Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kültür ve Sanat > Tarihte Bugün

Tarihte Bugün Tarihte bugün ne olmuştu? 1 Ocak'tan 31 Aralık'a her günün anlam ve önemi.


Paris Orly Havalimanı THY Bürosuna Saldırı | 15 Temmuz 1983

Tarihte bugün ne olmuştu? 1 Ocak'tan 31 Aralık'a her günün anlam ve önemi.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 08 Ağustos 2024, 10:55   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Search Paris Orly Havalimanı THY Bürosuna Saldırı | 15 Temmuz 1983

Paris Orly Havalimanı THY Bürosuna Saldırı | 15 Temmuz 1983



Orly Havalimanı Saldırısı veya Orly Katliamı, Ermeni ASALA örgütü tarafından 15 Temmuz 1983'te Türk Hava Yolları'nın Paris Orly Havalimanındaki sivillerin bulunduğu bürosuna karşı gerçekleştirilen bombalı saldırı. Olayda patlatılan bomba ile ikisi Türk, dördü Fransız, biri Amerikalı ve biri İsveçli olmak üzere sekiz kişi ölmüştür, 28'i Türk, 55 kişi de yaralanmıştır.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Çanta içine eklenmiş bomba havalimanının kalabalık güney garında yerleşen THY'nin bürosunda patlamıştır. Olayda üç kişi hemen ölmüş, beş kişi ise olaydan sonra hastanede ölmüştür. Bomba sadece yarım kilo semtex plastik patlayıcı maddesinden yapılmıştır, ama üç portatif gaz balonuna bağlı olması sonucunda kurbanlar geniş yanıklara maruz kalmıştır.

Olayla ilgili Fransız polisi 29 yaşındaki Suriyeli Ermeni Varujan Garabedyan'ı (Varujan Garbisyan olarak da bilinir) tutuklamıştır. Sanık kendisinin ASALA örgütünün Fransız bölümünün başkanı olduğunu söylemiş ve bombayı Orly Havalimanına yerleştirdiğini itiraf etmiştir. Saldırıdan önce havalimanına gelen Garabedyan, yolcuların birine valizlerinin fazla olduğunu söylemiş ve yolcuya 65 dolar vererek çantasını bagaj kontrolünden geçirmesini istemiştir. Paris'ten İstanbul'a giden THY'nin uçağında, uçak havada iken patlayacak bomba zamanından önce bagaj rampasında patlamıştır.

Garabedyan bombanın Ermeni kökenli Türkiye vatandaşı Ohannes Semerci'nin Villiers-le-Bel'deki evinde hazırlandığını itiraf etmiştir. Bombayı gaz balonlarına bağlaması şüphesi üzere başka bir Ermeni kökenli Türkiye vatandaşını, 22 yaşındaki elektronik uzmanı olan Nayir Söner'i (Nayir Souner) polis bir süre sonra Marsilya'da hapsetmiştir.

Tepkiler
  • Olaydan sonra havaalanına gelen dönemin Fransa Başbakanı Pierre Mauroy, hükûmetinin "bu alçakça saldırıları şiddetle kınadığını" belirtti. Havaalanında denetlemede bulunduktan sonra yaralıları kaldırıldıkları hastanede ziyaret etti.
  • Devlet Başkanı François Mitterand tatilini yarıda kesere başkente döndü.
  • Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı İlter Türkmen açıklamasında, Ermeni örgütlerinin tarihi tahrif ederek Türkiye'ye karşı kanlı eylemlerine gerekçe aradığını ve en korkunç soykırım örneğini gösterdiklerini ifade etti. Türkmen, terörizmi destekleyen veya ona müsamaha edenlerin, kendilerine de zararlar verdiğini görmeleri gerektiğini belirtti.
  • Dışişleri Bakanı İlter Türkmen'e mesaj gönderen Türk Ermeni Patriği Şinork Kalustyan, "Allah'ın bir hizmetkarı ve bir insan olarak ve tüm Türkiye Ermenileri olarak" bu insanlık dışı olayı nefretle kınadıklarını söyledi.
Tartışmalar
Dışişleri Bakanı İlter Türkmen, Tercüman Gazetesine verdiği röportajda, ASALA'nın bir kısmının Fransa'da odaklandığının bu saldırıyla ortaya çıkardığını söyledi.

Alman Frankfurter Allgemeine gazetesi, Ermeni teröristlerin saldırısına dair Fransa Gizli Servisi'nin bilgisi olduğunu yazdı.

Fransız kontrespiyonaj örgütünde terörizmle mücadele bölümünde 9 yıl görev yapmış olan Daniel Burdan,
"Varujan Garbisyan yönetimindeki hücre en fazla on kişilikti. İçlerinden on kadarı 'tehlikeli' şahıs sayılıyor ve yakından izleniyordu. Ancak aldığımız kesin emir, takibi yoğunlaştırmamak ve izlendiklerini fark edecekleri noktayı aşmamaktı. 7-8 aydan beri hepsini biliyorduk. Nerede kaldıkları, kimlerle görüştükleri artık izleyen görevli arkadaşlar için günlük rutine dönüşmüştü. Kısacası 8 kişinin ölümü 60 kişinin yaralanmasına yol açan suikastı engelleyebilirdik.”
cümlelerini kullandı.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
1983, bürosuna, havalimanı, orly, paris, saldırı, temmuz, thy


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 12:29.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.