Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Afrika Fili Nasıl Bir Hayvandır? Genel Özellikleri Nelerdir?

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Zeynep

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 16 Nisan 2023, 13:11   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Afrika Fili Nasıl Bir Hayvandır? Genel Özellikleri Nelerdir?

Afrika Fili Nasıl Bir Hayvandır? Genel Özellikleri Nelerdir?



6.000 kg civarı (6,6 ton) ağırlığa ve 3,3 metreye kadar bir büyüklüğe ulaşan Afrika fili, dünyanın en büyük kara memelisidir. Oldukça hünerli gövdesi, uzun kavisli dişleri ve büyük kulakları ile karakterizedir. Üst dudak ve burnun birleşimi olan Afrika filinin gövdesi son derece çok yönlüdür. Filler koku almak, nefes almak, titreşimleri algılamak, yavrularını okşamak, su emmek ve nesneleri kavramak için hortumlarını kullanırlar. Gövdesinin ucu, aşırı el becerisine izin veren iki zıt uzantıdan veya parmaktan oluşur.

Hem erkek hem de dişi filler, değiştirilmiş kesici dişler olan dişlere sahiptir. Dişler doğumda mevcut olmasına rağmen, “bebek dişleri” bir yıl sonra düşer ve kalıcı olanlar onların yerini alır. Bu dişler filin ömrü boyunca büyümeye devam edecek. Gövdede olduğu gibi fil dişleri de çok çeşitli aktivitelerde kullanılır. Kazmak, yiyecek aramak ve savaşmak için kullanılırlar. Bazen filin çok ağır gövdesi için bir dinlenme yeri görevi görürler.

Afrika filinin büyük kulakları da birçok amaca hizmet eder. Kulakların geniş yüzey alanı, sert Afrika güneşi altında aşırı ısıyı yaymaya yardımcı olur. Kulaklar ayrıca genellikle görsel olarak iletişim kurmak için kullanılır. Kulakları çırpmak, saldırganlık veya neşe anlamına gelebilir. Ve son olarak, ayak tabanları ve gövde ile birlikte kullanılan fillerin kulakları, uzun mesafelerdeki sesleri duymaya yardımcı olur. Ortalama olarak, bir fil 4 km (2,5 mil) uzaktaki başka bir filin çağrısını duyabilir. İdeal koşullar altında, işitme aralığınız 10 km’ye (6,2 mi) yükseltilebilir.

Filler çok çeşitli sesler çıkarabilmelerine rağmen (10 oktav), çoğunlukla “gürültü” adı verilen düşük frekanslı seslerle iletişim kurarlar. Aslında filler, insan işitme sınırından bir ila iki oktav daha düşük sesler üretebilir ve algılayabilir. Düşük frekanslı sesler yüksek frekanslı seslerden daha uzağa gittiği için iletişim menzilleri geniştir. Ayrıca filler, seslerinin perdesine göre başka bir filin mesafesini tahmin etme yeteneğine sahiptir. Ses mesafeler boyunca hareket ettikçe, daha yüksek perdeler kaybolacak ve daha düşük bir perde bırakacaktır.

Hayatta kalmak için bir sosyal ağa güvenen filler için iletişim hayati önem taşır. Sosyal destek birimi, daha yaşlı bir anne tarafından yönetilen bir anneler ve onların gençleri, kız kardeşleri ve kuzenlerinden oluşan bir sürüdür. Erkek filler, ergenliğe ulaştıklarında 14 yaş civarında sürüden ayrılırlar. Daha sonra, diğer boğa fillerinden oluşan gevşek bir gruba katılırlar ve bekar sürüsünü potansiyel eşler aramak için kendi istekleriyle bırakırlar.

Afrika Fili başarılı bir çiftleşmenin ardından erkek fil diğer sürülere geçecek ve dişi 22 aylık bir gebelik dönemine başlayacaktır. Yavrusu doğduğunda, teyzeler, kız kardeşler ve kuzenler yeni doğanın bakımına yardımcı olur. Bu şekilde sürüdeki tüm filler bebek yetiştirmek için gerekli dersleri öğrenirler. Ve filler sadece 5 yılda bir doğum yaptıklarından, yavrularını başarılı bir şekilde büyütmek hayatta kalmaları için kritik öneme sahiptir.

Afrika filleri, gözlemleyerek ve taklit ederek öğrenme yeteneklerine ek olarak, çok insani başka niteliklere de sahiptir. Merhamet kapasiteleri, yaralılara baktıklarında ve ölenleri üzdüklerinde gösterilir. Son derece gelişmiş hafıza duyguları, yalnızca sevdiklerini hatırlamalarına değil, aynı zamanda kin beslemelerine ve uzun süredir kayıp olan arkadaşlarını tanımalarına da olanak tanır. Bir arkadaşlarının dönüşünde filler, daireler çizerek kulaklarını çırpıp borularını üfledikleri neşeli bir karşılama törenine katılırlar.

Afrika’nın çeşitli ekosistemlerindeki yaşama uyum sağlayan Afrika fili, ekolojik uyumun korunmasında hayati bir rol oynamaktadır. Afrika filleri bitki ve meyve yer, kilometrelerce yürür ve tohumları verimli gübre yığınlarına atar. Bu sayede yeni bitkiler farklı alanlarda büyüyebilir ve çapraz gübreleme yapabilir. Aslında, 90 farklı ağaç türü, çoğalmak için file bağımlıdır. Afrika filleri de yeraltı kaynaklarını ortaya çıkarmak için çukurlar kazıyor. Bu, daha küçük hayvanların daha kurak zamanlarda suya erişmesini sağlar.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Alt 16 Nisan 2023, 13:12   #2
Çevrimdışı
Zeynep - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: Afrika Fili Nasıl Bir Hayvandır? Genel Özellikleri Nelerdir?

Filleri severim
Zeze bunu beğendi.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
afrika, bir, fili, genel, hayvandır, nasıl, nelerdir, Özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 11:55.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.