Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Tarih - İnkılap Tarihi


İslam Medeniyetinde Ekoller


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Ocak 2024, 10:36   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart İslam Medeniyetinde Ekoller

İslam Medeniyetinde Ekoller



Özellikle 9. yüzyılda bilim ve felsefe gibi alanlarda bir sürü gelişme gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler sonucunda bir sürü tartışmalı konu ortaya çıkmış, bu konulardaki fikirler İslami alanlarda da ortaya çıkmış ve kişiden kişiye değişiklik göstermiştir. Bu tartışmalı konulara örnek olarak günah işleyen kişilerin yaşayacağı şeyler ve gidecekleri yer (ölümden sonra gidileceği inanılan dünyada), adalet, Allah’ın sıfatları ve insanların davranışlarındaki sorumluluklarının dereceleridir. Bu ilime Kelam denir. Bu ilim konusundaki farklı düşünceler ekollerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Ortaya çıkan bu ekollerden bazıları Kaderiye (Kaderilik), Cebriye, Mutezile, Meşşaiyye, Eşariye ve Maturadiye’dir.

Bunlardan biri olan Kaderiye, insanların geleceklerini kendi iradeleri ile yönettiklerini ve sorumlu olacakları eylemlerin bu irade ile yapılanlar olacağını öne sürer. Cebriye, Kaderiye’nin aksine insanların kaderlerinin Allah (yaratıcı) tarafından belirlenmiş olduğuna ve insanların bunu değiştiremeyeceğine çünkü zaten bu belirlenmiş kadere göre hareket ettiklerine inanır. Mutezile, itikadi konuları yorumlarken aklın ve iradenin ön plana çıkması gerektiğini savunan kelam mezhebidir. Bu mezhep ayrıca diğer mezheplerden çoğu konuda farklı görüşlere sahip olması ve onlardan ayrı durmasıyla bilinmektedir.

Meşşaiyye, Yunanistan’da Lykeion (lise) adında bir felsefe okulu kurup bu okulda zihin ve beden çalışmalarını beraber yaptıran Aristo’nun felsefesini benimseyen hareketler bütününe verilen addır. Eşariye bazı eski mezheplerin çatışmaları sonucu ortaya çıkan yeni mezheplerden biridir. Mutezile mezhebinin önemli alimlerinden biri olan Ebü’ l- Hasan el- Eş‘ arî tarafından kurulmuştur. Ebû Hanîfe ve Ebû Mansûr el-Mâtürîdî’nin ortak görüşleri etrafında oluşturulmuş bir ekol ve mezhep olan Maturidiye, bilgiyi akıl ve duyuların algıladığı şeylerin anlamlandırılmasını ve bilinmesini sağlayan nitelik olarak değerlendirir.

Mutezile
Hasan-ı Basri’nin dersinde mantığa uymayan ancak yine de Hz. Peygamber’in söylediği için sorgulamadan kabul ettiği bir dersinde Vasıl b. Ata bunu yanlış görmüş ve dersi terk etmiştir. Vasıl b. Ata ve onun destekleyicilerinin kurduğu bu ekol, İslam maddelerini Hz. Muhammed’in yorumladığından farklı şekilde yorumlayarak anlamlandırırlar. Prensipleri İslam’daki prensiplere çok yakındır. Onlar da kötülüğü yasaklamanın ve iyiliği teşvik etmenin önemli olduğunun farkındalar ve Tevhid inancına sahiptirlerdir. Mutezile “bir tarafa çekilenler” demektir.

Cebriyye
Bu ekol kaderin tamamen Allah’a bağlı olduğu ve insanların bunu değiştiremediğini savunur. Bu ekoldeki kişiler, kaderde rolleri olmadıkları için, iyi ve kötü davranışlarının Allah’tan geldiğini inanırlar. Bazı evraklar bu ekoldeki İslam toplumlarının suç oranının yüksek olduğunu belirtmişlerdir. Bunu düşünen kişiler hayatları boyunca kendi kaderlerini değiştiremediklerini düşündüklerinden bilim gibi uzun süreli çalışmalara yönelmiş, devlet yapısı gibi kısa süreli işlerle uğraşmamışlardır. Bu yüzden bu ekoldeki devletler çok fazla gelişememişlerdir.

Kaderiyye
Cebriyyenin tam tersidir. Kaderin tamamen insana bağlı olduğu ve yapılan her şeyin ne olursa olsun geleceği etkileyeceğini söyler. Kelime anlamı “kader taraftarı, kadere sahip olan” olarak çevrilebilir. İlk zamanlarda ayrı olarak bulunan bu ekolü benimseyen kişiler, ilerleyen zamanlarda birleşmişler ve ekollerini kendi içinde gerçekleştirmişlerdir. Bunu söyleyen kişiler kendilerini bilime adamış ancak İslam inancına çok sağlam bağlanamamışlardır.

Eş’arriye
Doğa kurallarını Kur’an’dan direkt olarak alıp, Kur’an’da olmayanları da kendi yollarıyla araştıran ekoldür. İlk ortaya çıkışı mutezilenin ortaya çıkışından benzerdir. İmam Eş’ari, mutezile ekolüne sahipken bir din dersi sonrasında mutezilenin çok doğru olmadığına inanmış ve bu ekolü kurmuştur. Fen alanında ilerleyen bu ekol, eski zamanlarda çok gelişmiş durumda olurlarken, ilerleyen zamanlarda bilimin ilerlemesiyle bu ekol yavaş yavaş çökmeye başlamıştır.

Maturidiye
İnancın mantık ile inanılıp tam olarak gönülden uygulanmasına inanan bir ekoldür. Bu inanç tipi İslam ülkelerinin neredeyse hepsiyle görülmüştür ve başarılı bir ekol olarak nitelendirilmiştir. Mutezile ve Eş’ariye ekollerinin orta noktası olarak nitelendirilebilir. Bu nedenle bu ekolün çok bağlı üyeleri bulunmamaktadır.

Meşşaiye
Yunan eserlerinden yola çıkıp Kur’an ile birleştirip bu bilgilere inanan bir ekoldür. Yunan eserlerinin çevrilmesinde en çok yardımı dokunan ekol bu ekoldür. Felsefe konusunda gelişmek isteyen kişiler bu ekoldeki toplantılara katılmışlardır. Ayrıca, ilk münazara hanları bu ekoldeki insanlar tarafından oluşmuştur. Meşşaiye ekolü yoğun olarak bulunan İslam ülkeleri sanat ve felsefe dalında gelişmişlerdir.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
ekoller, medeniyetinde, İslam


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 10:44.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.