Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Tarih - İnkılap Tarihi


Hititlerde Askeri, Sosyal ve Ekonomik Yaşam


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 10 Ekim 2023, 11:33   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Hititlerde Askeri, Sosyal ve Ekonomik Yaşam

Hititlerde Askeri, Sosyal ve Ekonomik Yaşam



Hititlerde Ekonomi
Hititlerde Antik Mısırlıların aksine toprak önce tanrıların, sonra kralındır ve kral, isteğine göre istediği kadar toprak bağışlayabilmekteydi ama verdiği toprak karşılığında da toprak verdiği kişiyi bazı hükümler altına sokabilmekteydi. Bunun yanında kralın toprakları hariç özel mülkiyetler de vardı ama özel mülkiyetlere sahip çiftçilerin sayısı çok fazla değildi ve çiftçi sayısının azlığından dolayı buna “tam bağımsızlık” denemiyordu.

Hititlerle ilgili elde edilen bulgulara göre herkes için zorunlu çalışma uygulanıyordu. Bir bulguya göre bağımsız çiftçiler dört gün kendileri için, dört gün içinse kendi tarlaların yanında bulunan krala ait tımar arazisi için çalışıyorlardı. Neredeyse tüm topraklara sahip olan saray ve tapınak arazilerinde ise devamlı çalışan tarım işçileri de vardı.

Hitit devletinin ekonomisini tarım ve tarımın yanında ikinci bir iş olarak da hayvancılık oluşturuyordu. Hayvancılık hem tarım alanıyla bir ilişki içindeydi, hem de besinin yanında deri ve yün üretimi için de gerekliydi. Hayvancılık, devletteki hayvan varlığının fazlalığı yüzünden ülkenin zenginlik kaynaklarından birisiydi. Bunun yanında, Hititler döneminde bakır ve tunç en çok kullanılan madenlerdendi. Demir ise günlük yaşamda kullanılmayacak kadar değerli sayılır ve sadece hanedan tarafından kullanılıyordu. Demirin günlük yaşamda kullanılamayacak kadar değerli oluşunun sebebi de erimesi için yüksek derecede iş ve arıtma gerektirdiği içindi. O dönemde yüksek derecede işi ve arıtma tekniği yaygınlaşmamış bir teknoloji olduğundan demirin değeri çok yüksekti.

Yine Antik Mısır’daki gibi Hititlerde de daha henüz para bulunmadığı için gümüştü. Gümüş, çubuk veya halka biçimindeydi ve belirli bir ağırlığa sahipti. Gümüş, aynı Antik Mısır’daki gibi takaslarda ve alışverişlerde geçerli sayılıyordu.

Hititlerde Sosyal Yaşam
Hitit toplumu, aynı Antik Mısırlılardaki gibi kırılmalar yaşamıştı. Toplumu sınıflar halinde soylular, hürler, rahipler ve kölelerden oluşmaktaydı. Soylular, kraliyete yani hanedanlığa bağlı olarak çalışan kişilerden oluşmaktaydı ve soylu olarak tanınan kişilere büyük çiftlikler verilmişti. Bazı bulgulara göre yazıcılık gibi işlere prenslerin atanması, bazı işlerin halktan sıradan birine emanet edilemeyeceğinin göstergesidir.

Antik Mısır’ın aksine Hititler ‘de kadınlar, siyasette etkin bir rol oynuyorlardı. Örneğin, Hitit kraliçesi olan Puduhepa ülke üzerinde güçlü bir politik kimliğe sahipti. Ek olarak, Hititlerde kadınlar sadece siyasette değil, hukuk alanında da etkili bir rol oynuyorlardı. Sarayı ilgilendiren konular hakkındaki belgelerdeki mührü sadece kral değil, kraliçe de basıyordu.

Bunun yanında, yeni bulunan bulgulara göre Kutsal Havuz’daki tanrı ve tanrıça kabartmaların yan yana olması da devletteki bu eşitliğin din üzerine yansıdığının da bir göstergesidir.

Hititlerde Askeri Yapı
Hititler gerek bulundukları bölgede, (Anadolu içinde) gerekse ülke dışındaki yerlerde sürekli savaş halindeydi. Bu savaşların başarılı bir şekilde kazanılması için de insanların sadece savaşçı nitelikleri taşıması yetmiyordu, bunun yani sıra bu savaşçı insanların iyice örgütlenmesi lazımdı.

Hititlerde yapılan bu savaşlar genelde yazın yapılıyordu. Krallar, kışın yılın azaldığını düşünerek baharda yazın yapılacak savaşlar için harekete geçip başka kentlere gidiyorlardı. Kısacası her baharda yeniden ordu kurup her kışın başında da askerleri terhis ediyorlardı.

Hititlerde savaştan kaçmak ağır bir suçtu ve eğer savaştan kaçacak tek bir insan bile olsa doğrudan kral bizzat kendisi tarafından cezalandırılıyordu. Kral, işini birlik komutanlarının yapmasına asla izin vermiyordu. Ceza olarak da kral, savaştan kaçan askere hanedandan herhangi birine sadık kalmaları ve Hitit ülkesine ihanette bulunmamaları için ant içtiriyor ve antlarını bozarlarsa lanetlemelere uğratıyorlardı.

Ek olarak, Hitit askeri yapısının savunması en iyi şekilde başkent Hattuşa’da görülürdü. Bütün kent dışarıdan gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı surlarla çeviriliydi.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
askeri, ekonomik, hititlerde, sosyal, yaşam


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 04:23.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.