ForumAdasi.Com

ForumAdasi.Com (https://www.forumadasi.com/)
-   Tarih - İnkılap Tarihi (https://www.forumadasi.com/tarih-inkilap-tarihi/)
-   -   Orta Çağ İmparatorluklarında Ekonomik Durum (https://www.forumadasi.com/tarih-inkilap-tarihi/27783-orta-cag-imparatorluklarinda-ekonomik-durum.html)

Zeze 14 Ekim 2023 10:03

Orta Çağ İmparatorluklarında Ekonomik Durum
 
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Roma İmparatorluğu’nda Ekonomik Durum
Roma İmparatorluğu’nun en büyük geçim kaynaklarından birisi tarımdır.Roma İmparatorluğu tarım üzerine yoğunlaşmış ve tarım faaliyetleri kesintisiz devam etmekteydi. Fakat tarım Roma İmparatorluğu’nun her bölgesinde eşit olarak gelişmemişti. Neredeyse her bölge mahsul ile ilgili belli zamanlarda sorunlar yaşıyorlardı. Roma İmparatorluğu’nun sağladığı kültürel yapı sayesinde yeni teknikler iletiliyordu fakat genel olarak Roma İmparatorluğu tarımda teknikten yoksundu. Roma İmparatorluğu’nun teknikten geri olmasının sebeplerinden biri ise iş gücünün çoğunun kölelerden oluşmasıydı. Kölelerden oluşan işçi kısım yeniliği yüksek ölçüde engellemekteydi. Köylü nüfus azalmaya başlamıştı ve bu azalma imparatorluk döneminde de devam etti. Azalmanın en büyük nedenleri ise yağma ve ağır vergilerdi.

Roma İmparatorluğu’nun pazarı çok zengindi ve bu sebepten dolayı Roma İmparatorluğu çok geniş pazarlara sahiptir dememiz mümkündür. Fakat Roma İmparatorluğu’nun ticareti tarımsal faaliyetleri kadar gelişmemiştir. Roma ekonomisinde göreceli bir gelişme mevcuttur. Roma İmparatorluğu en çok tuzlu etler, zeytinyağı, ipek ve ipek ürünleri ile ilgili ürünlerin ticaretini yapmaktaydı.

Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu’nda Ekonomik Durum
Bizans İmparatorluğu’nun ekonomisi de Roma İmparatorluğu gibi eşit bir biçimde gelişmemiştir. Başkente giden yolların üzerinde kurulan şehirlerin ekonomik yapısı gelişmiş diğerlerinin ise gerilemiştir. Bu yollara örnek olarak İpek ve Baharat yolları gibi dünyaca ünlü ticaret yollarıdır. Büyük devletlerin ticaret amacı ile bu yolları kullanması, yollar üzerine kurulmuş olan şehirlerin ticarete olan yatkınlığını ve ekonomisini de geliştirmektedir.

Sasani İmparatorluğu’nda Ekonomik Durum
Ekonomik sorumluluğun en büyük kısmını köylüler almaktaydı. Köylüler bu dönemin en büyük sınıfını oluşturuyordu ve üst sınıftan alt sınıfa geçmenin imkansız olduğu gibi alt sınıftan üst sınıfa çıkmakta neredeyse imkansızdı. Böylece köylü halk kendi ekonomik durumu için çalışırken ülkenin ekonomisine de katkıda bulunuyordu. Köylü halk her ne kadar kendi ekonomileri için çalışsalar da verdikleri emeğin karşılığını çok düşük bir şekilde alıyorlardı ve aldıkları karşılık zaman içerisinde azalıyordu, köylü halk bu durumdan hoşnut değildi. Köylüler, Sasani İmparatorluğu’nda sömürülen grup rolünü oynamaktaydı.

Moğol İmparatorluğu’nda Ekonomik Durum
Moğol İmparatorluğu konar göçer bir yaşam stilini benimsemişlerdi. Yaptıkları savaşlardan kazandıkları toprakların tüm kaynaklarını tükettikten sonra yeni yerlere göç etmek ve yeni kaynaklar bulmak amacı ile başka savaşlara dahil oluyorlar ve başka toprakları ele geçiriyorlardı. Moğolistan’da geçim kaynakları hayvancılık olan insanlar da vardı fakat hayvancılık yapmak Moğol İmparatorluğu sınırları içerisinde oldukça zordu. Sürüleri ve hayvanları için sürekli seyahat etmeleri gerekiyordu ve bulaşıcı hastalıklar sebebi ile sürülerde çok fazla kayıp oluyordu.


Saat: 11:30.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.