Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat


Edebiyat-Sosyoloji İlişkisi Nedir?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 26 Temmuz 2022, 16:57   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Edebiyat-Sosyoloji İlişkisi Nedir?

Edebiyat-Sosyoloji İlişkisi Nedir?

Edebiyat-Sosyoloji İlişkisi Nedir?


İnsan ilişkilerini ve toplumun kültürünü, geleneklerini, aile yapısını, inançlarını, kurallarını ve değerlerini inceleyen bilim dalına sosyoloji denir. Sosyolojinin temelinde insan ve insanlar vardır. Edebiyat da insanı temel alır. Sosyolojinin araştırma alanına giren her şeyi, edebi eserde kurmacanın sınırları içinde görmek mümkündür. Roman, öykü ve tiyatrolarda toplum hayatının çeşitli yönlerini görebiliriz. Şiirlerde insan ilişkileri ve toplumun değer yargıları sıkça ele alınır. Edebiyatçılar insan ve toplumu bir sosyolog gibi nesnel ve bilimsel yöntemlerle ele almazlar. Onlar daha çok toplum gerçeklerinin insan üzerindeki etkileriyle ilgilenirler. Örneğin bir sosyolog; toplumsal bir gerçeklik olan göçün nedenleri ve sonuçları üzerinde dururken somut verilerden yararlanır, istatistiklere ve araştırmalara dayanarak sonuca ulaşır. Edebiyatçının böyle bir zorunluluğu yoktur. Edebiyatçı, örneğin bir kişinin ve ailesinin Erzurum’dan Adana’ya göç ettikten sonra yaşadığı trajik olayları kurmaca şeklinde anlatarak zorunlu göçün insan ve toplum hayatı üzerindeki yıkıcı etkilerini sezdirmeye çalışır.

Geçmişte yazılan edebi eserlerin çoğunda edebiyat ile sosyoloji arasındaki veri paylaşımını görmek mümkündür. Türkçenin ilk yazılı ürünleri olan Orhun Yazıtları’nda; Türklerin o dönemdeki toplum yapısı, kültürü, devlet-millet ilişkileri, gelenek ve görenekleri, sosyal ve siyasi koşulları hakkında bilgiler yer almaktadır. Osmanlı Dönemi’ne damgasını vuran divan şiiri, imparatorluk yıllarındaki İstanbul’un sosyal hayatını ve kültürünü yansıtmaktadır. Halk arasında gelişip yaygınlaşan maniler, türküler, ağıtlar toplumun kültür ve anlayışının ürünleridir. Tanzimat yıllarında Batılılaşma süreciyle birlikte değişen toplumsal yapı ve yeni hayat tarzı, bu dönemde yazılmış şiir, hikaye ve romanlarda apaçık görülmektedir. Günümüz eserlerinde de insan ve toplum her yönüyle kendini göstermektedir.

Sonuç olarak sosyoloji biliminin toplumu her yönüyle inceleyen bir bilim dalı olduğunu, edebiyatın ise toplumun özelliklerini kurmaca bir boyutta ele alarak insan hayatına yansımalarını ele aldığını söylemek gerekir.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
edebiyatsosyoloji, nedir, İlişkisi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 19:45.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.