ForumAdasi.Com

ForumAdasi.Com (https://www.forumadasi.com/)
-   Tarih - İnkılap Tarihi (https://www.forumadasi.com/tarih-inkilap-tarihi/)
-   -   Antik Mısır’da Askeri, Sosyal ve Ekonomik Yaşam (https://www.forumadasi.com/tarih-inkilap-tarihi/27591-antik-misir-da-askeri-sosyal-ve-ekonomik-yasam.html)

Zeze 10 Ekim 2023 11:24

Antik Mısır’da Askeri, Sosyal ve Ekonomik Yaşam
 
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Antik Mısır’da Yönetim ve Ekonomi
Firavun, Antik Mısır’ın tüm hakimiyetine sahipti ve tüm kaynaklarla toprakların üzerinde söz sahibiydi; halktan, toprakları kullanabilmeleri için para alıyordu. Firavun ’un bir alt kademesinde bulunan kişi ise Vezir’di. Vezir, Antik Mısır’ın tüm mali işlerini, yasal işlemleri, arşivleri ve arazi kullanımını kontrol etmekteydi.

Antik Mısır’ın ekonomisinin temel dayanağını ise tapınaklar oluştururdu. Tapınaklar, Antik Mısır’da sadece ibadet yapılan bir yer olarak görülmüyordu, ayrıca Vezir tarafından yönetilen devlet hazinesi ve tahıl ambarları da Antik Mısır’ın tapınaklarında saklanıyordu.

Ekonomi, bizzat devlet tarafından sıkıca denetlenmekteydi ve merkezi bir sisteme bağlanmıştı. Ekonomileri merkezi bir sisteme bağlı olsa bile Antik Mısırlılar, son dönemlerine kadar para kullanmadılar. Bunun yerine takas yoluyla kendi ölçü birimlerine göre altın veya gümüşle alım ve satım işlemlerini gerçekleştirdiler.

Antik Mısır’da Sosyal Yaşam
Antik Mısır, sosyal statü olarak katı kurallarla kesin olarak birbirinden ayrılmış bir durumdaydı. Çiftçiler toplumun ana gövdesini oluştururdu ama çiftçilerin işlediği toprak ya soylu ailelere ya toprak sahiplerine ya tapınaklara ya da doğrudan hanedana giderdi. Sanatçılar ve esnaflar, çiftçilerden ne kadar yüksek bir statüye sahip olsalar bile onlar da aynı çiftçiler gibi hanedanlığa bağlı bir konumdaydı.
Yazıcılar ve kamu görevlileri de Antik Mısır’da üst sınıflardan sayılırlardı. Hatta, üstünlüklerini belli etmek için giydikleri beyaz keten etek ile “beyaz etek sınıfı” olarak anılırlardı.

Üst sınıfın genellikle bir sosyal statüsü veya edebiyat ve sanatla bir ilgisi vardı. Antik Mısırlılar, ilginç bir şekilde o eski dönemlerde olsalar bile kadın ve erkeği daima eşit tuttular. Tüm mısırlıların (buna köylüler de dahil) kendisine yapılan herhangi bir haksızlık karşısında vezire veya hanedandan birine şikayet dilekçesi verme hakkı vardı. Yine günümüzde şaşılacak bir durum olarak görülse bile her kadın ve erkek mallarını satabilir, mal alabilir, mirastan eşit pay alabilir, evlenip boşanabilir ve mahkemelerdeki hukuki itilafları takip edebilirdi.

Ayrıca Antik Mısır’da, Antik Yunan ve Roma ile karşılaştırıldığında kadınların daha fazla özgürlüğü ve tercih hakkı vardı. Buna karşılık, ne yazık ki kadınlar Antik Mısır’ın yönetimde aktif olarak bir rol oynamadılar. Tapınaklarda ikinci derecedeydiler ve bir erkek ile eşit eğitim almaları imkansızdı.

Antik Mısır’da Askeri Yapı ve Antik Mısır’ın Orduları
Antik Mısır ordusunun asıl hedefi ülkeyi dış güçlerden gelebilecek saldırılardan korumak ve ülkenin Yakın Doğu’daki hakimiyetinin devamlılığını sağlamaktı. Ordunun standart teçhizatı ok, yay, mızrak ve yuvarlak şekildeki bir ahşabın üzerine hayvan derisi gerdirerek yapılan kalkandı. Yeni Krallık döneminde ise daha önce Hiksos ordularında gördükleri ve onlardan ilham alarak yaptıkları savaş arabaları da kullanıldı. Bronz bulunup kullanımının yaygınlaşmasıyla ok, yay, mızrak ve kalkan bronzdan, yani daha az kırılgan bir maddeden yapılmaya başladı.


Saat: 12:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.