Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Tarih - İnkılap Tarihi


Türklerde Savaş Taktikleri


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 21 Kasım 2023, 09:46   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Türklerde Savaş Taktikleri

Türklerde Savaş Taktikleri



Türklerin kullandığı savaş taktikleri Kurt Kapanı, Son Savunma Taktikleri, SAD Planı, Keşif ve Yıpratma Savaşları, Gece Baskınları bunlar arasındadır.

Kurt Kapanı
Kurt kapanı taktiği İslam’ın kabulünden sonra Hilal taktiği olarak da anılmaktadır. İddialara göre Türkler bu taktiği kurtların davranışlarını ve avlama taktiklerini gözlemleyerek buldukları söylenir. Düşmanlar küçük bir grupla karşılaşır ve bu grup küçük göründüğü için hızlıca saldırmaya başlarlar. Dost küçük grup hızlıca geriye kaçmaya başlar ve düşman grubu kendi hazırladıkları genellikle dağlar arasında bulunan planlanmış bir yere getirir. Planlanmış yere gelen düşmanlar, aniden dağlardan dost asker grupları gelir ve dört bir yanı sarılmış durumda kalır. Bu taktik birçok savaşta kullanılmıştır ve çok etkili bir sistem olmuştur.

Son Savunma Taktiği
Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’nda uyguladığı ve Dünya Savaş Literatürü’ne girmiştir. Mustafa Kemal “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.” diyerek yanındaki birlik çekilse bile kimsenin çekilmemesi gerektiğini söyler. Buna göre vatan ne olursa olsun son damla kana kadar korunmalıdır.

Keşif ve Yıpratma Savaşları
Türkler keşif için gittikleri yerlerde aynı zamanda kendileri ile ilgili korkutucu hikayeler yayarlardı ve psikolojik üstünlüğü sağlarlardı. Düşman moral olarak çökene kadar bu akınlar devam eder. Bu sayede savaş için avantaj sağlanmış olurdu. Bu akınlara İslamiyet’ten önce iyi at süren kadınlar da katılırdı. Kadınlar ve erkekler beraber savaşırlardı.

Sad Planı
Osmanlıcadaki SAD harfinin şeklinden yararlanılmıştır. Düşmanın kaçış yolunu kapatmak için Sad harfinin kuyruk kısmına süvariler, güneyine 1. orduyu, doğusuna 2. orduyu yerleştirilerek düşmanın tamamıyla yok edilmesi sağlanırdı. Sad planı Büyük Taarruzda kullanılmıştır. Atatürk bu taktiği geliştirirken Sad harfinden ilham almıştır ancak bunu bilmeyen bir kişinin anlaması çok zordur bu sebepten ötürü Yunanlılar kaybetmiştir.

Gece Baskınları
Harpte ilk hücumu Türkler yapar, baskın yapar, düşmanı gafil avlarlar, hızlı yürürler, gece baskınlarında sabredeler bu sayede istediklerini yaparlar ve kimseye yakalanmazlar.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
savaş, taktikleri, türklerde


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 23:29.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.