Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Tarih - İnkılap Tarihi


Orta Çağ'da Önemli Siyasi Güçler


Kullanıcı Etiket Listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Alt 19 Ağustos 2022, 11:02   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Orta Çağ'da Önemli Siyasi Güçler

Orta Çağ'da Önemli Siyasi Güçler



Orta Çağ'da Önemli Siyasi Güçler

1. Sasani Devleti (224–651)
  • İran’da Part İmparatorluğu’nu yıkan, Bizans ve Akhunlar ile mücadele eden Sasaniler, 651 yılında Müslüman Araplarla yaptıkları mücadeleleri kaybederek yıkılmışlardır.
  • Sasaniler, kuruldukları coğrafyada Persler ve Partların devlet geleneklerini devam ettirmişler ve merkezî bir yönetim anlayışını benimsemişlerdir.
  • Sasani kralları “fer” adı verilen bir ilahi güce sahip olduklarını iddia ederek otoritelerini meşrulaştırmaya çalışmışlardır.
  • Kralların erkek çocukları tecrübe kazanmaları için ülkenin çeşitli eyaletlerine gönderilmiş ve hükümdar olma yeterlilikleri değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
  • Büzürgan adı verilen askerî sınıf, tımar sistemine benzer bir şekilde örgütlenmişlerdir. Krallar da büzürganı hem güçlü tutarak hem de kontrol altına almaya çalışarak otoritelerini kuvvetlendirmeye çalışmışlardır.
  • Sasaniler; devlet örgütlenmesi, sanat, bilim vb. konularında köklü bir medeniyet oluşturmuşlar ve Arap İslam devletlerinin bu konularda gelişmesine büyük katkı sağlamışlardır.
2. Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) (330–1453)
  • Roma İmparatorluğu’nda imparator Konstantinos’un 330’da Bizans’ı (İstanbul) başkent seçmesiyle Roma’nın merkezi İstanbul olmuştu.
  • 395 tarihinde ise Roma, doğu ve batı olmak resmen ikiye bölündü ve Doğu Roma, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini benimsedi.
  • Yunan ve Helen kültürünü yaşatan, Hristiyanlığı resmî din olarak kabul eden Bizans’ta, imparatorun gücünü tanrıdan aldığı katı bir monarşi yönetimi hâkimdi.
  • Bizans merkez teşkilatı içerisinde imparatora devlet yönetimi konusunda yardım eden senato vardı.
  • Ülke topraklarını tema adı verilen eyaletlere bölen Bizans, merkezî otoriteyi kuvvetli tutmaya da çalışmıştır.
  • XI. yüzyılda Türklerin Anadolu’ya hâkim olmaya başlaması ile güç kaybeden Bizans, 1453 tarihinde Osmanlı Devleti tarafından yıkılmıştır.
3. Vizigot Krallığı (419–715)
  • Cermen kavimlerinden biri olan Gotlar, Vizigot ve Ostrogot olmak üzere iki ana kola ayrılmaktadır.
  • Vizigotlar, Kavimler Göçü ve Hunların baskısıyla Doğu Avrupa’ya gelmiş, Roma ordularını mağlup ederek Roma şehrini de işgal etmişlerdir.
  • 419 yılında İspanya’ya hâkim olan ve ortalama 200 yıllık bir zaman dilimi içerisinde İspanya’da güçlü bir krallık kuran Vizigotlar, bu süreçte çok farklı hanedanlar tarafından yönetilmiştir.
  • Belirli bir veraset anlayışının olmadığı Vizigotlarda, güçlü olan yerel yönetimler arasında iktidar el değiştirmiştir.
  • 711 tarihinde Tarık Bin Ziyad komutasındaki Emevi orduları ile yaptıkları Kadiks Savaşı’nı kaybederek Franklara sığınmışlardır.
4. Frank Krallığı (481–843)
  • Kavimler Göçü’nden sonra Avrupa’ya gelen Germen kavimlerinden biri olan Franklar, Roma İmparatorluğu ile yaptığı mücadeleler ile bu imparatorluğun yıkılmasında önemli bir pay sahibi olmuşlardır.
  • Avrupa’ya gelen barbar kavimleri içerisinde en etkililerinden biri olan Franklar, Orta Avrupa’da güçlü bir krallık kurarak Fransa’nın temellerini atmıştır.
  • Merovenjler ve Karolenj hanedanları tarafından yönetilmişler, Roma devlet kültürünü ve Hristiyanlığı benimsemişler, kral Charlemagne (Şarlman) Dönemi’nde de en parlak devirlerini yaşamışlardır.
  • Franklar 732 tarihinde Emevilerle Puvatya Savaşı’nı yaparak Müslümanların Avrupa içlerine ilerlemesine engel olmuşlardır.
5. Moğol (Cengiz Han) İmparatorluğu (1196-1259)
  • X. yüzyıldan itibaren Orta Asya’daki Türk devletlerinin güçlerini kaybetmesi ile ortaya çıkan otorite boşluğunu Moğollar doldurmuştur.
  • Cengiz Han’ın bütün Moğol kabilelerini birleştirmesi ve 1206 tarihindeki kurultayda büyük şamanın Cengiz Han’ın Gök Tanrı tarafından seçildiğini söylemesi ile Cengiz Han, hükümdarlığını meşrulaştırmıştır.
  • Şamanizm inancı benimseyen, Asya’dan Avrupa’ya kadar topraklarını genişleten Moğolların ele geçirdiği topraklarda özellikle Orta Asya’da sistemli bir katliam politikası izlemesi, Türklerin Anadolu’ya göç etmesinde etkili olmuştur.
  • Cengiz Han’ın ölümünden sonra onun ardılları İlhanlı, Çağatay, Altın Orda ve Kubilay isimleri altında çeşitli devletler kurmuşlardır.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
 

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
Çağda, güçler, orta, siyasi, Önemli


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 19:50.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.