Forum Logo  


Yapay Zeka Yapay Zeka ve Yapay Zeka hakkındaki konuların, bilgi ve haber paylaşımlarının yer aldığı bölüm.


OpenAI'ın Tarihçesi

Yapay Zeka ve Yapay Zeka hakkındaki konuların, bilgi ve haber paylaşımlarının yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 03 Aralık 2023, 23:35   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Mavi Ok OpenAI'ın Tarihçesi

OpenAI'ın Tarihçesi



2015-2018: Kar amacı gütmeyen başlangıç
Aralık 2015'te, Sam Altman, Greg Brockman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Peter Thiel, Elon Musk, Amazon Web Services (AWS), Infosys ve YC Research, OpenAI'nin kuruluşunu duyurdular ve bu girişime 1 milyar dolardan fazla bir kaynak ayırdılar. Organizasyon, patentlerini ve araştırmalarını halka açarak diğer kurumlar ve araştırmacılarla "özgürce işbirliği" yapacaklarını belirtti. OpenAI, San Francisco'nun Mission District bölgesinde yer alan Pioneer Building'de merkezi bulunmaktadır.

Wired dergisine göre, OpenAI'nin kurucularından Greg Brockman, derin öğrenme hareketinin "babalarından" olan Yoshua Bengio ile bir araya geldi ve "alanındaki en iyi araştırmacılar" listesini çıkardı. Brockman, 2015 Aralık ayında ilk çalışanları olarak dokuz tanesini işe almayı başardı. 2016 yılında OpenAI, "kar amacı güden şirketlerin seviyesinde" maaşlar ödedi, ancak Facebook veya Google gibi şirketlerdeki yapay zeka araştırmacılarına kıyaslanabilir maaşlar ödemedi.

(Microsoft'tan Peter Lee, en iyi yapay zeka araştırmacısının maliyetinin en iyi NFL oyuncusu adayının maliyetini aştığını belirtti.) OpenAI'nin potansiyeli ve misyonu, bu araştırmacıları şirkete çekti; bir Google çalışanı, OpenAI için Google'dan ayrılmaya hazır olduğunu "çok güçlü insan grubu ve büyük ölçüde misyonu nedeniyle" söyledi. Brockman, "insanlığı gerçek bir yapay zekaya güvenli bir şekilde yaklaştırmak için yapabileceğim en iyi şeyin" bu olduğunu belirtti. OpenAI araştırmacısı Wojciech Zaremba, kendisine sunulan piyasadaki iki veya üç kat daha yüksek olan fiyat tekliflerini reddettiğini ve yerine OpenAI'ye katılmayı tercih ettiğini belirtti.

27 Nisan 2016'da, OpenAI, pekiştirmeli öğrenme araştırma platformu olan “OpenAI Gym” adlı herkese açık bir beta sürümünü yayınladı.

5 Aralık 2016'da OpenAI, bir yapay zeka'nın dünyadaki oyun, web sitesi ve diğer uygulamalar üzerindeki genel zekasını ölçmek ve eğitmek için kullanılan bir yazılım platformu olan Universe'yi piyasaya sürdü.

2017 yılında, OpenAI'nin işlevsel harcamalarının dörtte biri olan 7.9 milyon dolar, sadece bulut hesaplaması için harcandı. Buna karşılık, DeepMind'ın 2017 yılındaki toplam harcamaları 442 milyon dolar oldu. 2018 yazında, OpenAI'nin Dota 2 botlarını sadece birkaç hafta eğitmek Google'dan 128.000 CPU ve 256 GPU kiralanmasını gerektirdi.

21 Şubat 2018’de, Musk, otonom otomobiller için Tesla yapay zeka geliştirmesinde bulunmasından dolayı “gelecekteki olası bir anlaşmazlık çıkmasını” öne sürerek yönetim kurulundan istifa etti, ancak bağışçılığını devam ettirdi.

2018 itibarıyla, OpenAI, San Francisco Mission Bölgesi'nde, Musk'un diğer bir ortak şirketi olan Neuralink ile bir ofis binasını paylaşmaktadır.

2019: Kâr Amacına Evriliş
2019 yılında OpenAI, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştan "sınırlı derecede kâr amacı güden" bir kuruluşa dönüştü ve kâr, yapılan yatırımın 100 katı ile sınırlandırıldı. OpenAI'ye göre, sınırlandırılmış kâr modeli, OpenAI LP'nin risk sermayesi fonlarından yatırım çekmesine yasal olarak izin verir ve ayrıca, şirkette çalışanlara pay vermek yoluyla "OpenAi'a gidiyorum ama uzun vadede bu, ailemiz açısından dezavantajlı olmayacak" diyebilmeleri amaçlanır. Birçok üst düzey araştırmacı Google Brain, DeepMind veya Facebook'ta çalışmaktadır ve bu şirketler kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun 'sunamayacağı' hisse senedi opsiyonları sunmaktadır. Evrilişten önce, OpenAI'deki üst düzey çalışanların ücretlerinin kamuya açıklanması yasal olarak gerekliydi.

Şirket daha sonra çalışanlarına öz sermaye dağıttı ve Microsoft ile ortaklık kurarak şirkete 1 milyar dolarlık bir yatırım paketi açıkladı. OpenAI ayrıca teknolojilerini ticari olarak lisanslama niyetini de açıkladı. OpenAI 1 milyar doları "beş yıl içinde ve muhtemelen çok daha hızlı" harcamayı planlıyordu. Altman, bir milyar doların bile yetersiz kalabileceğini ve laboratuvarın yapay genel zekaya ulaşmak için nihayetinde "kar amacı gütmeyen herhangi bir kuruluşun şimdiye kadar topladığından daha fazla sermayeye" ihtiyaç duyabileceğini belirtti.

Kâr amacı gütmeyen bir şirketten sınırlı-kârlı bir şirkete geçiş, kâr amacı gütmeyen Allen Institute for AI'dan Oren Etzioni tarafından şüpheyle karşılandı. Etzioni, üst düzey araştırmacıları kâr amacı gütmeyen bir şirkete çekmenin zor olduğunu kabul etti, ancak "kâr amacı gütmeyen bir şirketin rekabet edemeyeceği fikrine katılmıyorum" dedi ve OpenAI ve diğerlerinin başarılı düşük bütçeli projelerine işaret etti. "Eğer daha büyük ve daha iyi finansman her zaman daha iyi olsaydı, IBM hala bir numara olurdu." dedi.

Bazı araştırmacılar OpenAI LP'nin kâr amacı gütmeyen bir statüye geçmesinin OpenAI'nin yapay zekayı "demokratikleştirme" iddialarıyla tutarsız olduğunu savunmuştur. Vice News'ten bir gazeteci "genel olarak, insanlığı iyileştirmek için risk sermayedarlarına hiçbir zaman güvenemedik" diye yazmıştır.

2020-2023: ChatGPT, DALL-E ve Microsoft ile ortaklık
2020 yılında OpenAI, büyük internet veri kümeleri üzerinde eğitilmiş bir dil modeli olan GPT-3'ü duyurdu. GPT-3, soruların doğal dille yanıtlanmasını amaçlıyor, ancak aynı zamanda diller arasında çeviri yapabiliyor ve tutarlı bir şekilde doğaçlama metin oluşturabiliyor. Ayrıca, basitçe "API" olarak adlandırılan ilişkili bir API'nin ilk ticari ürününün kalbini oluşturacağını duyurdu.

2021 yılında OpenAI, doğal dil tanımlarından dijital görüntüler oluşturabilen bir derin öğrenme modeli olan DALL-E'yi tanıttı.

Aralık 2022'de OpenAI, GPT-3.5 tabanlı yeni yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin ücretsiz önizlemesini başlattıktan sonra medyada geniş yer aldı. OpenAI'ye göre, önizleme ilk beş gün içinde bir milyondan fazla kayıt aldı. Reuters'in Aralık 2022'de anonim kaynaklardan aktardığına göre, OpenAI 2023 yılında 200 milyon dolar, 2024 yılında ise 1 milyar dolar gelir elde etmeyi öngörüyor.

Ocak 2023 itibarıyla OpenAI, şirketin 2021'deki değerinin iki katına çıkarak 29 milyar dolar değerinde bir fon için görüşmelerde bulunuyordu. 23 Ocak 2023'te Microsoft, OpenAI'ye çok yıllı, milyarlarca dolarlık (10 milyar dolar olduğu bildirildi) yeni bir yatırım yapacağını duyurdu.

Yatırımın Microsoft'un OpenAI'nin ChatGPT'sini Bing arama motoruna entegre etme çabalarının bir parçası olduğuna inanılıyor. Google, ChatGPT'nin başlatılmasının ardından, ChatGPT'nin Google'ın bilgi kaynağı olarak yerini tehdit edebileceğinden korkarak benzer bir yapay zeka uygulamasını (Bard) duyurdu.

7 Şubat 2023'te Microsoft, ChatGPT ile aynı temele dayanan yapay zeka teknolojisini Microsoft Bing, Edge, Microsoft 365 ve diğer ürünlerinde inşa ettiğini duyurdu.

14 Mart 2023'te OpenAI, hem bir API (bekleme listesiyle) hem de ChatGPT Plus'ın bir özelliği olarak GPT-4'ü yayınladı.

2023-Günümüz: Altman ve Brockman'ın şirketten ayrılışı
17 Kasım 2023'te Sam Altman'ın, CEO'luk görevinden, "yönetim kurulunun kendisine güveni kalmadığı" gerekçesiyle kovulduğu açıklandı. Onun yerine şirketin CTO görevini de üstlenen Mira Murati, CEO olarak atandı. Altman'ın kovulmasının açıklanmasından kısa bir süre sonra ise şirketin başkanı olan Greg Brockman, şirketten istifa ettiğini açıkladı. Onun bu açıklamasından kısa bir süre sonra da şirketten 3 kıdemli araştırmacı istifa ettiğini duyurdu.

Kara Swisher ve Alex Health'in iddialarına göre, Ilya Sutskever, şirketin araştırma direktörü, Altman'ın kovulmasında rol oynayan kişiydi.

18 Kasım 2023'te, Altman'ın CEO'luğa geri dönmesi konuşulmaya başlandı. Özellikle, Microsoft ve Thrive Capital gibi hissedar şirketler, yönetim kurulunun bu kararını kınayarak, kurulun kararından dönmesi için baskı yaptığı söyleniyor. Altman'ın eğer yönetim kurulu kararından dönmez ise eski OpenAI çalışınlarını da içine alacağı yeni bir şirket kurmayı da düşündüğü söyleniyor. Eğer Altman dönerse, yönetim kurulu üyeleri şirketten prensip olarak istifa edeceklerini de açıkladı.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
openailın, openaiın, tarihçesi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 08:34.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.