ForumAdasi.Com

ForumAdasi.Com (https://www.forumadasi.com/)
-   Tarih - İnkılap Tarihi (https://www.forumadasi.com/tarih-inkilap-tarihi/)
-   -   31 Mart Vakasının Nedenleri Nelerdir? (https://www.forumadasi.com/tarih-inkilap-tarihi/40098-31-mart-vakasinin-nedenleri-nelerdir.html)

Zeze 25 Nisan 2024 23:03

31 Mart Vakasının Nedenleri Nelerdir?
 
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  • II. Meşrutiyet, 23 Temmuz 1908 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu’nda ilan edilen bir anayasa rejimi ve siyasi reform hareketidir. II. Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte siyasi partiler ve özgür seçimler yapılabileceği vaadiyle bir dönem umut ve heyecan yaratmıştır.
  • II. Meşrutiyet’in ilanında etkili olan Jön Türkler, modernleşme ve batılılaşma fikirlerini benimseyen bir grup aydın ve subaydan oluşan bir harekettir. Jön Türkler, İttihat ve Terakki Cemiyeti çatısı altında toplanmıştır. Ancak zamanla bu hareket içerisinde ideolojik ve siyasi farklılıklar ortaya çıkmıştır.
  • II. Meşrutiyet döneminde askeri reformlar gündeme gelmiş ve Osmanlı İmparatorluğu’nun modernize bir orduya sahip olması hedeflenmiştir. Ancak bu reformlar sırasında ordu içindeki subaylar arasında bir memnuniyetsizlik ve rahatsızlık oluşmuştur.
  • II. Meşrutiyet’in ilanından önce, özellikle Makedonya bölgesinde Bulgarlar, Sırplar ve Yunanlar arasında çatışmalar yaşanmıştır. Bu bölgedeki isyanlar ve çatışmalar Osmanlı İmparatorluğu’nun zayıflığını ortaya koyan bir durum olmuştur.
  • Jön Türk Hareketi içerisinde, devletin yapısında ve yönetim biçiminde nasıl bir değişiklik yapılması gerektiği konusunda farklı görüşler bulunmaktaydı. Muhafazakâr ve liberal akımlar arasında çatışmalar yaşanmıştır. forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
  • II. Abdülhamid, II. Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte tahttan indirilmiş ve yerine İttihat ve Terakki’nin kontrolünde bir hükümet kurulmuştur. Ancak II. Abdülhamid destekçileri, bu durumu kabul etmeyerek protesto hareketlerine başlamıştır.
  • 13 Nisan 1909 tarihinde Selânik’te bulunan ordu birlikleri, hükümete karşı bir isyan başlatmıştır. İsyanın sebepleri arasında ordu içindeki subayların reformlara ve Jön Türklerin liderliğine karşı çıkması, II. Abdülhamid destekçilerinin etkisi, ideolojik farklılıklar ve hükümetin politikalarından memnuniyetsizlik sayılabilir.
  • Askeri isyanın ardından halk arasında da bir protesto ve ayaklanma dalgası başlamıştır. İstanbul ve diğer şehirlerde halk, hükümetin istifasını ve II. Abdülhamid’in tahtı geri almasını talep etmiştir.
23 Temmuz 1908’de, 2. Abdülhamid Han tarafından Meşrutiyet yeniden ilan edilmişti. Yapılan seçim sonucunda Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti güçlenerek yönetimde söz sahibi olmuştur. Önceleri hükümet kurmak veya hükümete girmekten uzak duran İttihatçılar, hükümeti denetlemekle ve baskı altında tutmakla yetinmişti. 2. Abdülhamit Han’ın baskıcı siyasetine tepki olarak doğan bu cemiyet yönetimde söz sahibi olduktan sonra baskıcı ve sansürcü siyaseti 2. Abdülhamit Han’dan daha çok sahiplenmişti. Sözde özgürlük yanlısı İttihatçılar, yönetimde söz sahibi olduktan hemen sonra kendileri gibi düşünmeyenleri bir biçimde ortadan kaldırmayı amaçlamıştı.

Seçimlerden sonra meclis ve meclis dışında Fedakaran-ı Millet Cemiyeti, Osmanlı Ahrar Fırkası, Islahat-ı Esasiye Osmaniye Fırkası, İttihad-ı Muhammediye Cemiyeti gibi siyasi oluşumlar muhalefette yerlerini almıştı. Özellikle Ahrar Fırkası, İttihatçılar karşısında güçlü bir muhalefete başlamıştı.


Saat: 21:43.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.