Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Tarih - İnkılap Tarihi


Varna Savaşının Tarihi | 10 Kasım 1444


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Haziran 2024, 10:38   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Saat Varna Savaşının Tarihi | 10 Kasım 1444

Varna Savaşının Tarihi | 10 Kasım 1444



II. Murad’ın, Osmanlı Devleti tahtına geçip Fetret Devri‘nin sorunlarına spesifik bir çözüm yöntemi bulduktan daha sonrasında 1420’li senelerden başlayarak Tuna sınırında Macar hattına, Eflak kesimine ve Sırbistan’a doğru yönelmesi ve bilhassa Osmanlı’nın uç beylerinin gerçekleştirdiği sert akınlar Macaristan Devleti için tedirgin eden yeni bir süreç başlatmıştır. Aslında Macaristan Devleti ile olan ilişkilerde sınır çarpışmaları olayı her zaman olur, olağan bir pozisyona gelmişti. Bu sınır çarpışmaları olayı Niğbolu Savaşı’ndan sonra daha belirgin bir hale gelmiştir. Ama her iki tarafın da Eflak Voyvodalığı ve Sırp Despotluğu üzerindeki siyasi nizası büyük bir mücadelenin kıvılcımlarını ateşledi ve bunu kısa bir sürede yaptı.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
1440 senesinde Osmanlı Devleti’nin Macaristan kontrolündeki Belgrad kalesinin etrafını kuşatmasına kadar geçen vakitte büyük mücadelenin kapılarını açan felaket denebilecek olaylar gerçekleşti. 1439 yılında II. Murad Sırbistan ülkesine ulaşırken Papalık aracılığıyla Hıristiyan aleminde bütünleşerek, birleşerek ve aralarında olan dini sorunları hallederek Türk insanlara karşı daha önce yapılmamış bir harp, Haçlı Savaşını başlatma arzuları artıyor ve gayretleri hız kazanmış bulunuyordu. Yine 1439 senesinde Katolikler ve Ortodokslar arasında İtalya’nın Floransa şehrinde sürdürülen görüşmeler sonucunda Kiliselerin birleştirilmesi kararı alınmıştır. Buna ek olarak siyasi yönden Türk insanların Avrupa topraklarından tamamen sökülüp atılmalarına ve ayrıca Bizans imparatoruna destekte bulunulmasına dair anlaşma sağlanmıştır. Bir sonraki sene yani 1440 yılında II. Murad’ın Belgrad kuşatmasının başarısız sonuçlanması ve bu olaydan hemen sonra Macaristan’ın Osmanlı insanları üzerine daha önce yapılmamış bir askeri devinime girişmesi de Haçlı Seferi hakkında umut ve beklenti verici bir büyüme şeklinde algılanmıştır ayrıca büyük bir sevinçle karşılanmıştır.

Bu olaylar meydana gelirken 1439 senesinde hayatını kaybeden II. Albert’in yerine geçen bir kral bulunuyordu. Bu kral Vladislav’dı ve aynı zamanda Leh kralıydı. Macarlar, Osmanlıların Belgrad kuşatmasının başarısız sonuçlanmasını bir fırsat olarak oldu ve Osmanlı insanları Belgrad’ın önlerindeyken Osmanlı insanlara karşı harekata girişti. Belgrad Başkumandanlığı ve Güney Macaristan’a getirilen Tımışvar kontu ve Erdel voyvodası Janos Hunyadi, 1442 senesinin Eylül ayında Rumeli Beylerbeyi Şehabeddin Şahin Paşa yönetiminde olan Osmanlı’nın taarruzunu önledi ve gerçekleşmesine engel oldu.

Bundan sonra 1443-1444 seneleri arasında Tuna’yı geçip Osmanlı sınırlarının içine girebildi ve sonrasında karşılarına gelen Osmanlı birliklerini hezimete uğrattı.. II. Murad, Macaristan birliklerini Filibe (Bulgaristan’da bulunan bir şehir) ile Sofya (Bulgaristan’da bulunan bir şehir) arasındaki dar geçitlerde durdurmaya çalışmaya başladı. İlk başta durduramasa da en sonunda Zlatitsa (İzladi) geçidinde onları büyük zorluklar çekerek durdurmayı başardı. Macaristan Devleti’nin uzun bir sürede gerçekleşen bu sefer ve elde ettikleri diğer tüm başarılar Hıristiyan dünyasında büyük ses getirdi ve sevinçle karşılandı. Ve bu olay Türk insanların artık sonunda Balkanlar’dan çıkarılacağının önemli ilk işareti sayılabilirdi.

Bu zorlu durum karşısında II. Murad sonunda barış görüşmeleri başlatmaya karar verdi. Sırp müstebiti Georg Brankovic’in aracılığı ile Macaristan’da bir şehir olan Segedin’de bir barış antlaşması imzalandı. Ancak imzalanan bu Segedin Antlaşması’nın gerçekten bir sulh antlaşması mı aksi halde muvakkat bir ateşkes mi olduğu veya şahsen Macar kralının bu antlaşmayı yeminle doğrulayıp doğrulamadığı tartışmalı bir antlaşmaydı. Fakat tüm bu belirsizlikler Papa’nın mümessili olan Bizans İmparatoru ve Kardinal Cesarini’nin araya girmesi ile birlikte geçersiz kaldı. Bu olaylar meydana gelirken Papalık, Haçlı Seferi hakkında olan bütün hazırlıklarını bitirmiş; bir tane müttefik Hıristiyan hareketini karadan yapacak ve sonrasında ordularla buluşacak, Osmanlı birliklerinin Boğazlar’dan yapabileceği geçişi engellemek için ise Çanakkale Boğazı tarafına ilerlemeye başlamıştılar.

Beşini Venedik’in, sekizini ise Papa’nın, ikisini Raguza’nın ve dördünü Burgondiya’nın desteklediği filo Gelibolu şehrine ulaştığında içlerinden sekiz adeti veya çok az fazlası Karadeniz’e açılacaktı, Niğbolu tarafına dek gitmek maksadıyla Tuna ağzına varacak, daha sonrasında Macar ordusu ile bağlantı kuracaktı. Aralarında imzalanan Segedin Antlaşması’na karşın Macaristan kralı, Kardinal Cesarini’nin yönlendirmesi ile 1444 yılında 4 Ağustos tarihinde bir yeminli belge yani beyanname yayınladı ve savaş duyurusunu bu şekilde kesin bir duruma getirdi. Ordunun çoğunluğunun Macarlardan oluşmasına rağmen Macarlar tek savaşmayacak, Eflak ve Sırp askerleri ile birlikte Hırvat-Bosna birlikleri de Macarlar yanında savaşacaktı.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
1444, kasım, savaşının, tarihi, varna


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 22:21.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.