Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat


Edebiyatın Bilimlerle İlişkisi Nedir?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 26 Temmuz 2022, 16:07   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Edebiyatın Bilimlerle İlişkisi Nedir?

Edebiyatın Bilimlerle İlişkisi Nedir?

Edebiyatın Bilimlerle İlişkisi Nedir?


Edebiyat; güzel sanatlardan biri olması yanında, oluşturduğu sanatın kuralları ve ürünleriyle ilgilenen bir uğraş olarak da değerlendirilebilir. Edebiyat, ürünlerini ortaya koyarken ve bu ürünleri incelerken çeşitli bilim dallarıyla ilişki içindedir. Edebiyatın ilişkili olduğu bilim dalları şunlardır:

Edebiyat-Tarih İlişkisi
Tarih bilimi, insanların geçmişte meydana getirdiği medeniyetleri, büyük toplumsal olayları, ekonomik ve coğrafi koşulları, savaşları, doğal felaketleri, medeniyetlerin birbirleriyle ilişkilerini, her türlü sosyal ve kültürel etkinliklerini gerçekliğe bağlı kalarak inceleyen ve bu incelemelerin sonuçlarını düzenli ve sistemli hale getiren bir bilim dalıdır. Edebiyat ise insanlığın bu tarihi süreç içinde oluşturduğu sanatsal etkinliklerden biridir. Tarihi olaylar, edebiyat dünyasının en çok yararlandığı kaynaklardır. Edebiyatçı, geçmişte yaşanmış olayları bir tarihçi gibi anlatmaz.

O; gerçekle kurmacayı birleştirir, olayları duygu ve hayallerle daha etkileyici hale getirir, aklımıza değil ruhumuza hitap eder. Bu bakımdan aynı tarihi olayı anlatan bir edebi metinle tarihi metin arasında anlatım ve olayı ele alış bakımından fark olacaktır. Bu durum, herkesçe bilinen tarihi gerçeklere uymama şeklinde algılanmamalıdır. Çünkü edebi eserlerde tarihi olaylar her ne kadar kurmaca ile birleştirilse de olayın merkezinde yer alan tarihi gerçeklere uygunluk söz konusudur.

» Konu hakkında detaylı bilgi için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Edebiyat-Coğrafya İlişkisi
Bazı edebi metinlerin yazılış amacı, belli bir coğrafi bölgeyi tanıtmaktır. Gezi yazıları, egzotik romanlar bu türden eserlerdir; bunlar her iki bilim için de önemli kaynaklardır. Örneğin; Yaşar Kemal’in romanlarında genellikle Adana ve çevresi, Aşık Veysel’in şiirlerinde Sivas, Karacaoğlan’ın koşmalarında Anadolu’nun dağları, ırmakları, yaylaları, köyleri, dereleri; Sait Faik’in şiirlerinde deniz ve denizciler sıkça karşımıza çıkar. Bu edebi ürünler bizlere görmediğimiz, bilmediğimiz yerlerle ilgili izlenim kazandırır.

» Konu hakkında detaylı bilgi için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Edebiyat-Sosyoloji İlişkisi
Sosyoloji bilimi; insan ilişkilerini ve toplumun kültürünü, geleneklerini, aile yapısını, inançlarını, kurallarını ve değerlerini inceler. Sosyolojinin temelinde insan ve insanlar vardır. Edebiyat da insanı temel alır. Sosyolojinin araştırma alanına giren her şeyi, edebi eserde kurmacanın sınırları içinde görmek mümkündür. Roman, öykü ve tiyatrolarda toplum hayatının çeşitli yönlerini görebiliriz. Şiirlerde insan ilişkileri ve toplumun değer yargıları sıkça ele alınır. Bu bakımdan edebi ürünler sosyologlar açısından çok önemli kaynaklardır.

» Konu hakkında detaylı bilgi için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Edebiyat-Psikoloji İlişkisi
İnsan psikolojisinin yansımaları birçok sanat dalında olduğu gibi edebiyatta da görülür. Edebi eserdeki insanın kendini ve dış dünyayı anlama çabası, etrafında olup bitenlere bir anlam vermeye çalışması, olaylardan etkilenmesi, her şeyi kendi iç dünyasında yaşaması, sevinci, mutluluğu, üzüntüsü, hayalleri, hayal kırıklıkları psikolojinin araştırma alanına giren konulardır. İyi bir edebiyatçı, insan psikolojisini de iyi bilmelidir. İnsanın, hangi olaylar karşısında nasıl bir duygu ve düşünceye kapılabileceğini tahmin edebilmelidir. Özellikle eserdeki kişilerin ruh dünyalarındaki çatışmaları ve çalkantıları çok iyi ortaya koyabilmelidir. Edebi ürünler incelendiğinde psikolojik özelliklerden yoğun bir şekilde bahseden, tamamen psikolojiye dayalı romanlar olduğu görülür. Edebiyatımızda Mehmet Rauf’un Eylül romanı Türk edebiyatında yazılmış ilk psikolojik romandır.

» Konu hakkında detaylı bilgi için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Edebiyat-Felsefe İlişkisi
Madde ve yaşamı çeşitli yönleriyle inceleyen bir düşünce sistemi olan felsefe, zaman zaman araç olarak edebî metinleri kullanmıştır. Bazı edebî metinlerin arka planında çeşitli düşünceler yatar. Toplumları etkileyen bu düşünceler, felsefî metin yalınlığıyla değil, değiştirilip dönüştürülerek anlatılır.

Edebiyat-Bilim ve Teknik İlişkisi
Bilim ve teknik insan hayatını etkileyen, değiştiren, insan hayatına yön veren yenilikleri, gelişmeleri içerir. Değişen insan yaşamı, tüm yenilik ve değişimleriyle edebi eserlerde yer alır. Bilim ve teknikteki gelişmeler, edebiyatın gelişimini de etkilemiştir. Örneğin, matbaanın bulunması, herkesin edebî eserlere ulaşımını kolaylaştırmış, gazetenin çıkarılmasına zemin hazırlamış; bu da gazete çevresinde gelişen edebî metinlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilimlerle, edebiyatın, nedir, İlişkisi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 22:24.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.