Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji alanındaki paylaşımlara ulaşabilirsiniz.


Toplumsal Travma İle Nasıl Başa Çıkılır?

Psikoloji alanındaki paylaşımlara ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Papatya

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 19 Şubat 2023, 00:31   #1
Çevrimdışı
Papatya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Toplumsal Travma İle Nasıl Başa Çıkılır?

Toplumsal Travma İle Nasıl Başa Çıkılır?

Toplumsal Travma İle Nasıl Başa Çıkılır?

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Yaşadığımız afetlerden tüm toplum olarak derinden etkilendik. Peki, içinden geçtiğimiz bu duruma toplumsal travma diyebilir miyiz? Toplumsal travma nedir? Ve toplumsal travmanın iyileşmesi için ne yapılmalı? Uzman Psikolog Sena Sivri yanıtladı.

Travma, bireyin fiziksel ve ruhsal bütünlüğünü derinden tehdit eden olay ya da durum olarak tanımlanmaktadır. Bireyin yaşadığı ya da şahit olduğu, ani gerçekleşen olumsuz olaylar karşısında üzüntü, korku, çaresizlik, kaygı hissettiği, olağanın çok dışında ve aşırı olaylardır. Toplumsal travma, bu durumun toplumun büyük kısmını ya da tamamını etkilemesidir. Doğal afetler, savaş, politik, etnik, inançla ilgili ya da toplumsal cinsiyet algısına bağlı gerçekleşen şiddet olayları gibi toplumsal travma olarak tanımlanan durumlar, sadece buna maruz kalan bireyi / bireyleri değil, buna doğrudan ya da dolaylı maruz kalan toplumun her kesimini etkileme özelliğine sahiptir. Travmanın bireysel ve toplumsal olarak ilk ve en güçlü etkisi, en temel ihtiyacımız olan güvende olma duygusunun yitirilmesinin hissedilmesidir. İnsanlar travmalara karşı kendi yaşantıları, geçmiş tecrübeleri, kişilik özellikleri, mevcut başetme mekanizmaları bağlamında çok farklı tepkiler verebilmektedir. Toplumsal olaraksa toplumun hangi kesiminde hangi şartlarda yaşandığı ve bireysel özelliklerin bunları anlamlandırmasına bağlı olarak toplumun farklı kesimlerinin yaşanılan ortak travmaya farklı tepkiler verdiklerini görebilmekteyiz.

Travma sonrası kişilerde ortaya çıkan korku, kaygı, üzüntü, dehşet, çaresizlik, kayıp hissi, öfke, duygusal donukluk, acı, yas, yabancılaşma gibi duygular, topluma yayılmaya başlamaktadır. Aynı zamanda toplumsal travmalar toplumun değerleri, gelenekleri, ahlaki norm ve değerleri, toplumun kendisine ve diğer toplumlara dair algısını etkileme ve bozma özelliğine de sahiptir. Travmaya maruz kalınan süreç uzadıkça, travmanın yarattığı beden ve ruh bütünlüğüne dair tehdit devam ettikçe bireysel ve toplumsal etkileri de daha uzun süreli ve kalıcı hale gelmektedir. Bu etkinin uzun süre devam etmesi ve gerekli otoritelerce güvenliğin sağlanması geciktikçe toplum içinde gruplaşmalar, ayrımlar belirgin hale gelmekte ve bunların arasında çatışmalar ortaya çıkmakta ve güvenlikle ilgili zemin ve algı sarsılmaktadır.

Kolektif hafıza kavramı toplumsal travmalar için büyük önem taşımaktadır. Yaşanılan toplumsal tavmaların içeriği, yaşanış şekli, devletin, kuruluşların, idarede sorumlu olan herkesin bu durumu nasıl ele aldığı, insanların birbiriyle olan dayanışması, güvenliğin sağlanması, desteklenmeleri ya da desteklenmemeleri kolektif hafızayı şekillendirmekte ve sonrasında bireylerin duygudurumları ve ruh sağlıklarına etki etmektedir.

Travmanın yarattığı biresel etkileri hatırlamak kadar toplumsal yaşantıları da hatırlamak, tüm bu yaşantılara dair yeni anıların inşasını sağlar ve kişiler bu yeni inşa edilen anlatılarla travmalarıyla baş etmeye başlarlar.

Travmayla nasıl baş edilir?

Bireysel ve toplumsal olarak travmayla baş edebilmek adına duygularımızı ifade etmek büyük önem taşımaktadır. Bu ifade konuşarak, yazarak, çizerek yapılabildiği gibi toplumsal olarak ortak ritüeller, anmalar, sembolik eylemlerle de gerçekleştirilebilmektedir. Tüm bunlar için öncelikli olarak fiziksel anlamda güvenli bir yaşam alanının sağlanması, temel ihtiyaçların giderilebiliyor olması ve toplumun büyük ölçüde yaşananları kabul edip görmeye başlaması gereklidir.

Fiziksel güvenlik sağlandıktan sonra özbakımla ilgili ihtiyaçların karşılanması, uyku ve beslenme ile ilgili ihtiyaçların giderilmesi ruh sağlığı için önemlidir. Düşünme, algı ve duygu dünyamıza bu ihtiyaçların karşılanması pozitif yönde hizmet etmektedir.

Sosyal destek, bireysel ve toplumsal travmalarda en iyileştirici gücü olan kavramlardan biridir. Bu dönemde kişinin yakınları ya da aynı şeyi yaşayan diğer insanlarla bir arada bulunması iyileşme sürecine pozitif etki etmektedir.

Büyük travmalar, özellikle toplumsal travma özelliği taşıyan durumlar kontrol kaybı hissini çok kuvvetlendirir. Fiziksel olarak iyilik haline kavuşulup, temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra gündelik hayata dahil olmak, diğerleri için çalışmak, yardım etmek, aktif olarak çalışmalarda bulunmak ve bunu yaparken diğer insanlarla etkileşim içinde olmak iyileşme sürecine yardımcı olacaktır.

Hayatta kalma sendromu (survival guilt) diye tanımlanan, temelinde suçluluk duygusu olan durum toplumsal travmalarda birebir yaşayan ve kurtulan ya da birebir yaşamayıp şahit olan bireylerde çok sık karşılaşılan bir psikolojik durumdur. Kişi kendisine hiçbir şeyi hak görmeme gibi düşünceler geliştirebilir. Bu noktada bireysel ihtiyaçlar ve iyilik haline odaklanmak ancak bunu sağlayınca diğerlerine yardım edebilmenin mümkün olduğunu hatırlatmak gerekir.

Toplumun ortak olarak etkilendiği travmatik yaşantılar yine toplumun ortak olarak birbirini desteklediği, birbiriyle paylaştığı şartlarda iyileşecektir. Toplumsal travmalar sonrası ortaya çıkabilecek kutuplaşmalar, tepkiler ve çatışmalardan kaçınmaya çalışmak, destekleyici bir yaklaşım benimsemek, bunun hissedildiği alanlarda yer almak iyileşme yolunda çok önemlidir.


Piruze bunu beğendi.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
başa, Çıkılır, nasıl, toplumsal, travma, İle


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 11:15.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.