Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kadınların Dünyası > Anne ve Çocuk

Anne ve Çocuk Bebeğinizin gelişimiyle ilgili öğrenmek istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz bölümdür.


Anne Karnındaki Bebek Bizi Duyabilir Mi?

Bebeğinizin gelişimiyle ilgili öğrenmek istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz bölümdür.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Papatya

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 04 Haziran 2023, 11:52   #1
Çevrimdışı
Papatya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Anne Karnındaki Bebek Bizi Duyabilir Mi?

Anne Karnındaki Bebek Bizi Duyabilir Mi?

Anne Karnındaki Bebek Bizi Duyabilir Mi?

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Bebeğin belirli bir haftadan sonra dışarıdan gelen sesleri duyabildiğini biliyoruz, peki ya duyduklarını anlayabilir mi? Yapılan araştırmalarda şaşırtıcı sonuçlar elde edildi.

Hamileliğinizde kendinize sürekli söylediğiniz bir cümle ya da bir ifade var mıydı? – ‘anı yaşa’ ya da ‘keşke erkekler de hamile kalsalar…’ gibi. Ya da takıntılı bir şekilde dinlediğiniz bir şarkı? Hamileliğiniz sırasında, böyle şeyleri defalarca söylediyseniz ya da duyduysanız eğer, bunları yeni doğan bebeğiniz de hatırlayabilir.

Amerika’daki Ulusal Bilim Vakfı Sosyal Davranışsal ve Ekonomik Bilimler Direktörlüğü tarafından finanse edilen bir çalışmaya göre, bebekler rahimde bilgi edinmeye, düşünüldüğünden daha erken başlıyorlar. Florida Üniversitesi'nden doç. Dr. Charlene Krueger tarafından yürütülen ve Infant Behaviour and Development dergisinde yayınlanan bir araştırma, fetüsün 34. haftada rahimde duyduklarının, öğrenmeye esin kaynağı olabileceğini kanıtladı – bir önceki araştırmada saptanan öğrenme kanıtından 3 hafta kadar öncesinde.

Öğrenme anne karnında başlıyor

Doğum genellikle hamileliğin 40. haftasında gerçekleşiyor. Araştırmalar, hamileliğin 38. Haftasına gelindiğinde öğrenmenin son derece belirgin olduğunu ortaya koyuyor. Krueger, erken gelişim döneminde sese maruz kalma üzerinde çalışmalar yürütüyor – özellikle de anne sesi üzerine. Krueger, Florida Üniversitesinden Cynthia Garvan ile birlikte 32 kadından, hamileliklerinin 28. haftasından 34. haftasına dek, 15 saniyelik aynı ninniyi, günde iki kez söylemelerini istediler. Anneler, 34. haftadan sonra, ninniyi tekrarlamayı bıraktılar. Süreç boyunca, 28, 32, 33, ve 34. haftalarda, doğmamış bebeklerin ninniye aşina olup olmadıklarının saptanabilmesi adına laboratuara geldiler. 36. ve 38. haftalarda ayrıca testler yapıldı.

Laboratuvar testleri, evde anneleri tarafından söylenen ninniyi tekrarlayan bir kadın sesini dinleyen fetüsün kalp atışlarını ölçmeyi içeriyordu. Kalp atışının hızlanması, fetüsün yeni sesleri henüz tam olarak algılayamadığı anlamına geliyordu; kalp atışının düşmesi ise, fetüsün, ninniye aşina olduğunu gösterecekti.

Bebek annesini tanıyor

Krueger ve Garvan, 34. haftada, kayıtları dinleyen fetüslerin kalp atış hızlarının düşmeye başladığını gözlemlediler. 38. haftada, annelerinin ninni söylemeyi bırakmalarından 4 hafta sonra, test sonuçları, belirgin kalp hızı düşüşü gösterdi; yani fetüsler, ninniyi hatırlıyorlardı. Aynı anda, kontrol grubundaki fetüslere, yine bir yabancı tarafından söylenen farklı bir ninni dinletildi. Doğmamış bir bebek için duyusal uyarımın ana kaynağı anne sesi olduğundan, araştırmacılar, fetüslerin aşina oldukları bir ses şablonuna mı yoksa yalnızca annelerinin seslerine mi tepki verdiklerini saptamak istediler. Bu gruba yeni bir ninni kaydı dinletildiğinde, kalp atışlarının hafifçe arttığı görüldü.

Krueger ve Garvan, deney grubundaki fetüslerin, ninniye tepki verdikleri, gebeliğin 34. haftasında öğrenme belirtileri gösterdikleri ve rahim içerisinde duyduklarını hatırlayabildikleri sonucuna vardılar. Araştırmanın amacı, insanların yalnızca ne zaman değil, aynı zamanda da nasıl öğrendikleri ve hatırladıkları konusundaki mevcut bilgiyi artırmaktı. Bu durum, yeni doğan yoğun bakım ünitelerindeki bebekler açısından oldukça önemli; çünkü yeni teknolojiler, prematüre bebeklerin hayatta kalma şanslarını artırıyor ve hem rahmin içindeki hem de dışındaki gelişen fetüsler için uyarım şablonlarını değiştiriyor. Hamileliğin son üç ayında süregelen gelişimin, öğrenmeyi ve hafızayı nasıl etkilediğini tam olarak anlayabilmek adına daha fazla araştırmanın yapılması gerekiyor.


alıntı


SiyahSancaktaR bunu beğendi.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
anne, bebek, bizi, duyabilir, karnındaki


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 17:24.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.