ForumAdasi.Com

ForumAdasi.Com (https://www.forumadasi.com/)
-   Tarih - İnkılap Tarihi (https://www.forumadasi.com/tarih-inkilap-tarihi/)
-   -   Mısır Uygarlığı (https://www.forumadasi.com/tarih-inkilap-tarihi/3650-misir-uygarligi.html)

Zeze 09 Ağustos 2022 11:29

Mısır Uygarlığı
 
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Mısır Uygarlığı

İlk Çağ Uygarlıkları arasında diğer önemli uygarlıklardan birisi de Mısır Uygarlığıdır.

Nil deltasında kurulan Mısır Uygarlığında, ilk siyasi teşkilatlanma “nom” adı verilen şehir devletleri ile olmuştur.

Mısır’da “firavun” adı verilen dini ve siyasi gücü olan tanrı-kralların ülkeyi yönetmişlerdir.

Mısır ekonomisi tarım, ticaret ve madenciliğe dayanmıştır. Mısır’da özel mülkiyet gelişmemiş ülke toprakları firavunların kabul edilmiş halk kiracı olarak topraklarda çalışmıştır.

Mısır’da toplum kâtipler, rahipler, askerler, tüccarlar, zanaatkârlar, çiftçiler ve köleler olmak üzere sosyal sınıflara ayrılmıştır.

Mısırlılar, hiyeroglif adı verilen resim yazısı kullanmışlar ve papirüs adı verilen kâğıdı yapmışlardır.

Mısırlılar, ahiret inancına sahip oldukları için ölülerini mumyalamışlar, mumyalama teknikleri sayesinde tıp ve eczacılık alanlarında ilerlemişlerdir. Mısır’da firavunlar için piramitler, halk için ise labirent adı verilen mezarlar yapılmıştır. Bu durum Mısır’da mimarinin gelişmesini sağlamıştır.

Mısırlılar Nil nehrinin taşmasının hesaplanmasında geometri ve matematiği geliştirmişlerdir. Matematikte ondalık sayı sistemini bulmuşlar, “pi sayısı”nı bugünkü değerine yakın hesaplamışlardır.

Nil Nehri’nin taşma zamanının incelenmesi astronomi alanındaki gelişmelere katkı sağlamış, bu da Mısırlıların ilk güneş takvimini icat etmelerini sağlamıştır.

Zeze 24 Eylül 2023 17:00

Yanıt: Mısır Uygarlığı
 
Mısır Medeniyeti

Mısırlılar, Nil Nehri etrafına kurulmuş bir medeniyettir. Mısır, Antik Çağ’da en büyük sınırlara sahip medeniyetlerden biridir. Mısır Medeniyeti tam olarak kurulmadan önce iki bölümden oluşuyordu. Bu bölümler ise Kuzey ve Güney Mısır şeklinde gerçekleştirmişlerdir. Kuzey ve Güney Mısır’ın politik olarak tam anlamıyla birleştirilmesi ile M.Ö. 3.150 yılında, yaklaşık üç bin yıl boyunca ayakta kalacak Antik Mısır Medeniyeti kurulmuştur. Mısır’ın yıkılışı ise M.Ö. 31 yılı dolaylarında art arda uğradığı yenilgilerden dolayı çöküş dönemine geçtikten sonra Roma İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilmiştir. İç yapılarında da mimari alanda gelişmişlerdir, anıt mezar olan ve hala sırrı tam anlamıyla çözülmemiş olan piramitleri inşa etmişlerdir. Mısırlılardan günümüze kalan en önemli buluş, Güneş takvimidir. Güneş Takvimi’nde bir yılı 365 güne, bir günü ise 24 saate bölmüşlerdir. Bu Güneş Takvimi’nin gelişmiş hali günümüzde hala kullanılmaktadır. Ayrıca mumyalama geleneğinin ilk örnekleri Antik Mısır’da M.Ö. 15. yüzyılda bulunmuştur.


Saat: 07:47.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.