Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Tarih - İnkılap Tarihi


II. Kosova Savaşının Tarihi ve Gelişimi | 17 Ekim–20 Ekim 1448


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Haziran 2024, 10:08   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Saat II. Kosova Savaşının Tarihi ve Gelişimi | 17 Ekim–20 Ekim 1448

II. Kosova Savaşının Tarihi ve Gelişimi | 17 Ekim–20 Ekim 1448



Osmanlı Devleti dönemi bazında bakıldığında oldukça güçlü ve önemli bir devletti. Selçukluların Moğollara karşı Kösedağ Savaşı‘nda ağır bir yenilgi alması sonucu beyliklere dağılmasıyla oluşan beyliklerden biri 1299 yılında oluştuğu kabul edilen Osmanlı Beyliğiydi. Osmanlı Beyliği coğrafi konumunu ve siyasi tutumlarındaki çıkarcılığı lehine kullanarak kısa sürede genişleyip güçlenerek bir beylikten devlet oluşturmuştur. Osmanlı Beyliği’ni kısa sürede büyük bir devlet haline getiren siyasi tutumlarından biri ise Selçuklular sonucu kurulan beyliklerle iyi ilişkiler kurarak, bu beyliklere karşı bir savaş girişiminde bulunmamasıdır. Osmanlı Devleti’nin, Anadolu beyliklerinin bulunduğu konum olan Doğu’ya karşı bu kadar pasif kalması, genişlemek isteyen bir beylik olan Osmanlı Devleti’nin Batı’ya doğru büyüme çabasına girmesi ile sonuçlanmıştır. Kısacası Osmanlı Devleti’nin dönem içerisindeki politik konumunu Batı’ya doğru genişlemeye çalışan ve Doğu’ya karşı bir devlet olarak yorumlayabiliriz.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
İkinci Kosova Savaşı Ne Zaman Yapıldı?
İkinci Kosova Savaşı 17 Ekim – 20 Ekim 1448 tarihinde yapılmıştır.

İkinci Kosova Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?
İkinci Kosova Savaşı Osmanlı Devleti ile Macaristan Krallığı, Eflak Prensliği, Polonya Krallığı, Boğdan Prensliği arasında yapılmıştır.

İkinci Kosova Savaşı’nın Gelişimi
Sultan 1. Murat’ın Birinci Kosova Savaşı’nda aldığı galibiyet ve hemen sonrasındaki ölümünden sonra 1. Bayezid tahta geçer. Bayezid’in ölümünün ardından ise İkinci Kosova Savaşı’nı yönetecek olan padişah Sultan Mehmed Çelebi tahttaki yerini alır. Lakin İkinci Kosova Savaşı, Sultan Mehmet Çelebi’nin padişahlığı 2. Murad’a devrettikten hemen sonra patlak verir. 2. Murad Balkanlarda oluşan isyanlar ve İkinci Kosova Savaşı için yeterli tecrübeye sahip olmadığından dolayı Sultan Mehmet Çelebi geçici süreliğine tahta geçer. İkinci Kosova Savaşı Hünyedi Janos adlı Macar bir soylunun komutasındaki ordunun Priştine nehrinde Osmanlı ordusunu karşılaması sonucunda başladı. Çok kısa süren Birinci Kosova Savaşı’na göre çok daha fazla sürecek olan bu savaşın ilk sekiz saatinde sadece hafif bir çatışma vardı. Fakat Hünyedi Janos’un önderliğinde Haçlı ordusunun yerlerini terk ederek Osmanlı cephesine daha yakın bir yerde kamp kurması sonucu iki taraf için şartlar içinde değildi.

Osmanlı Devleti kamp yerini değiştirmemiş dolayısıyla hazırlıklı ve gerek yiyecek gerek silah anlamında avantajlıydı. Savaşın büyümemesi ve ordu içindeki erzaklarla hayatta kalma savaşına dönüşmesi sonunda Haçlı Seferinin muharebeden mağlubiyet ile ayrılacağını bilen Hünyedi Janos ordusunu savaş başladıktan on saat sonra üç koldan taaruza geçirdi. Osmanlı ordusu bu taaruzları kolayca geri püsküretrek Haçlı saldırılarını boşa çıkardı. Lakin bu savaşın ilk günün sonunda zor bir muharebe olacağı anlaşılmıştı. Osmanlı ordusu Haçlı ordusunu geri püskürtmeyi başarsa bile özellikle zırhlı askerlere karşı çok zorlanıyordu. İlk gün daha bitmeden Haçlı ordusu yine saldırı yapmışlardı ama pek etkili olamamışlardı.

Savaşın ikinci ve üçüncü günü ise adeta akıl oyunlarına dönmüştü. İkinci günün sabahı Haçlı ordusunun kanatlar üzerinden baskı yapması ile başladı. İkinci Murad bu saldırıyı görünce Osmanlı ordusunu ikiye böldü bir bölüm Haçlı ordusunun saldıracağı bölüm olan kanatlara geçerken bir diğer bölüm merkezde kalmaya devam etti. 2. Murad kanatlardeki askerlerine geri çekilmelerini emretti. Hünyedi Janos bunu görünce Osmanlı ordusunun geri çekildiğini düşünerek ordusuna Osmanlı ordusunun ikinci bölümü olan merkezde bulunan askerlere tüm gücü ile saldırma emrini verdi. Fakat Osmanlı ordusunun kanat bölümündeki askerlerinin geri çekilmesi sadece bir savaş taktiğiydi. Haçlı ordusu merkeze doğru hücum edince her iki kanattan geri çekilen tüm askerler ani bir saldırı sonucu Haçlı ordusunun etrafını sardı. Haçlı ordusunun mağlup olacağı buradan sonra kesinleşmişti. Hünyedi Janos muharebeden kaçtı ve Osmanlı ordusu resmi olarak muharebeyi kazandı. Savaşın son günü olan 19 Ekim günü ise Osmanlı ordusu tarafından Haçlı ordugahı tamamen yıkıldı. Bu savaş ile birlikte Osmanlı Devleti Balkanlar üzerinde kesin hüküm sağladı ve Balkan toprakları iskan politikası dolayısıyla Türkler için yaşanabilir bir bölge oldu.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
1448, ekim, ekim–20, gelişimi, kosova, savaşının, tarihi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 05:29.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.