Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri > Yapay Zeka

Yapay Zeka Yapay Zeka ve Yapay Zeka hakkındaki konuların, bilgi ve haber paylaşımlarının yer aldığı bölüm.


Avrupa Birliği, Dünyanın İlk Büyük Yapay Zekâ Yasasını Kabul Etti: İşte Detaylar

Yapay Zeka ve Yapay Zeka hakkındaki konuların, bilgi ve haber paylaşımlarının yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 14 Mart 2024, 08:54   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Loading Avrupa Birliği, Dünyanın İlk Büyük Yapay Zekâ Yasasını Kabul Etti: İşte Detaylar

Avrupa Birliği, Dünyanın İlk Büyük Yapay Zekâ Yasasını Kabul Etti: İşte Detaylar



Yapay zekânın şeffaf, güvenli ve dezenformasyon olmadan kullanılmasını hedefleyen "Yapay Zekâ Yasası" Avrupa Parlamentosu'ndan resmen geçti.

ChatGPT ve Midjourney gibi modelleri sürekli kullanıyor, sizlere de farklı içerikler çıkarıyoruz. Dünya genelinde herkesin kullanımına sunulmuş olan bu araçlar, ilk çıktıkları günden bu yana sürekli kısıtlanmaya çalışıldı. Burada en başta ülkelerin belirli limitler çizmeye çalıştığını gördük.

Çin, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bu konuda en büyük adımı atmak isteyen ülkelerdi ve hâlâ da bu adımların arkasındalar. Fakat bu yapay zekânın -ülkeden ülkeye değişen anlamıyla- güvenli kullanımını sağlayacak yasalar için AB’den bir yasa gelmişti. "Yapay Zekâ Yasası" isimli yasa, bugün Avrupa Parlamentosu tarafından 523 oyla resmen kabul edildi.

Dünyanın ilk büyük yapay zekâ düzenlemeleri geliyor


forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Dünyanın ilk büyük yapay zekâ düzenlemelerini getirecek yasanın, bazı AB devletlerinin nihai onayının ardından Mayıs ayında yasalaşması bekleniyor. Parlamento, her AB ülkesinin kendi yapay zekâ inceleme kurumunu kuracağını söylüyor. Ayrıca düzenlemelerin tamamamının 2026 ortasına kadar yürürlüğe gireceği de ekleniyor.

Biyometrik kimlik tanıma sistemleri sadece kolluk kuvvetleri tarafından kullanılabilecek



Askerî tarafta yapay zekâ destekli araçların, üye ülkelerin güvenlik konusundaki yeterliliklerini veya bunlardan sorumlu kuruluşları etkilememesi sağlanacak. Kolluk kuvvetleri de yapay zekâdan faydalanabilecek. Bu bağlamda izin alındığı takdirde, kamuya açık alanlarda uzaktan biyometrik tanımlama sistemlerini kullanabilecek. Bu tarz sistemler; insan kaçakçılığı, cinsel istismar mağdurları gibi insanları bulmak veya terör tehdidi veya suç işlediğinden şüphelenilen kişileri tespit etmek için kullanılabilecek.

Yapay zekâ ile oluşturulan görsel, video ve seslerin etiketlendirilmesi gerekecek



Yapay zekâ hakkında belki de en çok endişe yaratan konu sahte görseller, videolar ve sesler. AB, yeni yasayla birlikte yapay zekâ ile oluşturulan tüm görsel, video ve seslerin etiketlendirilmesinin şart olacağını söylüyor.

Risk sınıflandırmaları da mevcut.



Yüksek riskli olarak damgalanan bazı yapay zekâ araçlarının kullanımına izin verilecek. Fakat bu araçlar, AB pazarına girebilmek için belirlenen gereksinimleri karşılamak zorunda olacak. Tabii veri güvenliğini sağlamak, bunların en başında geliyor.

Fakat bazıları için kabul edilemez damgası da mevcut. Bu da bu risk grubuna giren araçların AB bünyesinde yasaklı olacağı anlamına geliyor. Bu bağlamda bilişsel manipülasyon, yüz bilgilerinin internetten veya kapalı kamera sistem görüntülerinden alınması, iş yerinde ve eğitim kurumlarında duygu belirtileri tanıma, sosyal puanlama, cinsel yönelim veya dini inançlar gibi hassas verileri çıkarmak için biyometrik sınıflandırma yapılması yasak kapsamına girecek.

Bazı yapay zekâ uygulamaları direkt yasaklanacak
Yeni yasa, bazı yapay zekâ uygulamalarını direkt olarak yasaklayacak. Bu uygulamalar, "vatandaşların haklarını" ihlal edenler olarak nitelendiriliyor. Örnek olarak ise okullarda ve iş yerlerinde duygu tanımlama sistemleri gibi uygulamalar veriliyor.

Genel kullanıma yönelik yapay zekâ araçları için şeffaflık sağlanması gerekecek.



Bu araçları besleyen temel modeller pazara dahil olmadan önce belli bir şeffaflık sunuyor olmaları gerekiyor. Kendi sitesinde AB; oldukça karışık, devasa ve yüksek performanslı modellerin risk oluşturabileceğini belirtiyor. Bu yüzden belli bir yere kadar şeffaflık şart olacak.

Tabii ki bunların kontrolü için ayrı bir ofis açılması şart.



Onun için de en gelişmiş yapay zekâ modellerini kontrol edecek bir yapay zekâ ofisi kuruldu. Bağımsız uzmanların danışmanlığından yararlanacak olan bu ofis, hem güvenlik risklerini görecek hem de geliştirmeye yönelik fikirlerini paylaşacak.

Tabii ofisin üstünde yer alacak bir yönetim kadrosu da regülasyonların gerçekleşmesinde söz sahibi olacak. Endüstrinin önde gelen isimlerinin yer alabileceği bir tavsiye forumu da yönetimin sürekli gözü önünde olacak.

Peki bu yasaya uyulmazsa cezası ne olacak?



Yasanın ihlal edilmesi durumunda farklı senaryolar söz konusu. Eğer yasaklı uygulamalar söz konusuysa şirketin yıllık gelirinin yüzde 7’si veya 35 milyon euro, kriterler yerine getirilmiyorsa yıllık gelirin yüzde 3’ü veya 15 milyon euro, eğer yanlış bilgi yayılıyorsa yıllık gelirin yüzde 1,5’i veya 7,5 milyon euro’luk cezalar söz konusu. “Veya” dediğimiz kısımlarda hangisinin daha yüksek olduğuna bakılacak.

Kaynak: webtekno



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
avrupa, birliği, büyük, detaylar, dünyanın, etti, kabul, yapay, yasasını, İlk, İşte, zeka


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 04:57.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.