla kullanılan ve bilinen masallar, toplumların değerlerinin derlenip bir mesaj ile harmanlandığı optimist anlatılardır. Örneklemek gerekirse Hansel ve Gratel, Noel öyküleri, Gumbur Baba (Malatya’da bazı köylerde) vb.

Destan: Toplumun başına gelen önemli olayları, savaşları, afetleri vb. abartma yolu ile anlattığı bir kültür ögesidir. Örnek olarak İlyada, Türeyiş, Ergenekon, Odysseia vb. destanlar verilebilir.

Efsane: Bir tarihsel gerçeğe dayanmayan, toplumun değerlerini aktaran bir edebi tür olmanın yanında kültürel ögeleri en geniş şekilde aktarabildiğiniz türlerden biridir. Bunun nedeni fazla katı gerçekçilik sınırlarına sahip olmamasıdır. Masal gibi düşünülebilir fakat daha geniş çaplıdır. Yerel özellik gösterdiği için örnek verilmesi zordur. Kız Kulesi efsanesi veya Gözçamuru’ nun efsanesi verilebilir.

Hikaye: Gerçeklik payı içerdiğinden dolayı genel olarak gerçek olayları baz alır. Masal gibi anlatıla anlatıla aktarılır.

Folklor: Halkların çeşitli olayları fiziksel yollar ile anlatma şekillerinden biridir. Çıktığı yörenin yaşam şartlarından büyük ölçüde etkilenir. Ör. Horon, Çaydaçıra, Kaşık Oyunları, Kafkas Şeyh Şamil, Kılıç kalkan vb.

Remus ve Romulus ile Dişi Kurt Efsanesi
Efsaneye göre savaş tanrısı Mars ile Rhea Silvia’nın ikizleri olan Remus ve Romulus, Roma Şehri’ni kuran iki kişiliktir. Efsane milattan önce 4. yüzyılda ortaya çıkmıştır fakat Romalı bilgin Marcus Terentius Varro, Roma’nın kuruluş gününün milattan önce 1. yüzyılda olduğunu kesinleştirmiştir. Geçmişlerine bakılırsa Truva’dan kaçan Afrodit’in oğlu Prens Aeneas, ikizlerin ataları olarak kabul edilir.

Efsanenin başlangıcı şöyledir: Amuluis, babalarının savaş tanrısı Mars olduğu söylentileri yayılan ikiz kardeşler Romus ( Bazı kaynaklarda Remus olarak geçer ) ve Romulus’un nehirde boğdurulmalarını emreder. Görevlendirdiği kişiler, taşkının onları yutacağını düşünüp bir taşkın yatağına bırakırlar. Savaş tanrısı Mars’tan korkan taşkın (bazı yerlerde nehir olarak da geçiyor ) ikizleri kabul etmez. Sel suları çekilirken denize yakın bir yer olan Ostia’da ikizleri bırakır. Yeni doğum yapmış bir dişi kurt ikizleri bulur, annelik içgüdüsü nedeniyle öldürmeyip emzirir. Circe’den dönen ve krala hizmet eden çoban Picus, ikizleri bulur. Eşi ile birlikte ikizleri alır ve gençlik çağına kadar büyütür. Zamanlarının çoğunu avcılık ve tarım ile geçirmeye başlayan ikizler, haydutları yakalayıp ganimetlerini diğer çobanlar ile paylaşmaları nedeniyle ün salarlar.

Bu duruma son vermek için haydutlar tuzak niteliğinde bir plan hazırlarlar. Haydutların tuzağa düşürdüğü ikizlerden Remus, eski Kral Numitor’un huzuruna çıkartılır. Kral, huzurundaki kişinin torunu olduğunu anlar. Bir grup çoban ile Kral Amulius’un sarayını basıp dedelerini yeniden tahta çıkartırlar. Bırakıldıklarında yeni bir kent kurmak isterler. Aynı yaşta oldukları için krallık kararını kır tanrılarına verirler. Romulus ilk olarak altı akbaba görür. Ardından Romulus 12 tane görür. Bunun sonucunda kavga eden ikizlerden Romulus, Remus’u öldürür ve Romulus, Roma’nın mutlak varisi haline gelir. Roma isminin de Romulus’tan geldiğine inanılır. Bunun dışında ikizlerin daha önceki büyütülme vs. aşamaları Türk destanlarındaki dişi kurt tarafından emzirilmek ile aynıdır. Türk efsaneleri ile benzer pek çok öge, imge ve sembol gösteren bir efsanedir. Örneğin kurdun yüce kişiliklere ebeveynlik yapması gibi. Efsanenin kalan kısmı savaşları, nüfus artırılmasını ve Roma’nın gelişmesini anlatır.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
kültür, sözlü, tarih, Örnekleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 06:25.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.